Voucher ταξιδιών πανδημίας: Σκέψεις για παράταση εξαργύρωσης τους

Συζητήθηκε στην Επ. Ενέργειας πρόταση νόμου που αφορούσε την παραχώρηση παράτασης για τα voucher ταξιδιών πανδημίας

Συζητήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Ενέργειας πρόταση νόμου που αφορούσε την παραχώρηση παράτασης ώστε τα voucher τα οποία είχαν πολίτες οι οποίοι έκλεισαν πριν από την πανδημία ταξίδια στο εξωτερικό ή ευρύτερα να ταξιδέψουν είτε αφορούσαν τη διαμονή σε ξενοδοχεία, να τους παραχωρηθεί μια ευχέρεια να εξαργυρώσουν μέσω voucher σε μεταγενέστερο σημείο αυτό το δικαίωμα τους,  αν και εφόσον οι ίδιοι το επιθυμούν, είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας και Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης.

Αυτούσια η δήλωση:

Είχαμε σήμερα συζήτηση πρότασης νόμου που αφορούσε την παραχώρηση παράτασης ώστε τα voucher τα οποία είχαν πολίτες οι οποίοι έκλεισαν πριν από την πανδημία ταξίδια στο εξωτερικό ή ευρύτερα να ταξιδέψουν είτε αφορούσαν τη διαμονή σε ξενοδοχεία, να τους παραχωρηθεί μια ευχέρεια να εξαργυρώσουν μέσω voucher σε μεταγενέστερο σημείο αυτό το δικαίωμα τους,  αν και εφόσον οι ίδιοι το επιθυμούν.

Αυτό σίγουρα βοηθά ως μέτρο τόσο τους ταξιδιωτικούς πράκτορες όσο τους καταναλωτές καθώς επίσης και τα καταλύματα. Θεωρώ εγώ ότι η παράταση των έξι μηνών σίγουρα είναι αναγκαία, σίγουρα είναι βοηθητική, με μιας δεν μπόρεσαν δυστυχώς να εξαργυρωθούν όλα αυτά γιατί ήταν και οικονομική αδυναμία των συντελεστών του τουρισμού ως επίσης και η πορεία της πανδημίας η οποία ήταν τέτοια που δεν επέτρεπε να γίνονται ταξίδια με τον τρόπο που θα μπορούσε να υποβοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος. Ένα μέρος του προβλήματος έχει αντιμετωπιστεί περίπου στο 30%, ωστόσο οι λοιποί άλλοι καταναλωτές εξακολουθούν να έχουν πληρώσει αλλά να μην έχουν εξαργυρώσει τα χρήματα τους είτε για σκοπούς ταξιδιού είτε για σκοπούς παραμονής σε ξενοδοχείο.

Η πρόταση νόμου αφορά καθαρά την παραχώρηση αυτής της δυνατότητας με απόλυτο σεβασμό στο δικαίωμα πως θα το ζητήσει, είτε άμεση εξαργύρωση είτε παράταση σε μεταγενέστερο στάδιο, να δοθεί μια παράταση για άλλους 6 μήνες. Ομαλή διευθέτηση αυτού του προβλήματος να βοηθήσουν και οι τρεις συντελεστές στο να επιλυθεί το πρόβλημα.

Το δεύτερο θέμα αφορά τη διαδικασία ή την εφαρμογή της νομοθεσίας των αυτοεξυπηρετουμένων καταλυμάτων που βρίσκεται σε εξέλιξη ετοιμασία ενός μητρώου στο Υφυπουργείο Τουρισμού. Θέλω να πω ξεκάθαρα ότι η νομοθεσία θα πρέπει να εφαρμοστεί.

Δεν υπάρχει κανένα excuse από κανέναν ο οποίος διαθέτει στην αγορά δυστυχώς σήμερα στη μαύρη αγορά, μισθώσεις κλινών και αυτές να μην είναι δηλωμένες πουθενά. Αυτό είναι άκρως απαράδεκτο, η Βουλή, η πολιτεία εν τη σοφία της το έχει θεσπίσει, πρέπει να εγγραφούν στο μητρώο όλες αυτές οι κατηγορίες των καταλυμάτων. Εμείς θα προχωρήσουμε να αξιολογούμε όλα τα τυχόν  προβλήματα τα οποία εμφανίζονται. Λήγει αυτή η προθεσμία αρχές της επόμενης χρονιάς, καλούμε λοιπόν όλους όσους έχουν και λειτουργούν τέτοιου είδους καταλύματα να υποβάλουν τις προτάσεις τους, τις αιτήσεις και στη συνέχεια θα πρέπει αυτές να εξεταστούν από το Υπουργείο. Τυχόν κατηγοριοποίηση προβλημάτων ναι θα τα αντιμετωπίσουμε, αν χρειαστεί ακόμη και με αλλαγή νομοθεσίας.

Το πλέον επίμαχο θέμα που είχαμε προς συζήτηση ήταν η αυτεπάγγελτη εξέταση, μια συνέχιση συζήτησης για την παράνομη πλέον διεξαγωγή, το λαθρεμπόριο, τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές οι οποίες αναπτύσσονται και βρίσκονται σε καθημερινή πράξη μεταξύ κατεχόμενων και ελευθέρων περιοχών. 

Δυστυχώς κοινή διαπίστωση από όλους είναι ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει, έχει προκαλέσει ανατροπές, ανατροπές στην λειτουργία της αγοράς, ανατροπές στην λειτουργία του ανταγωνισμού, ανατροπές στην καλή λειτουργία και στην συνοχή της κοινωνίας μας και πολλούς άλλους κινδύνους. Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι αυτή η κατάσταση είναι ανεπίτρεπτη και θα πρέπει οπωσδήποτε να δοθούν λύσεις σ’ αυτό το τεράστιο πρόβλημα. Οι λύσεις δεν δίνονται φοβούμενος έκαστος να αγγίξει όποιες πτυχές έχουν να κάνουν με το συγκεκριμένο κανονισμό λειτουργίας της πράσινης γραμμής, αντιθέτως ο ίδιος κανονισμός με απόλυτο σεβασμό στη φιλοσοφία του, προβλέπει τη διεξαγωγή επαναξιολόγησης του τρόπου και των επιπτώσεων αυτής της λειτουργίας δηλαδή του εμπορίου μεταξύ από και προς τα κατεχόμενα πολύ δε περισσότερο κι αυτό το οποίο δεν γίνεται μέσω αυτού του κανονισμού. Άρα λοιπόν η αφόρητη κατάσταση και οι ανατροπές οι οποίες έχουν προκληθεί και έχουν δημιουργηθεί θα πρέπει να προβληματίσουν. Θα έρθουν οι πολιτικοί προϊστάμενοι σίγουρα να συζητήσουμε περαιτέρω το θέμα. Είναι ένα να αναζητούμε συνολική διευθέτηση αυτού του προβλήματος μέσω τυχών ελέγχων που αντιλαμβάνεστε ότι μερικώς μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Είναι υποχρέωση των αρμόδιων υπηρεσιών να προβαίνουν σε ελέγχους, δυστυχώς δεν είχαμε εκείνα τα αποτελέσματα. Ενώ έπρεπε να έρθουν στην Επιτροπή και να παρουσιάσουν αποτελέσματα ελέγχων μέχρι ετούτη την ώρα δεν είχαμε ελέγχους και είναι άλλο δε από την άλλη πλευρά, η ανάγκη ότι θα πρέπει να συζητήσουμε το θέμα πολύ πιο διευρυμένα. Έχουμε δύο καταστάσεις, έχουμε που λειτουργούν το ένα σε ένα παράνομο διεθνές μόρφωμα και το άλλο στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου με απόλυτη νομιμότητα. Αυτές οι δύο καταστάσεις δυστυχώς ή ευτυχώς είναι συγκοινωνούντα δοχεία και προκαλούν αυτές τις ανατροπές. Πρέπει πλέον να δούμε το θέμα πολύ πιο σφαιρικά, να δούμε μέσα από την ακρίβεια που τα ολιγοπώλια στις ελεύθερες περιοχές δημιουργούν τέτοιου είδους ανοίγματος ψαλίδας μεταξύ των τιμών στα κατεχόμενα και των τιμών στις ελεύθερες περιοχές. Θα πρέπει  να αντιμετωπιστεί το πλαίσιο σωστού και υγειούς  ανταγωνισμού και αισχροκέρδειας αλλά επαναλαμβάνω με όρους και προϋποθέσεις στο πλαίσιο της νομιμότητας και της αλλαγής νομοθεσίας και το άλλο θα πρέπει να επαναξιολογηθεί ενδεχομένως και ο ίδιος ο κανονισμός λειτουργίας εξ ου και η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της μόνιμης αντιπροσωπείας έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη και έχουν κάθε δικαίωμα να επαναξιολογήσουν και να συζητήσουν τα προβλήματα τα οποία εμφανίζονται και η ίδια η ευρωπαϊκή επιτροπή έχει αντιμετωπίσει, έχει διαγνώσει τα προβλήματα και τις διαστάσεις της πραγματικής εικόνας που επικρατεί στην αγορά. Δεν θέλω να πω ότι σέβομαι τη φιλοσοφία ότι αυτό το πρόβλημα θα πρέπει να το δεχθούμε παθητικά και να το αφήσουμε να συνεχίζεται. Αντιθέτως μέσω περαιτέρω μελέτης και προβληματισμού μπορούμε να βρούμε λύσεις με εμπλοκή και της ίδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 
21547