Τρέχουν όλοι για φωτοβολταϊκά-Διπλασιάστηκαν οι αιτήσεις χορηγιών

Γιατί απορρίπτεται μια αίτηση - Δηλώσεις στην Brief του Γ.Τσιαμέττη, λειτουργού υπ.Ενέργειας

*Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΧΑΤΖΗΑΝΔΡΕΑ

Ιδιαίτερα αυξημένο είναι το ενδιαφέρον για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μετά τις αυξήσεις που καταγράφηκαν στο ρεύμα, με τους πολίτες να ψάχνουν εναλλακτικές λύσεις.

Ο κ. Γιώργος Τσιαμέττης, λειτουργός του υπουργείου Ενέργειας φιλοξενήθηκε την Παρασκευή (18/11) στην εκπομπή Business Hour by Brief τονίζοντας πως πολλοί καταναλωτές καταθέτουν αιτήσεις για το Σχέδιο Χορηγιών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και θερμομόνωση οροφής σε υφιστάμενες οικίες.

Το 2021 για το Σχέδιο Χορηγιών έγιναν 3000 αιτήσεις και για το 2022 μέχρι σήμερα οι αιτήσεις έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις 3000.

«Για τα φωτοβολταϊκά συστήματα το 2021 είχαμε λάβει 2500 αιτήσεις για την κατηγορία 3Α και φέτος ο αριθμός πλησιάζει τις 4000. Για τους ευάλωτους δικαιούχους το 2021 έγιναν 1000 αιτήσεις και το 2022 μέχρι τώρα ξεπέρασαν τις 2500».

Ερωτηθείς ο κ. Τσιαμέττης εάν απορρίπτονται αιτήσεις για το Σχέδιο Χορηγιών, απάντησε πως «το ποσοστό απόρριψης δεν είναι σημαντικό και υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μια αίτηση μπορεί να απορριφθεί». Όπως εξήγησε οι 2 σημαντικοί λόγοι για τους οποίους μια αίτηση μπορεί να απορριφθεί είναι: α) ο αιτητής δεν πληρεί τις πρόνοιες του Σχεδίου Χορηγιών, και β) γίνεται λανθασμένη υποβολή αίτησης.

Συνολικά όπως σημείωσε «για την κατηγορία 1, 2, 3Α που αφορά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και θερμομόνωση οροφής σε υφιστάμενες οικίες, απορρίφθηκε γύρω στο 5% των αιτήσεων».

Ψηλά ποσοστά απόρριψης καταγράφονται στα αιτήματα προέγκρισης των ευάλωτων καταναλωτών. «Οι ευάλωτοι καταναλωτές η αίτησή τους υποβάλλεται σε 2 στάδια και πρώτα είναι το αίτημα προέγκρισης ώστε να επιβεβαιωθεί ότι όντως είναι ευάλωτοι. Στο στάδιο των αιτημάτων προέγκρισης έχουμε ψηλό αριθμό απορρίψεων λόγω του ότι γίνονται αιτήσεις από άτομα που δεν είναι ευάλωτα».

Σε σχέση με το πόσο χρόνο χρειάζεται αυτή την περίοδο μια αίτηση για να εξεταστεί, ο κ. Τσιαμέττης σημείωσε ότι «ο ενδεικτικός χρόνος που δίνουμε είναι το διάστημα των 6 μηνών. Πέρσι ο μέσος χρόνος εξέτασης των αιτήσεων στο τέλος είχε διαμορφωθεί στους 3,5 μήνες από τους 6 που αναφέραμε στην αρχή. Το επόμενο διάστημα αναμένεται ότι οι αιτήσεις που θα υποβάλλονται θα χρειάζονται γύρω στους 2 μήνες για να εξεταστούν».

Δείτε αναλυτικά πιο κάτω όλες κατηγορίες του συγκεκριμένου σχεδίου:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 1: Θερμομόνωση οροφών υφιστάμενων κατοικιών

Η κατηγορία 1 του σχεδίου παρέχει κίνητρα για υλοποίηση επένδυσης θερμομόνωσης οροφής (επίτευξη U-value κάτω από 0,4 W/m2K), που αποτελεί μια από τις πιο ουσιαστικές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας μιας κατοικίας. 

Η κατηγορία 1 αφορά εγκαταστάσεις σε υφιστάμενες κατοικίες, στις οποίες η αίτηση για έκδοση άδειας οικοδομής ή πολεοδομικής άδειας είχε κατατεθεί πριν την 21.12.2007, με τους δικαιούχους να είναι φυσικά πρόσωπα, τα οποία έχουν προβεί σε αντίστοιχη επένδυση.

Προνοείται χορηγία 45% επί των επιλέξιμων δαπανών της κάθε αίτησης/κατοικίας, με μέγιστο ποσό χορηγίας ανά αίτηση τα €2.250. 

Σημειώνεται ότι για τους κατοίκους ορεινών κοινοτήτων (ΕΔΩ αναλυτικά οι κοινότητες)τα ποσά χορηγιών αυξάνονται κατά 50%. 

>>> Όλες οι πληροφορίες για την κατηγορία 1 ΕΔΩ <<<

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 2: Θερμομόνωση οροφών υφιστάμενων κατοικιών σε συνδυασμό με εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος με τη μέθοδο του συμψηφισμού μετρήσεων (Net Metering ή Virtual Net Metering)

Η κατηγορία 2 του σχεδίου παρέχει κίνητρα για υλοποίηση επένδυσης θερμομόνωσης οροφής (επίτευξη U-value κάτω από 0,4 W/m2K), που αποτελεί μια από τις πιο ουσιαστικές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας μιας κατοικίας, σε συνδυασμό με την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού Συστήματος με τη μέθοδο Net Metering ή Virtual Net Metering.

Η κατηγορία 2 αφορά εγκαταστάσεις σε υφιστάμενες κατοικίες, στις οποίες η αίτηση για έκδοση άδειας οικοδομής ή πολεοδομικής άδειας είχε κατατεθεί πριν την 21.12.2007, με τους δικαιούχους να είναι φυσικά πρόσωπα, τα οποία έχουν προβεί σε αντίστοιχη επένδυση. Τονίζεται ότι ο λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος, θα πρέπει απαραίτητα να είναι στο όνομα του αιτητή.

Ύψος χορηγίας στην κατηγορία 2:

 • 55% επί επιλέξιμων δαπανών, με μέγιστο ποσό τα €2.750 για θερμομόνωση οροφής
 • €450 ανά εγκατεστημένο kW, με μέγιστο ποσό τα €1.800 για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος

Σημειώνεται ότι για τους κατοίκους ορεινών κοινοτήτων (ΕΔΩ αναλυτικά οι κοινότητες), τα ποσά χορηγιών αυξάνονται κατά 50%. 

>>> Όλες οι πληροφορίες για την κατηγορία 2 ΕΔΩ <<<

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 3Α: Εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού Συστήματος σε υφιστάμενη κατοικία (Γενική κατηγορία)

Η κατηγορία 3Α του σχεδίου παρέχει κίνητρα για εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού Συστήματος με τη μέθοδο Net Metering ή Virtual Net Metering.

Η κατηγορία 3Α αφορά εγκαταστάσεις σε υφιστάμενες κατοικίες, στις οποίες η αίτηση για έκδοση άδειας οικοδομής ή πολεοδομικής άδειας είχε κατατεθεί πριν την 01.01.2017, με τους δικαιούχους να είναι φυσικά πρόσωπα, τα οποία έχουν προβεί σε αντίστοιχη επένδυση. Τονίζεται ότι ο λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος θα πρέπει απαραίτητα να είναι στο όνομα του αιτητή.

Το ύψος της χορηγίας ανέρχεται στα €375 ανά εγκαταστημένο kW φωτοβολταϊκού συστήματος, με μέγιστο ποσό χορηγίας τα €1.500.

Σημειώνεται ότι για τους κατοίκους ορεινών κοινοτήτων (ΕΔΩ αναλυτικά οι κοινότητες), τα ποσά χορηγιών αυξάνονται κατά 50%. 

>>> Όλες οι πληροφορίες για την κατηγορία 3Α ΕΔΩ <<<

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 3Β: Εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού Συστήματος σε κατοικίες ευάλωτων καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας

Η κατηγορία 3Β του σχεδίου παρέχει αυξημένη χορηγία για την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού Συστήματος με τη μέθοδο Net Metering ή Virtual Net Metering σε κατοικίες όπου διαμένουν ευάλωτοι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Αφορά εγκαταστάσεις σε υφιστάμενες κατοικίες, στις οποίες η αίτηση για έκδοση άδειας οικοδομής ή πολεοδομικής άδειας είχε κατατεθεί πριν την 01.01.2017 και στην οποία διαμένει μόνιμα ευάλωτος καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας.

Το ποσό χορηγίας στην κατηγορία 3Β ανέρχεται στα €1.000 ανά εγκαταστημένο kW φωτοβολταϊκού για τις κατοικίες ευάλωτων καταναλωτών, με μέγιστο ποσό χορηγίας τα €5.000.

Δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα που είτε οι ίδιοι, είτε άλλο άτομο με το οποίο συνοικούν μόνιμα στην ίδια οικία και με το οποίο τους συνδέει πρώτου βαθμού συγγένεια, είναι ευάλωτος καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας. Τονίζεται ότι ο αιτητής και ο ευάλωτος καταναλωτής δεν είναι απαραίτητο να είναι το ίδιο πρόσωπο, όμως ο αιτητής θα πρέπει να είναι το πρόσωπο στο όνομα του οποίου εκδίδεται ο λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος.

Δείτε τις 16 κατηγορίες δικαιούχων στην κατηγορία 3Β:

 • οικογενειακές μονάδες οι οποίες έχουν εξαρτώμενα τέκνα μέχρι 18 ετών που λαμβάνουν Επίδομα Τέκνου από την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας με ετήσιο μεικτό οικογενειακό εισόδημα μέχρι €19.500 
 • λήπτες Επιδόματος διακίνησης αιμοκαθαιρόμενων νεφροπαθών που παρέχεται από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες
 • νεφροπαθείς περιτονιακής κάθαρσης τα στοιχεία των οποίων θα παρέχονται από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας 
 • άτομα που πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση (κατά πλάκας σκλήρυνση) τα στοιχεία των οποίων θα παρέχονται από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας 
 • παθόντες οι οποίοι είναι δικαιούχοι ειδικής μηνιαίας σύνταξης από το Ταμείο Ανακουφίσεως Παθόντων, τα στοιχεία των οποίων θα παρέχονται από την Επιτροπή Ανακουφίσεως Παθόντων 
 • άτομα που πάσχουν από καρκίνο του λάρυγγα και έχουν υποβληθεί σε λαρυγγεκτομή τα στοιχεία των οποίων θα παρέχονται από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας
 • άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδίας τα στοιχεία των οποίων θα παρέχονται από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας 
 • άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο Raynaud τα στοιχεία των οποίων θα παρέχονται από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας 
 • πολύτεκνη ή τρίτεκνη οικογένεια που λαμβάνει Επίδομα Τέκνου από την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων  Πρόνοιας για τρία εξαρτώμενα παιδιά και πάνω 
 • Οι λήπτες του Επιδόματος σε Συνταξιούχους με Χαμηλά Εισοδήματα που παρέχεται από την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας. Στην κατηγορία αυτή έχει απαλειφθεί η προϋπόθεση που υπήρχε όπως ο Συνταξιούχος να είναι άνω των 70 ετών) 
 • δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που παρέχεται από την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας
 • λήπτες Δημοσίου Βοηθήματος από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας
 • λήπτες Επιδόματος Βαριάς Κινητικής Αναπηρίας από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων µε Αναπηρίες
 • λήπτες Επιδόματος Φροντίδας σε Παραπληγικά Άτομά από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων µε Αναπηρίες
 • λήπτες Επιδόματος Φροντίδας σε Τετραπληγικά Άτομά από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων µε Αναπηρίες
 • λήπτες Χορηγίας σε Τυφλούς που παρέχεται από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων µε Αναπηρίες

>>> Όλες οι πληροφορίες για την κατηγορία 3Β ΕΔΩ <<

>>> Δείτε ΕΔΩ τον οδηγό με όλες τις πληροφορίες για το Σχέδιο <<<

Δείτε στο βίντεο όλα όσα δήλωσε ο λειτουργός του υπουργείου Ενέργειας, κ. Γιώργος Τσιαμέττης

 
24345