UPD – ΕΚΠΟΙΗΣΕΙΣ: Όχι στην κοινή πρόταση νόμου

Δεν πέρασε η επίμαχη πρόταση νόμου – Αναβολή για Ειδικό Δικαστήριο

>>> UPD 17:30: Δεν πέρασε με 27 υπέρ και 27 κατά καθώς δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία η επίμαχη πρόταση νόμου που θα έδινε το δικαίωμα σε οφειλέτες να παγώνουν την διαδικασία εκποίηση της κατοικίας τους εάν αμφισβητούν το ύψος του δανείου ή θεωρούν πως υπήρξαν καταχρηστικές ρήτρες. Να υπενθυμίσουμε πως το νομοσχέδιο του Ειδικού Δικαστηρίου πήρε αναβολή. (Διαβάστε περισσότερα εδώ)

>>> UPD 15:00: Η Ολομέλεια της Βουλής με 36 ψήφους υπέρ και 18 εναντίον αποφάσισε το απόγευμα την αναβολή της συζήτησης και ψήφισης του κυβερνητικού νομοσχεδίου για το ειδικό δικαστήριο.

Το ν/σ αφορούσε στη δημιουργία ειδικής δικαιοδοσίας στα Επαρχιακά Δικαστήρια για ταχεία εξέταση υποθέσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων με εξασφάλιση κύρια κατοικία αξίας μέχρι €350.000.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης είπε ότι το κόμμα του δεν μπορεί να συναινέσει σε αναβολή γιατί θα μιλάμε για αναβολή σχεδόν δύο μηνών. Είπε ότι προφανώς και η κυβέρνηση θεωρούσε ότι μπορεί να ψηφιστεί εξ ου και το κατέθεσε με τη μορφή του κατεπείγοντος.

Είμαστε όλοι ενώπιος ενωπίω, είπε και κανείς δεν πρέπει να συνεχίσει να κοροϊδεύει τους δανειολήπτες.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης είπε ότι το κόμμα του θεωρούσε ότι το ν/σ αυτό δεν έπρεπε καν να ήταν στην ατζέντα.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι το κόμμα του ζητά αναβολή, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι δεν τίθεται καν θέμα το ν/σ να πάει προς ψήφιση και πρέπει να επιστρέψει στην Επιτροπή Οικονομικών. 

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης είπε ότι τάσσονται υπέρ μόνο για αναβολή του ν/σ αυτού.

UPD 13/7: Η Ολομέλεια με 36 υπέρ και 18 κατά αποφάσισε την αναβολή της ψήφισης του ν/σ για Ειδικό Δικαστήριο - Αναμονή για την επίμαχη πρόταση νόμου - Θα κατατεθούν τροπολογίες

UPD 13/7: Ξεκίνησε λίγο μετά τις 14:30 η συζήτηση

UPD 13/7: Στις 14:00 θα συζητήσει η Ολομέλεια την πρόταση νόμου και το Ειδικό Δικαστήριο - Η συνεδρία ξεκίνησε στις 11:00

Δείτε live την Ολομέλεια: 

Τι ανέφερε πρωινό ρεπορτάζ της Brief

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης όχι μόνο κατάφερε να βραχυκυκλώσει τη διαδικασία με την πρόταση νόμου που φαινόταν σίγουρο πως θα υπερψηφιστεί, αλλά παράλληλα έδειξε πως μπορεί να βρει τον τρόπο να αντιστρέψει τις αποφάσεις κομμάτων της συμπολίτευσης όταν αυτά βρεθούν απέναντι του, αφού όπως φαίνεται τόσο η ψήφιση του Ειδικού Δικαστηρίου, όσο και η κοινή πρόταση νόμου πάνε προς αναβολή. 

Αυτό τουλάχιστον καταδεικνύει το θρίλερ που εξελίχθηκε τις τελευταίες ημέρες και που είχε ως αποτέλεσμα τη στροφή των κομμάτων που μέχρι και λίγες ώρες προηγουμένως συνυπόγραφαν την κοινή πρόταση νόμου με ΑΚΕΛ, ΕΛΑΜ, Οικολόγους, 3 βουλευτές ΔΗΚΟ και ανεξάρτητους η οποία θα δίνει το δικαίωμα σε οφειλέτες να παγώνουν την διαδικασία εκποίηση της κατοικίας τους εάν αμφισβητούν το ύψος του δανείου ή θεωρούν πως υπήρξαν καταχρηστικές ρήτρες.

>>> Διαβάστε όλο το χρονικό με το ζήτημα των εκποιήσεων εδώ <<<

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με 3 κινήσεις κατάφερε να βραχυκυκλώσει την όλη διαδικασία, καθώς με την αναστολή εκποιήσεων που ανακοίνωσαν οι τράπεζες, αλλά και το πακέτο μέτρων που αποφάσισε, τα κόμματα της συμπολίτευσης που συνυπόγραφαν την κοινή πρόταση είχαν ξεκινήσει ήδη να κάνουν δεύτερες σκέψεις, σε αντίθεση με όσα δήλωναν δημοσίως. Καταλυτικός παράγοντας, για την τελική στροφή στις αποφάσεις τους φαίνεται να έπαιξε η χθεσινή δήλωση – απάντηση του Υπουργού Οικονομικών στην κοινή ανακοίνωση των 3 κομμάτων της συμπολίτευσης στην οποία ανέφερε πως θα συζητήσει μαζί τους και θα εξευρεθεί κατάληξη σε 7 «θέλω» τους. 

Ειδικότερα, η χθεσινή κοινή ανακοίνωση των τριών κομμάτων της συμπολίτευσης, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ αν και έδειχνε τις προθέσεις τους, εντούτοις, δεν ξεκαθάριζε το σκηνικό. Κάτι ωστόσο που έκαναν τελικά το βράδυ της ίδιας ημέρας και ενώ προηγουμένως ο Υπουργός Οικονομικών με δήλωση-απάντηση στα κόμματα είπε ουσιαστικά πως θα συζητήσει μαζί τους και θα καταλήξουν σε συμφωνία για τα 7 σημεία που έθεσαν. 

Τι αποφάσισαν τα κόμματα της συμπολίτευσης

Το ΔΗΚΟ με ανακοίνωση του και αφού χαιρέτιζε την δήλωση του ΥΠΟΙΚ, σημείωνε πως θα στήριζε την αναβολή της ψήφισης τόσο του Ειδικού Δικαστηρίου, όσο και της επίμαχης κοινής πρότασης νόμου. 

Απόφαση είχαμε και από το Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ, το οποίο σε έκτακτη του συνεδρία που πραγματοποιήθηκε χθες, αποφάσισε όπως εισηγηθεί την αναβολή της ψήφισης και του Ειδικού Δικαστηρίου και της κοινής πρότασης την οποία συνυπογράφει. Όπως σημειώνει η ΕΔΕΚ η αναστολή εκποιήσεων που αποφασίστηκε δίνει τον απαραίτητο χρόνο ώστε να συζητηθούν περεταίρω τα θέματα. 

Το βράδυ της Τετάρτης, απόφαση πήρε και η ΔΗΠΑ η οποία ζητά την αναβολή της πρότασης νόμου την οποία συνυπογράφει. Μάλιστα, όπως ανέφερε πηγή της ΔΗΠΑ στην Brief, το κόμμα, σε περίπτωση που δεν γίνει αποδεκτή η αναβολή, θα αλλάξει την αρχική της απόφαση και θα καταψηφίσει την πρόταση την οποία αρχικά συνυπόγραφε. 

Αναβολή για Ειδικό Δικαστήριο και επίμαχης κοινής πρότασης

Το σίγουρο πάντως είναι πως η ψήφιση του νομοσχεδίου για το Ειδικό Δικαστήριο οδεύει προς αναβολή, κάτι που φαίνεται πως θα γίνει και με την κοινή πρόταση νόμου. 

Ειδικότερα, υπέρ της αναβολής του Ειδικού Δικαστηρίου, τάσσονται ξεκάθαρα τόσο το ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ, όσο και το ΑΚΕΛ. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν πως κάτι τέτοιο έχει συμφωνηθεί από την πλειοψηφία των κομμάτων. 

Την ίδια ώρα, όσον αφορά την επίμαχη κοινή πρόταση νόμου, υπέρ της αναβολής τάσσονται σίγουρα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, ενώ και ο ΔΗΣΥ αναμένεται πως θα υπερψηφίσει όταν τεθεί αίτημα. 

Αυτά αναμένεται να ξεκαθαρίσουν και κατά τη σύσκεψη των Αρχηγών που θα πραγματοποιηθεί πριν την συνεδρία της Ολομέλειας. 

Θα πρέπει εδώ να σημειώσουμε πως δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να δούμε βουλευτές από ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ να διαφοροποιήσουν την ψήφο τους σε σχέση με τις αποφάσεις των κομμάτων τους. 

Τι λένε οι «μεγάλοι» 

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος στην Brief, ο ΔΗΣΥ δηλώνει έτοιμος να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο για το Ειδικό Δικαστήριο. Όσον αφορά την επίμαχη κοινή πρόταση νόμου ο ΔΗΣΥ θα την καταψηφίσει εάν δεν πάρει αναβολή. 

Το ΑΚΕΛ, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε εκπρόσωπος του κόμματος στην Brief, θα ζητήσει την αναβολή της ψήφισης του Ειδικού Δικαστηρίου, καθώς όπως σημειώνει δεν έχουν απαντηθεί καίρια ερωτήματα. Όσον αφορά την πρόταση νόμου που συμμετέχει το ΑΚΕΛ θέλει την υπερψήφιση της.

Το ΔΗΚΟ, όπως αναφέρει και στην ανακοίνωση του, θα ζητήσει την αναβολή της ψήφισης του Ειδικού Δικαστηρίου. Σε περίπτωση που αυτή δεν γίνει αποδεκτή τότε θα το υπερψηφίσει. Όσον αφορά την κοινή πρόταση, το ΔΗΚΟ θα στηρίξει αναβολή της ψήφισης της, ενώ σε περίπτωση που δεν γίνει αποδεκτή, τότε θα την καταψηφίσει. 

Τι ανέφερε η χθεσινή ανακοίνωση της ΕΔΕΚ σχετικά με την αναβολή 

Το Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ, σε έκτακτη συνεδρία, συζήτησε το θέμα που έχει προκύψει αναφορικά με τις εκποιήσεις.

Το Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ χαιρετίζει την κοινή δήλωση των κομμάτων ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, καθώς και τη δήλωση του Υπουργού Οικονομικών για το ίδιο θέμα.

Η διαμόρφωση ενός θεσμικού πλαισίου αντιμετώπισης του χρόνιου σοβαρού προβλήματος των εκποιήσεων, πρέπει να αποτελέσει ύψιστη πολιτική προτεραιότητα όλων των πολιτικών δυνάμεων για την επίλυση του.

Η ΕΔΕΚ, πιστή στη διαχρονική της θέση, ότι πρέπει να υπάρξει μια οριστική ρύθμιση του θέματος, με στόχο την προστασία των δανειοληπτών και τη διασφάλιση της οικονομικής και  χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και διαγιγνώσκοντας ότι η πίεση του χρόνου πιθανόν να επιφέρει  αρνητικά αποτελέσματα, εισηγείται όπως αναβληθεί η συζήτηση και η ψηφοφορία στη Βουλή και της πρότασης νόμου των κομμάτων και του κυβερνητικού νομοσχεδίου και με βάση αυτά τα δύο κείμενα και άλλες προτάσεις που ενδεχομένως να προκύψουν, να αναλωθούμε όλοι, κυβέρνηση και κόμματα, σε μια εποικοδομητική διαβούλευση, που θα αποφέρει το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα για τους δανειολήπτες και για την κοινωνική και οικονομική σταθερότητα.

Ο χρόνος που μας δίδεται μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, με δεδομένη και την απόφαση του χρηματοπιστωτικού συστήματος να αναστείλει τις εκποιήσεις κύριας κατοικίας, είναι αρκετός, για να εξαντλήσουμε τις προσπάθειες μας για τη διαμόρφωση ενός όσο το δυνατόν ολοκληρωμένου πακέτου μέτρων, που θα αντιμετωπίσει τον κίνδυνο μιας κοινωνικής αναταραχής λόγω εκποιήσεων ή και μιας οικονομικής αποσταθεροποίησης.

Το Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ απευθύνει έκκληση στα κοινοβουλευτικά κόμματα και στην κυβέρνηση να αποδεχθούν την εισήγηση του.

Εάν όλοι θέλουμε την προστασία των δανειοληπτών και της οικονομίας, θα πρέπει να δώσουμε χρόνο στον εαυτό μας, για να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

 

Χαράλαμπος Ζάκος

Χαράλαμπος Ζάκος