Τριανταφυλλίδης: Αντέχουν τα ξενοδοχεία / Πρόκληση η στελέχωση

Όσα ανέφερε ο Διευθυντής των Sunrise Hotels Παναγιώτης Τριανταφυλλίδης στην εκπομπή Business Hour by Brief

Για το θέμα του τουρισμού εν μέσω της πανδημίας και την αντοχή των ξενοδοχειακών μονάδων μίλησε ο Διευθυντής των Sunrise Hotels Παναγιώτης Τριανταφυλλίδης, ο οποίος βρέθηκε προσκεκλημένος στην εκπομπή Business Hour by Brief.

Ο κ. Τριανταφυλλίδης έκανε επίσης αναφορά στο πρόβλημα που υπάρχει στην εξεύρεση προσωπικού καθώς και σε άλλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα ξενοδοχεία.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Τριανταφυλλίδη στο Business Hour: 

1/ Ας ξεκινήσουμε από τον τουρισμό εν μέσω πανδημίας. Αντέχουν τα ξενοδοχεία; Πόσες ανάσες δόθηκαν από τη φετινή ροή τουριστών

«Τα ξενοδοχεία αντέχουν. Το 2021 ξεκίνησε αρκετά νωχελικά, συνέχισε καλύτερα και κλείνει εντυπωσιακά. Σιγά σιγά  νιώθουμε ότι επανερχόμαστε στην κανονικότητα. Το 2020 ήταν πράγματι μια δύσκολη χρονιά για τον τουρισμό αλλά το 2021 μετά τον Ιούλιο πήρε αρκετά καλά αποτελέσματα και νομίζω ότι ο Σεπτέμβριος-Οκτώβριος είναι εξαιρετικοί μήνες και κλείνουν περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2019».

2/ Το τελευταίο διάστημα έχουμε δει τις ξενοδοχειακές μονάδες να ψάχνουν αλλά να μην βρίσκουν προσωπικό. Πώς προέκυψε ένα τέτοιο πρόβλημα;

«Το πρόβλημα προϋπήρχε και παλαιότερα απλώς μετά την υγειονομική κρίση επιδεινώθηκε και φάνηκαν οι αδυναμίες που υπήρχαν στην στελέχωση. Η υγειονομική κρίση επηρέασε πάρα πολύ κόσμο που εργαζόταν στα ξενοδοχεία να αναζητήσει νέες και πιο μόνιμες εργασίες. Η πανδημία κυρίως έβλαψε τον τουριστικό και ξενοδοχειακό τομέα και πλήρωσε βαρύτερα το πλήγμα αυτής της πανδημίας».

3/ Γιατί είναι τόσο δύσκολο οι ξενοδοχειακές μονάδες να βρουν προσωπικό; Είναι κάτι προσωρινό ή θα δούμε το πρόβλημα να διαιωνίζεται;

«Δεν είναι κυπριακό φαινόμενο αλλά παγκόσμιο να υπάρχει έλλειψη προσωπικού σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στα ξενοδοχεία και τουρισμό. Αυτή η έλλειψη οφείλεται στο ότι οι περισσότεροι νέοι προσπαθούν να επιλέξουν επαγγέλματα με πιο ευέλικτα ωράρια και καλύτερες οικονομικές αποδόσεις. Στην Κύπρο συγκεκριμένα το τουριστικό ξενοδοχειακό επάγγελμα δεν έχει τόσο καλή φήμη στους νέους, θεωρείτε επάγγελμα που έχει δύσκολα ωράρια και δεν αμείβεται τόσο καλά».

4/ Είναι θέμα σχολών και κατάρτισης δηλαδή το μεγαλύτερο πρόβλημα; Αν δημιουργηθούν περισσότερες επισιτιστικές και τουριστικές σχολές στην Κύπρο θα αλλάξει κάτι;

«Η Κύπρος πρέπει να κάνει πολλά βήματα στο κομμάτι της κατάρτισης και της εκπαίδευσης. Σαν χώρα με βαριά ξενοδοχειακή βιομηχανία, θα έπρεπε να έχουμε πολύ περισσότερες σχολές είτε δημόσιες είτε ιδιωτικές έτσι ώστε να μπορεί ένας νέος να σπουδάσει αυτό το αντικείμενο. Οι έλλειψη αυτών των σχολών σίγουρά δεν ωθεί πολλούς νέους να ασχοληθούν με αυτό το επάγγελμα. Αναγκάζονται να πάνε στο εξωτερικό και να διαλέξουν κάποιο άλλο αντικείμενο να ασχοληθούν και όχι το τουριστικό».

5/ Ποιες άλλες προκλήσεις αντιμετωπίζουν οι ξενοδοχειακές μονάδες και τι βοήθεια ζητούν από την πολιτεία;

«Στο θέμα των οικοδομών πρέπει να γίνουν πάρα πολλά βήματα έτσι ώστε να μπορέσουμε να βελτιώσουμε την παροχή υπηρεσιών, ξεκινώντας από τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, να δημιουργήσουμε χώρους αναψυχής και γενικότερα να εμπλουτίσουμε το τουριστικό μας πακέτο. Σαφώς το κράτος πρέπει να γίνει λίγο πιο προσεκτικό και αυστηρό. Το βασικότερο είναι να μπορέσει να δώσει κάποια κίνητρα στους τουριστικούς πράκτορες, έτσι ώστε να έρχονται και να επεκταθεί η σεζόν του χειμώνα. Σημαντική είναι η δημιουργία κάποιων μαρίνων και λιμανιών θα βοηθήσει για να προσελκύσουμε τουρίστες. Επίσης η αυστηροποίηση κάποιων νομοθεσιών και η βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών μας θα βοηθήσει έτσι ώστε να προσελκύσουμε ποιοτικότερο τουρισμό.»

Δείτε όλα όσα ανέφερε στο Business Hour ο κ. Τριανταφυλλίδης: 

 

Την εκπομπή Business Hour by Brief φέρνει κοντά σας η RCB