Τράπεζες: Οι 4 κίνδυνοι εάν αποφασιστεί αναστολή εκποιήσεων

Η θέση του Συνδέσμου Τραπεζών για το ενδεχόμενο αναστολής εκποιήσεων μέχρι τέλος Οκτωβρίου – Τι προειδοποιούν

Ο Σύνδεσμος Τραπεζών διαφωνεί με την πρόταση Νόμου για τροποποίηση του Περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Νόμου, αναφορικά με την αναστολή των διαδικασιών εκποίησης ενυπόθηκων ακινήτων μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2022, σύμφωνα με την γραπτή του δήλωση. 

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συνδέσμου Τραπεζών, οι συνεχείς παρεμβάσεις στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, που διέπει τα χρονοδιαγράμματα και τις διαδικασίες ρευστοποίησης ενυπόθηκων εξασφαλίσεων επιφέρουν αρνητικές επιπτώσεις στα Πιστωτικά Ιδρύματα (ΠΙ) και στη σταθερότητα του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Την ίδια ώρα, όπως σημειώνει ο Σύνδεσμος στέλνουν λανθασμένα μηνύματα σε αρμόδιες αρχές και οργανισμούς στην Κύπρο και στο εξωτερικό, για τα δεδομένα και τις προοπτικές της οικονομίας μας.  

Πέραν των πιο πάνω ο Σύνδεσμος Τραπεζών θεωρεί ότι η ψήφιση της Πρότασης Νόμου ενδεχομένως να επηρεάσει αρνητικά τόσο την κυπριακή οικονομία όσο και το εγχώριο, τραπεζικό σύστημα ως ακολούθως: 

1.    Πιθανή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας ιδίως σε μια περίοδο πολλών προκλήσεων σε διεθνές και τοπικό επίπεδο. 

2.    Καθυστερήσεις και επιπλοκές στις διαδικασίες απορρόφησης πόρων από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ. 

3.    Ενδεχόμενο διαφοροποίησης των εποπτικών απαιτήσεων από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές. 

4.    Ενίσχυση της κουλτούρας μη αποπληρωμής οφειλών, η οποία ευνοεί τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.
 

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Σύνδεσμος Τραπεζών σημειώνει ότι οι εκποιήσεις που πραγματοποιούνται αφορούν χωράφια και οικόπεδα (σε ποσοστό πέριξ του 75%%) ενώ πρόκειται για υποθέσεις που χρονολογούνται και για πολλές εκ των οποίων έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση. 

Παράλληλα, όπως υπενθυμίζει ο Σύνδεσμος Τραπεζών, η πολιτεία μέσω του Σχεδίου Εστία μέχρι σήμερα έχει δώσει τη δυνατότητα σε περίπου 1000 νοικοκυριά να ενταχθούν στο σχέδιο, ενώ επιπρόσθετα, τροχοδρομείται η εφαρμογή του σχεδίου ενοικίου έναντι δόσης, το οποίο αποσκοπεί στην περαιτέρω προστασία ευάλωτων, οικονομικά, δανειοληπτών. 

Οι συχνές παρεμβάσεις στο νομικό πλαίσιο δεν αντιμετωπίζουν, το πρόβλημα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, αλλά αντίθετα μεταθέτουν και παρατείνουν την ουσιαστική επίλυσή του, καταλήγει στην ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Τραπεζών.