Τσιακκής προς επιχειρηματίες: Βρείτε έξτρα προμηθευτές

Οι αυξήσεις θα συνεχιστούν - Η συμβουλή ΚΕΒΕ σε επιχειρηματίες μέσω του Business Hour by Brief

O Γενικός Γραμματέας του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Μάριος Τσιακκής καλεσμένος χθες (9/9) στη 'Business Hour by Brief'' της Digital Tv, αναφέρθηκε στον μνημονιακό έλεγχο της Κυπριακής οικονομίας και σε ποιο σημείο δημιουργούνται προβληματισμοί και ανησυχίες. Την ίδια ώρα αναφέρθηκε στην πορεία της Κυπριακής οικονομίας και τις προβλέψεις του ΚΕΒΕ.

Ένα άλλο ζήτημα στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Τσιακκής είναι τις αυξήσεις που παρατηρούνται στις τιμές προϊόντων κάτι που αναμένεται να κλιμακωθεί στην πάροδο του χρόνου, λόγω έλλειψης πρώτων και ενδιάμεσων υλών ενώ απευθυνόμενος σε επιχειρηματίες προτείνει να αναζητήσουν επιπλέον προμηθευτές πέραν των συνεργατών τους ώστε να καταφέρουν να έχουν το πλησιέστερο στο 100% της προμήθειας υλών που χρειάζονται αλλά και για να μπορούν να επωφεληθούν οι καταναλωτές.

Ειδικότερα, χαρακτήρισε μεταβατική αυτή την περίοδο  στην οποία θα δούμε περισσότερες ελλείψεις, άρα το μήνυμα και η παρότρυνση προς τα μέλη του ΚΕΒΕ είναι να εξετάσουν και εναλλακτικές πηγές προμήθειας. 

Αναλυτικά όσα ανέφερε ο ΓΓ ΚΕΒΕ:

-    Κ. Τσιακκή αρχίζει στις 13 και ολοκληρώνεται στις 22 Σεπτεμβρίου ο νέος μεταμνημονιακός έλεγχος της κυπριακής οικονομίας. Υπάρχει κάτι το οποίο θα πρέπει να μας ανησυχήσει; 

Η Κύπρος πάει καλά γενικά και τα δεδομένα εξελίσσονται καλύτερα σε σχέση με την πανδημία. Εκείνο που πρέπει να δούμε πολύ προσεκτικά μετά τον μνημονιακό έλεγχο, διότι είμαι βεβαίως ότι θα το δούμε μπροστά, είναι ο εκσυγχρονισμός του κράτους, οι μεταρρυθμίσεις που συνεχώς δυστυχώς αναβάλουμε και δεν τολμούμε να κάνουμε και θα το βρούμε μπροστά μας. Ο εκσυγχρονισμός της Δημόσιας Υπηρεσίας, οι μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι τρία κεφαλαιώδους ζητήματα με μεγάλη εμβέλεια και επιρροή μέσα στην οικονομία. Νομίζω ότι έφτασε η ώρα να τα αγγίξουμε πλέον ουσιαστικά αυτά τα προβλήματα και να τα επιλύσουμε, να τα τροχιοδρομήσουμε και να τα λύσουμε στο επόμενο προβλεπτό διάστημα. Είναι θέματα που επηρεάζουν την καθημερινότητα του κάθε πολίτη και των επιχειρήσεων και της οικονομικής δραστηριότητας και δεν μπορούμε να τα αναβάλουμε. Συνδέονται άμεσα και με το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και αν θυμάστε είναι μέσα στα προ - απαιτούμενα για την σταδιακή αποδέσμευση των κονδυλίων. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε αυτά τα λεφτά του ταμείου. Έχουμε υποβάλει σαν χώρα ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων που έχει εγκριθεί και αφορά το κομμάτι των προγραμμάτων που έχουν εγκριθεί αλλά, ένα προ – απαιτούμενο είναι η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων. Θεωρώ ότι είναι ένα από τα θέματα που θα έχουμε και στον μνημονιακό έλεγχο η ολοκλήρωση τα ων μεταρρυθμίσεων.

-     Μιας και ανοίξαμε το θέμα της οικονομίας και των δημόσιων οικονομικών. Πώς βλέπει το ΚΕΒΕ την πορεία της κυπριακής οικονομίας; Θα έχουμε ανάκαμψη και ποιες οι προκλήσεις; Είναι καλές οι προοπτικές κ. Τσιακκή;

Οι ενδείξεις και οι εκτιμήσεις του ΚΕΒΕ είναι ότι η οικονομία θα κινηθεί με αυξημένους ρυθμούς οικονομικής δραστηριότητας. Αρχίζουμε να ανακάμπτουμε ενώ το 2021 σε σχέση με το 2020 είναι καλύτερη χρονιά. Να θυμίσουμε ότι το 2020 ήταν η έναρξη της πανδημίας με τα απανωτά αλλεπάλληλα lockdown με μεγάλη διασπορά του ιού και χωρίς να έχουμε μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη του κοινού. Το 2021 είναι διαφορετική η κατάσταση κα πολύ καλύτερη από αυτή την έννοια και γι’ αυτό έχουμε αρκετό καιρό να καταλήξουμε σε lockdown. Οι προβλέψεις είναι ότι αν δεν έχουμε κάποια ανατροπή, το 2022 θα είναι πολύ καλύτερο. Ο τουρισμός φέτος κινήθηκε καλύτερα από το 2020, σε καμία όμως περίπτωση με τα επίπεδα του 2019. Άρα σαν οικονομία υπολειπόμενά σε ρυθμούς ανάπτυξης και οικονομική δραστηριότητα από το 2019 που είναι ο χρόνος σύγκρισης που ήταν μια καλή χρονιά. Εκτιμάται λοιπόν ότι θα πάμε καλύτερα. Η μόνη ανησυχία και φόβος είναι οι μεταλλάξεις που συζητιούνται και αυτό υπάρχει διεθνώς, ώστε να μην είναι τέτοια που θα μα ς πάρει πίσω. Το θετικό είναι ότι αρκετό ποσοστό του κόσμου έχει εμβολιαστεί δίνοντας έτσι μια προστασία  και είναι η καλύτερη άμυνα από lockdown. Αν αυτά τα πράγματα κινηθούν καλύτερα και έχουμε περισσότερους εμβολιασμούς και στις μικρότερες ηλικίες που φαίνεται να υπάρχει μια χαμηλότερη κάλυψη, οι εκτιμήσεις μας είναι ότι το υπόλοιπο του 2021 και το 2022 τα πράγματα θα είναι καλύτερα.

-     Έχουμε δει το παγκόσμιο φαινόμενο τις αύξησης των τιμών λόγω έλλειψης πρώτων υλών. Πόσο επηρεάζεται η Κύπρος από αυτή την αύξηση;

Επηρεάζεται χωρίς καμιά αμφιβολία γιατί είμαστε πρωτίστως και μια εισαγωγική χώρα, καθώς εισάγουμε και τελικά προϊόντα και πρώτες ύλες και ενδιάμεσα προϊόντα. Λέγοντας ενδιάμεσα προϊόντα είναι αυτά που χρησιμοποιούνται στην παραγωγική διαδικασία για να φτάσει κάποιος στο τελικό προϊόν. Άρα επειδή υπάρχει αι παγκόσμια ανησυχία σε αυτό το επίπεδο η κύπρος επηρεάζεται πάρα πολύ. Μιλώντας με πολλά μέλη μας και επιχειρήσεις η ανησυχία είναι  διάχυτη, πρώτα για την αύξηση των τιμών οι οποία προκύπτει από δύο παράγοντες. Η μία είναι το μεταφορικό κόστος ειδικά από την Μ. Ανατολή που έχουν φτάσει τις 12.000 δολάρια  από τις 3-4 χιλιάδες δολάρια και δεν μπορεί πλέον η οποιαδήποτε επιχείρηση να το απορροφήσει και θα το μεταφέρει στις τιμές των εμπορευμάτων της. Το δεύτερο είναι παρουσιάζεται μια μεγάλη έλλειψη πρώτων υλών και ειδικά αυτές από Μ. Ανατολή. Οι επιχειρήσεις έχουν πάρει τα μηνύματα και ανησυχούν από την έλλειψη πρώτων υλών ενώ και οι προμηθευτές τους λένε έχουμε αδυναμία να σας προμηθεύσουμε και τους δίνουν λιγότερες από αυτές που χρειάζονται αλλά το σημαντικότερο είναι μια είδηση / προτροπή του ΚΕΒΕ προς τις επιχειρήσεις μέλη του, επειδή αναμένεται ότι τους επόμενους μήνες θα κλιμακωθεί περετέρω, θα είναι προφανώς μεταβατική περίοδος μέχρι η αγορά να βρει τη δυναμική της και να φτάσουμε στα επίπεδα πρώτων υλών και ενδιαμέσων προϊόντων που ζητά η αγορά. Στη μεταβατική περίοδο θα δούμε περισσότερες ελλείψεις, άρα το μήνυμα και η παρότρυνση προς τα μέλη μας είναι να εξετάσουν και εναλλακτικές πηγές προμήθειας. 
Για παράδειγμα επειδή ξέρουμε ότι θα έχουν πρόβλημα οι προμηθευτές να παρέχουν τις κατάλληλες ποσότητες καλό είναι να πλησιάσουν έγκαιρα, αν μπορούν, και άλλους προμηθευτές για να εξασφαλίσουν πρόσθετο κανάλι προμήθειας και να προσθέσουν στις μειωμένες τους ποσότητες και κάποιες από νέους προμηθευτές για να έχουν στη διάθεση τους τα προϊόντα που χρειάζονται και να μην διακόψουν την ροή της παραγωγής τους. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουμε στις επιχειρήσεις, να κινηθούν έγκαιρα, να εξασφαλίσουν πρόσθετους προμηθευτές ώστε στο τέλος της ημέρας να καταφέρουν να προμηθευο΄τυν με το 100% των αναγκών τους .

-    Για πόσο πιστεύετε θα κλιμακωθεί η κατάσταση

Μπορεί και μέχρι αρχές του επόμενου χρόνου, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΚΕΒΕ και αυτό εξαρτάται από την πανδημία διεθνώς και την εξάπλωση της. Τέτοιες ελλείψεις θα συνεχίσουν να υπάρχουν μέχρι αρχές του 2022. Αυτό δημιουργείται γιατί ενώ ανεβάζει ρυθμό η οικονομία έχει άμεση ανάγκη για πρώτες και ενδιάμεσες ύλες και την ίδια ώρα υπάρχει μειωμένη προμήθεια. 

- Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Brief κ. Τσιακκή επίκειται συνάντηση εντός Οκτωβρίου μεταξύ του ΚΕΒΕ, άλλων φορέων και του Υπουργείου Οικονομικών ώστε να συζητηθούν οι αυξήσεις που παρατηρούνται. Υπάρχει τελικά τρόπος αντιμετώπισης ώστε να μετριαστούν οι αυξημένες τιμές;   

Ναι υπάρχει μια σύσκεψη στο Υπουργικό και θα είναι και ο Υπουργός Συγκοινωνιών διότι νομίζω ότι έχει να κάνει περισσότερο με τις αυξήσεις στον κατασκευαστικό τομέα, αλλά ευρύτερα το σημείο που είπαμε έχει να κάνει με τι διασφάλιση ποσοτήτων παρά τιμών. Οι τιμές είναι βέβαιο ότι θα είναι αυξημένες με διπλασιασμό και τριπλασιασμό σε πάρα πολλά προϊόντα. Άρα ένα είναι οι αυξήσεις των τιμών και ακόμα ένα περισσότερο ακόμη και με αυξημένες τιμές να μπορέσουν να εξασφαλίσου ικανοποιητικές ποσότητες. άρα έχουμε αυξήσεις και δυστυχώς θα έχουμε και μέσα στην αγορά γιατί οι εταιρείες δεν μπορούν να απορροφήσουν αυτό τον συνδυασμό αυξήσεων μεταφορικών και πρώτων υλών. Ήδη κάποιες εταιρείες θα προχωρήσουν σε αναπροσαρμογή των τιμών, ενώ δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει σε όλες απορρόφηση και να μην μετακυλήσει στον καταναλωτή. Αυτό που προσπαθούν πολλές εταιρίες να κάνουν είναι να βάλουν σταδιακά τις αυξήσεις και γνωρίζοντάς ότι τα εισοδήματα των πολιτών ήταν μειωμένα κατά την πανδημία θα γίνει σιγά σιγά.

-Ένα καταληκτικό σχόλιο για την κατάσταση με τις τιμές και το δικό σας μήνα στο κοινό

Το μήνυμα είναι να τηρούμε στο βαθμό που μας αναλογεί τα υγειονομικά μέτρα προστασίας και το safe pass και πρώτιστα ο εμβολιασμός για να προφυλαχθούμε όλοι από την νέα έξαρση των μεταλλάξεων για ν μην χρειαστεί να ξανακλείσουμε την οικονομία αλλά να την ανοίξουμε και να επιστρέψουμε στη δουλειά μας και είναι στο χέρι των πολιτών. Το δεύτερο είναι να είμαστε προετοιμασμένοι ότι θα έχουμε αύξηση των τιμών και θα ήταν καλό για να μειώσουμε το κενό, στα προϊόντα που είτε εισάγουμε είτε πουλούμε να αυξήσουμε την παραγωγικότητα και αποτελεσματικότητα μας ως εργαζόμενοι και επιχειρήσεις ώστε να φέρουμε μια σχετική μείωση στο τελικό ποιόν ώστε να επωφεληθούμε ως καταναλωτές αλλά και να ενισχύσουμε την εξ δυνατότητα των προϊόντων που εξάγουμε και να έχουμε  έντονη δυσδειιτικότητα στις αγορές που εξάγουμε.

Δείτε όλα όσα ανέφερε στο βίντεο:

*Την εκπομπή Business Hour by Brief φέρνει κοντά σας η RCB