Τσιρίδου: €189εκ από το Λιμάνι για το 2020

Έργα που ήταν στο περίμενε για 10ετίες υλοποιούνται - Εξετάστηκε ο Π/υ του Υπ Μεταφορών

Μετά την παρουσίαση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Μεταφορών Συγκοινωνιών και Έργων η βουλεύτρια του Δημοκρατικού Συναγερμού δήλωσε πως έχουμε  τη δυνατότητα να βλέπουμε υλοποίηση έργων αξίας 1,2 δισεκατομμυρίων σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου χάριν στην ορθή δημοσιονομική πολιτική του κράτους.

Η κα. Τσιρίδου αναφέρθηκε στις στρατηγικές επιδιώξεις του Υπουργείου Μεταφορών για την τριετία 2022-2024, καθώς και τα επόμενα τρία μεγάλα έργα που θα προκηρυχθούν.

Την ίδια ώρα η κα. Τσιρίδου έκανε ειδική αναφορά στα έσοδα και στις εισπράξεις από την παραχώρηση των εργασιών του λιμανιού Λεμεσού τα οποία ανέρχονται στα  €189 εκατομμύρια, επισημαίνοντας και την συμφωνία με την Εurogate για προσέλκυση διαμετακομιστικού εμπορίου.

Αυτούσια η δήλωση της Βουλέυτριας ΔΗΣΥ, Φωτεινής Τσιρίδου:

Σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών είχαμε την ευκαιρία να μελετήσουμε και να εξετάσουμε και να ακούσουμε την παρουσίαση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Μεταφορών Συγκοινωνιών και Έργων. Ένας αυξημένος και προσεκτικά σχεδιασμένος προϋπολογισμός με αυξητική τάση στις αναπτυξιακές δαπάνες. Με την ορθή δημοσιονομική πολιτική του κράτους τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι έχουμε όντως τη δυνατότητα να βλέπουμε υλοποίηση έργων αξίας 1,2 δισεκατομμυρίων σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου. Η αναπτυξιακή πολιτική του κράτους συνεχίζεται με γοργούς και ανοδικούς ρυθμούς και παρόλη τη δύσκολη κατάσταση που υπέπεσε το παγκόσμιο λόγω της πανδημίας, κανένα έργο δεν ακυρώθηκε και κανένα έργο δεν αναβλήθηκε. 

Η πολιτική βούληση είναι ξεκάθαρη: έργα που για δεκαετίες βρίσκονταν σε αναμονή προχωρούν και υλοποιούνται. Μας ικανοποίησαν ιδιαίτερα οι στρατηγικές επιδιώξεις του Υπουργείου Μεταφορών για την τριετία 2022-2024, δημιουργία σύγχρονου και ασφαλούς δικτύου μεταφορών και προώθηση βιώσιμης κινητικότητας, σύγχρονες και ασφαλείς αερομεταφορές και βελτίωση της συνδεσιμότητας της Κύπρου με τρίτες χώρες, προσφορά σύγχρονων και ποιοτικών ταχυδρομείων και ηλεκτρομηχανικών υπηρεσιών και διασφάλιση της ασφάλειας του πολίτη όπως επίσης και αξιοποίηση του αρχαιολογικού μας πλούτου και των πόρων της χώρας. Είδαμε έργα όπως είναι ο αυτοκινητόδρομος Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς, Λεμεσού-Σαϊτά που είναι υπό εκτέλεση, δρόμος Λάρνακας-Δεκέλειας, Δερύνειας-Σωτήρας που είναι υπό προσφορά. 
Τα επόμενα τρία μεγάλα έργα που θα προκηρυχθούν, αυτοκινητόδρομοι Αστρομερίτη-Ευρύχου, Παλαιχώρι-Λευκωσία και φυσικά έχουμε Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου, ενεργειακή αναβάθμιση κυβερνητικών κτηρίων, Πυροσβεστικός Σταθμός Λεμεσού, Πνευμονολογική Κλινική του Νοσοκομείου Κυπερούντας, περιμετρικός δρόμος Λευκωσίας και άλλα πολύ σημαντικά έργα. 

Αυτό το οποίο μας ικανοποίησε ιδιαίτερα ήταν ότι ο στόχος του Υπουργείου είναι να αξιοποιήσει πλήρως και τους πόρους της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και επίσης φαίνεται ότι το κυκλοφοριακό πρόβλημα είναι μέσα στις προτεραιότητες του Υπουργείου με τα έξυπνα φώτα αλλά και με το σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Μπαίνει φαίνεται δυναμικά στην εποχή της ηλεκτροκίνησης, αξιοποιεί την τεχνολογία και φαίνεται ότι δίνει και την απαιτούμενη σημασία στην αεροπορική συνδεσιμότητα με σχέδιο δράσης αλλά επίσης και επανεκκίνηση των κρουαζιέρων στα κυπριακά λιμάνια. 

Αυτό το οποίο δεν μπορώ να μην κάνω ειδική αναφορά είναι στα έσοδα και στις εισπράξεις από την παραχώρηση των εργασιών του λιμανιού Λεμεσού στους διαχειριστές μέχρι τα μέσα του Οκτώβρη του 2020, που παρόλες τις βελτιώσεις που βεβαίως και πρέπει να κάνουμε, φαίνεται ότι τα έσοδα στα ταμεία του κράτους ανέρχονται στα 189 εκατομμύρια. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που το Υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε επίσης ότι με την εταιρεία που διαχειρίζεται το τερματικό εμπορευματοκιβωτίων – Eurogate - ήδη υπάρχει και σχετική συμφωνία για την προσέλκυση επιτέλους διαμετακομιστικού εμπορίου.

Παρακολουθήστε την δήλωση της κας Τσιρίδου: 


 

 
21624