Τρίτη συνεχόμενη πτώση του ΣΠΟΔ τον Αύγουστο

Αποδίδεται στην αυξανόμενη αβεβαιότητα που πηγάζει από τις συνεχείς προκλήσεις της παγκόσμιας οικονομίας

Ετήσια μείωση για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Αύγουστο, αυτή τη φορά της τάξης του 3%, σημείωσε ο Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης (ΣΠΟΔ) της Κύπρου, κάτι που αποδίδεται στην αυξανόμενη αβεβαιότητα που πηγάζει από τις συνεχείς προκλήσεις της παγκόσμιας οικονομίας.

>>>  BRIEF PLATINUM - 2ο Τεύχος - Αφιέρωμα UNIC - Πέραν των 100 τίτλων σπουδών - Τα ποσοστά εργοδότησης των αποφοίτων του / Ρεπορτάζ, βίντεο από όλες τις Μαρίνες της Κύπρου / Επιχειρηματικά νέα / Αναλύσεις / Παραοικονομία ΕΔΩ <<<

Είχε προηγηθεί ετήσια πτώση 2,6% τον Ιούλιο και 1,7% τον Ιούνιο, με βάση τα πρόσφατα και αναθεωρημένα δεδομένα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

«Η αυξανόμενη αβεβαιότητα που πηγάζει από τις συνεχείς προκλήσεις της παγκόσμιας οικονομίας, συνεχιζόμενος πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αυξανόμενος πληθωρισμός, περιοριστική νομισματική πολιτική, επιβράδυνση Κίνας, αποτυπώνονται στον αρνητικό ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ τον Αύγουστο του 2022», προστίθεται.

>>> Διαβάστε επίσης: ΠτΔ: Οι πέντε ενότητες που θα δημιουργήσουν το Κράτος Πρόνοιας <<<

Αναλυτικότερα, σημειώνεται, «πτώση της εμπιστοσύνης κατέγραψαν οι Δείκτες Οικονομικού Κλίματος (ΔΟΚ) στην ευρωζώνη και στην Κύπρο τον Αύγουστο του 2022 σε σχέση με τον Αύγουστο του 2021, με το κλίμα να αποδυναμώνεται κυρίως στον τομέα της κατανάλωσης στην ευρωζώνη και στον τομέα των υπηρεσιών στην Κύπρο».

Ταυτόχρονα, αναφέρεται ότι στον αρνητικό ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ συμβάλλει και η διεθνής τιμή πετρελαίου Brent Crude, η οποία, λόγω των διεθνών πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων, διατηρήθηκε στα ύψη και τον Αύγουστο του 2022.

«Πάρα ταύτα, η επιτάχυνση των πλείστων εγχώριων συνιστωσών του ΣΠΟΔ, σε ένα εξαιρετικά αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον συμβάλλει στην συγκράτηση της πτώσης του ΣΠΟΔ και επομένως στην ενίσχυση της κυπριακής οικονομίας», προστίθεται.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η επιτάχυνση στον ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης τους που σημειώνουν τα συνολικά πωλητήρια έγγραφα ακινήτων, η αξία των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες, ο προσαρμοσμένος με βάση τη θερμοκρασία όγκος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και, o όγκος λιανικών πωλήσεων και οι αφίξεις τουριστών (σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία), αναμένεται να συμβάλλουν στην ενίσχυση της κυπριακής οικονομίας σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.

(ΚΥΠΕ)