Τρέχουν να προλάβουν για να ανοίξουν 100άδες θέσεις στο Δημόσιο

Η Βουλή πρέπει να εγκρίνει τους σχετικούς καταλόγους 4 μήνες πριν τις εξετάσεις που προγραμματίζονται για τον Νοέμβριο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών συζήτησε τους καταλόγους των θέσεων στη δημόσια υπηρεσία με την προσδοκία ότι δεν θα υπάρξει νέα έξαρση της πανδημίας το φθινόπωρο και ότι η κυπριακή οικονομία θα επανεκκινήσει τη νέα χρονιά, δήλωσε μετά τη συζήτηση που διεξήχθη ενώπιον της ο Πρόεδρος της, Ζαχαρίας Ζαχαρίου. Οι θέσεις θα εγκριθούν με απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής.
 
Συγκεκριμένα η Επιτροπή, όπως έγραψε σε πρωινό ρεπορτάζ της η Brief, είχε ενώπιον της τον κατάλογο των θέσεων εισδοχής στη δημόσια υπηρεσία των οποίων η αρχική κλίμακα δεν υπερβαίνει την Κλίμακα Α7 του κυβερνητικού μισθολογίου, για τις οποίες απαιτείται ως βασικό προσόν απολυτήριο σχολής μέσης παιδείας ή δίπλωμα τριετούς μεταλυκειακού κύκλου σπουδών και για την πλήρωση των οποίων διεξάγεται γραπτή εξέταση από την Ειδική Επιτροπή δυνάμει των διατάξεων των περί Αξιολόγησης Υποψηφίων για Διορισμό στη Δημόσια Υπηρεσία Νόμων του 1998 έως 2018.

>>> Διαβάστε ακόμη: Με εξετάσεις Ιδ. Πανεπιστημίων οι προσλήψεις στο ευρύτερο Δημόσιο <<<

Στον εν λόγω κατάλογο περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι Στενογράφοι Βουλής και Δικαστηρίων [Κλίμακα Α2 (4η βαθμίδα), Α5 και Α7(ii)], Ελεγκτές Θαλάσσιας Κυκλοφορίας [Κλίμακα Α5 (2η βαθμίδα), Α7 και Α8 (i)], Επιθεωρητές Γεωργίας, Κτηνιατρικοί Επιθεωρητές και Επιθεωρητές Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών [Κλίμακα Α2, Α5 και Α7(ii)].
 
Η Επιτροπή Θεσμών εξέτασε επίσης τον κατάλογο των θέσεων εισδοχής στη δημόσια υπηρεσία των οποίων η αρχική κλίμακα δεν υπερβαίνει την Κλίμακα Α8 του κυβερνητικού μισθολογίου, για τις οποίες απαιτείται ως βασικό προσόν πανεπιστημιακό δίπλωμα ή ισότιμο προσόν και για την πλήρωση των οποίων διεξάγεται γραπτή εξέταση από την Ειδική Επιτροπή δυνάμει των διατάξεων των περί Αξιολόγησης Υποψηφίων για Διορισμό στη Δημόσια Υπηρεσία Νόμων του 1998 έως 2018.

Οι θέσεις αυτές αφορούν, μεταξύ άλλων, Γραμματείς Κοινοβουλευτικών Επιτροπών στη Βουλή, Πρωτοκολλητές στη Δικαστική Υπηρεσία και Ανακριτές στην Νομική Υπηρεσία. 

Αναλυτικά οι δύο κατάλογοι ΕΔΩ.

Η διαδικασία
Στη σχετική δήλωση, ο κ. Ζαχαρίου είπε ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία το κράτος είναι υπόχρεο, 4 μήνες πριν από τη διεξαγωγή των εξετάσεων να καταθέτει κατάλογο στη Βουλή για τις θέσεις που αφορούν την επόμενη χρονιά, προσθέτοντας ότι είναι μια τακτική που ακολουθείται κάθε χρόνο.
 
Εξήγησε ότι εγκρίνονται οι θέσεις, προκηρύσσονται εξετάσεις το καλοκαίρι και οι εξετάσεις διεξάγονται είτε Νοέμβριο, είτε την πρώτη εβδομάδα του Δεκέμβρη.
 
Συνεχίζοντας είπε ότι με βάση αυτές τις εξετάσεις γίνονται οι προσλήψεις για θέσεις στις κλίμακες Α2 μέχρι την A7 που είναι ο πρώτος κατάλογος και A8 που είναι ο δεύτερος κατάλογος.
 
Περαιτέρω διευκρίνισε ότι για τις θέσεις που περιλαμβάνονται στον πρώτο κατάλογο δεν απαιτείται προφορική εξέταση και γίνεται πρόσληψη με βάση το γραπτό, ενώ για την Α8 υπάρχει προφορική εξέταση με πολύ χαμηλό ποσοστό, κοντά στο 20% της γενικής αξιολόγησης και με 80% στο γραπτό.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<
 
Ο κ. Ζαχαρίου ανέφερε ότι υπήρχε σκέψη, λόγω πανδημίας να μην κατατεθούν κατάλογοι φέτος, αλλά επικράτησε η θεωρία ότι πρέπει να προετοιμαστούμε, ευχόμενοι να μην έχουμε νέα έξαρση το φθινόπωρο, ώστε να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε κανονικά το 2021.
 
Ακολούθως διευκρίνισε ότι ο αριθμός των θέσεων που προκηρύσσονται ετησίως κυμαίνονται από τις 500 στις 600 θέσεις, επισημαίνοντας ότι η έγκριση τελεί υπό την αίρεση της πορείας της οικονομίας σε συνδυασμό με την πανδημία και τα δεδομένα που θα παρουσιαστούν τη νέα χρονιά.
 
Ευελπιστούμε ότι θα πάμε θετικά και θα επανεκκινήσουμε σε όλους τους τομείς, συμπλήρωσε.

 
20076