Τσουχτερά πρόστιμα: Ψηφίζονται αύριο-Πόσα θα πληρώνουμε/από πότε

Ζώνη/Κινητό €150 την πρώτη φορά, €300 αν σε ξαναπιάσουν - Τι γίνεται με την υπερβολική ταχύτητα και άλλες παραβάσεις

Του Σωτήρη Νικηφόρου

Στην Ολομέλεια της Βουλής οδηγούνται αύριο Παρασκευή 31/7 τα νέα πρόστιμα ‘’φωτιά’’ για τον παραβίαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας. 

Μετά από ένα και πλέον χρόνο έντονων διαβουλεύσεων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλαγών και συζητήσεων, οι τροποποιήσεις των νομοσχεδίων είναι έτοιμες και θα υποβληθούν στην Ολομέλεια για ψήφιση. Θεωρείται δεδομένο ότι θα περάσουν ομόφωνα. 
 
Η Brief επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Μεταφορών της Βουλής κ. Γιώργο Προκοπίου. 
 
‘’Πέρασαν ομόφωνα από όλα τα κόμματα στην Επιτροπή Μεταφορών της Βουλής. Είπαμε ότι 1η Οκτωβρίου θα αρχίσει η εφαρμογή των νέων προστίμων. Θα δοθεί χρόνος 2 μηνών περίπου για να γίνει η σχετική καμπάνια από το αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να ενημερωθεί όλος ο κόσμος για τις αλλαγές. Άρα για τους επόμενους δύο μήνες δεν αλλάζει κάτι. Από 1η Οκτωβρίου όμως ξεκινούν να ισχύουν τα νέα πρόστιμα’’
 
Υπάρχει ικανοποίηση

Ο κ. Προκοπίου εξέφρασε την ικανοποίηση του για τον γεγονός οτι ολοκληρώνεται η διαδικασία και ευχαρίστησε τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής Μεταφορών. 
 
‘’Υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση γιατί ήταν δύσκολη η όλη προσπάθεια και χρειάστηκαν πολλές συνεδρίες. Θέλω να ευχαριστήσω ως Πρόεδρος όλα τα μέλη της Επιτροπής που συνέβαλαν με συναίνεση και όρεξη, συναδελφική αλληλεγγύη και πετύχαμε συναινετικά τις αλλαγές αυτές στις τροχαίες παραβάσεις’’

Θα βοηθήσουν για μείωση τροχαίων
 
‘’Πιστεύω θα βοηθήσουν πολύ για να σταματήσει να ρέει το αίμα στην άσφαλτο. Ο καθένας όμως πρέπει να είναι προσεκτικός, να εφαρμόζει τα προβλεπόμενα, να κάνει αμυντική οδήγηση για να αποφύγουμε όσο γίνεται τα τροχαία’.
 
Όλες οι αλλαγές/ Τι αναφέρει η σχετική έκθεση που κατατέθηκε στη Βουλή

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, αφού έλαβε υπόψη όλα όσα τέθηκαν ενώπιόν της, ομόφωνα αποφάσισε να τροποποιήσει τα κείμενα των νομοθετημάτων, ούτως ώστε να περιληφθούν σε αυτά μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

 1. Ο καθορισμός της έναρξης της ισχύος των νομοθετημάτων την 1η Οκτωβρίου 2020.
 2. Ο διπλασιασμός των ποινών που επιβάλλονται σε περίπτωση επανάληψης διάπραξης του ίδιου αδικήματος εντός τριών ετών από την ημερομηνία διάπραξης του πρώτου αδικήματος από το ίδιο πρόσωπο αναφορικά με τα αδικήματα της οδήγησης χωρίς ζώνη, χωρίς κράνος ή με μη ελεύθερα χέρια (χρήση κινητού).
 3. Η επέκταση της προθεσμίας πληρωμής των εξώδικων προστίμων που εκδίδονται για τροχαίες παραβάσεις των οποίων τα ποσά υπερβαίνουν τα €100 από τις 15 ημέρες στις 30 ημέρες, ενώ δίωξη εναντίον προσώπου που δεν έχει εξοφλήσει τέτοιο εξώδικο πρόστιμο να ασκείται μετά τις 45 ημέρες από την έκδοσή του, αντί μετά τις 30 ημέρες. 
 4. Η εξαίρεση από την υποχρέωση χρήσης κράνους σε συγκεκριμένες κατηγορίες δικύκλων και τρικύκλων τα οποία πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις ασφάλειας. 
 5. Η δυνατότητα του δικαστηρίου να αποφασίζει, πέραν των υπόλοιπων ποινών που προβλέπονται, την παραπομπή του καταδικασθέντος για θεραπεία αποτοξίνωσης, σε περίπτωση καταδίκης προσώπου το οποίο εντοπίστηκε να οδηγεί υπό την επήρεια ναρκωτικών, νοουμένου ότι το ίδιο το πρόσωπο το ζητήσει.
 6. Η δυνατότητα έκδοσης δύο εξώδικων προστίμων, σε περίπτωση που πρόσωπο οδηγεί με ταχύτητα που υπερβαίνει μέχρι 75% τα επιτρεπτά όρια ταχύτητας και είναι παράλληλα υπό την επήρεια αλκοόλης με ένδειξη μέχρι 70μg/100ml στην εκπνοή, με πρόστιμα ανάλογα με την κατηγορία του κάθε αδικήματος.
 7. Ο καθορισμός του ποσού που υπολογίζεται για κάθε χιλιόμετρο υπέρβασης του ορίου ταχύτητας σε €1 για παράβαση μέχρι 30% του επιτρεπτού ορίου ταχύτητας, σε €2 για παράβαση από 31% μέχρι 50% του εν λόγω ορίου και €3 για παράβαση από 51% μέχρι 75% του εν λόγω ορίου.
 8. Ο καθορισμός των εξώδικων προστίμων για το αδίκημα της οδήγησης χωρίς τη χρήση ζώνης και για το αδίκημα της οδήγησης χωρίς ελεύθερα χέρια (χρήση κινητού τηλεφώνου) στα €150 και τον διπλασιασμό του ποσού (€300) αυτού σε περίπτωση επανάληψης των ίδιων αδικημάτων εντός τριών ετών.
 9. Ο καθορισμός του εξώδικου προστίμου για το αδίκημα της οδήγησης χωρίς τη χρήση κράνους στα €200 και ο διπλασιασμός του ποσού αυτού (€400) σε περίπτωση επανάληψης του ίδιου αδικήματος εντός τριών ετών.
 10. Ο καθορισμός του εξώδικου προστίμου στα €150 για το αδίκημα του προσπεράσματος, όταν στο οδόστρωμα υπάρχει συνεχής άσπρη γραμμή ή άλλο απαγορευτικό σήμα ή σε στροφή ή σε συμβολή δρόμων ή σε κυρτή γέφυρα ή σε κορυφή ανάβασης ή σε προσέγγιση οχήματος εξ αντιθέτου.
 11. Ο καθορισμός του εξώδικου προστίμου για το αδίκημα του προσπεράσματος σε διάβαση πεζών στα €200.
 12. Ο καθορισμός του εξώδικου προστίμου για το αδίκημα της στάθμευσης σε χώρους στάθμευσης για αναπήρους στα €300.
 13. Ο καθορισμός του εξώδικου προστίμου για το αδίκημα της στάθμευσης σε διπλή κίτρινη γραμμή στα €100.
 14. Ο καθορισμός του εξώδικου προστίμου για το αδίκημα της οδήγησης λεωφορείου χωρίς πιστοποιητικό καταλληλότητας αυτού στα €300 και της οδήγησης άλλου οχήματος χωρίς πιστοποιητικό καταλληλότητας αυτού στα €150.
 15. Ο καθορισμός διαφορετικών ποινών σε περίπτωση εγκατάλειψης του τόπου ατυχήματος χωρίς την παροχή βοήθειας, ανάλογα με την περίπτωση.
 16. Παράβαση φωτεινού σηματοδότη: Η υφιστάμενη ποινή είναι 85 ευρώ και μετατρέπεται σε 300.
   
Σωτήρης Νικηφόρου
 
21596