Ξ. Κωνσταντίνου: Η ανάπτυξη επιβάλλεται να συνεχιστεί απρόσκοπτα

«Το τρένο της ανάπτυξης και των μεταρρυθμίσεων επιβάλλεται να συνεχίσει απρόσκοπτα την πορεία του», τόνισε

Την ανάγκη, «το τρένο της ανάπτυξης και των μεταρρυθμίσεων», να συνεχίσει απρόσκοπτα την πορεία του, επεσήμανε σε ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ξένια Κωνσταντίνου

Όπως εξήγησε, «σε αυτή την πορεία κινείται και η επιδιωκόμενη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης με δομικές αλλαγές με σκοπό τη διευκόλυνση της καθημερινότητας του πολίτη με ποιοτικότερες υπηρεσίες και ταυτόχρονη εξοικονόμηση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ προς όφελος της κοινωνίας». 

«Η μεταρρύθμιση του τομέα της Δικαιοσύνης προχωρά. Το κράτος Προνοίας εκσυγχρονίζεται. Οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας αναδιοργανώνονται όπως και η Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων. Το Σχέδιο Δράσης για την καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια τίθεται σε εφαρμογή. Το νομοθετικό πλαίσιο για τη δημιουργία κοινωνικών επιχειρήσεων είναι πλέον γεγονός. Το σπίτι της γυναίκας ξεκινά τη λειτουργία του. Η ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών μονάδων με ταυτόχρονη επέκταση φωτοβολταϊκών συστημάτων ξεκίνησε και προχωρά απρόσκοπτα. Το σχέδιο δημιουργίας ψηφιακών τάξεων με κονδύλι 11.2 εκατομμυρίων που υλοποιεί από κοινού το Υπουργείο Παιδείας με το Υφυπουργείο Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής τρέχει. Η δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού έχει εγκριθεί, το σχέδιο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης εφαρμόστηκε ήδη στη μέση εκπαίδευση και από την επόμενη χρονιά θα γίνει και για τη δημοτική», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Αυτούσια η ομιλία της Βουλευτού του ΔΗΣΥ, Ξένιας Κωνσταντίνου:
 
Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
 
Διαφορετικές ήταν οι προσδοκίες όλων από το 2020 και διαφορετική δυστυχώς η εξέλιξή του. Γιατί μέσα στο έτος αυτό βρέθηκε και η δική μας πατρίδα όπως και όλη η υφήλιος, αντιμέτωπη με μία πρωτόγνωρη κρίση ένεκα της πανδημίας με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στο σύστημα υγείας, στην οικονομία, στις μεταφορές, στα ατομικά δικαιώματα. Μια πανδημία που ανέτρεψε κυριολεκτικά την όποια κανονικότητα. Το 2020 ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά η οποία όμως πλησιάζει χρονολογικά και υγειονομικά στο τέλος. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε όμως ότι, η νοικοκυρεμένη και αναπτυξιακή πολιτική που ακολουθήσαμε κατά τα προηγούμενα έτη στάθηκε ως αποκούμπι για να αντιμετωπίσουμε την έκτακτη και δύσκολη κατάσταση.

Σήμερα πλέον η επιστημονική ανακάλυψη του εμβολίου και ο προγραμματισμένος εμβολιασμός αρχές του έτους μας γεμίζει με ελπίδα και αισιοδοξία για το νέο ξεκίνημα. Εντούτοις, οι οικονομικές πληγές παραμένουν και οι οικονομικές επιπτώσεις θα συνεχιστούν. Οι γιατροί, οι νοσοκόμοι, οι επιστήμονες βρέθηκαν στην 1η γραμμή. Έχουν κάνει τη δική τους δουλειά και την έκαναν άριστα, με θυσίες και αυταπάρνηση και τους ευχαριστούμε. Τους ευγνωμονούμε.

Τώρα όμως πλέον κυρίες και κύριοι, στην πρώτη γραμμή είναι ξανά η πολιτική. Η βουλή. Όλοι εμείς. Γιατί εμείς αύριο αποφασίζουμε αν όλο αυτό θα αποτελεί μια κακή ανάμνηση ή, αν θα περάσουμε σε ένα νέο κύκλο κρίσης, ανασφάλειας και ύφεσης. Τώρα είναι η ώρα που θα πρέπει να μαζέψουμε ξανά τα κομμάτια μας και να δώσουμε ξανά ελπίδα, προοπτική και σταθερότητα. Είναι η ώρα της ανάκαμψης. Γι’ αυτό και είναι η ώρα της πολιτικής ευθύνης.

Σας καλώ να αναλογιστείτε ποιοι είμαστε. Τον λόγο για τον οποίο βρισκόμαστε εμείς σήμερα σε αυτή την αίθουσα. Θεσμικά και συνταγματικά είμαστε πρώτα και κύρια εκπρόσωποι του λαού. Βρισκόμαστε όλοι εδώ επειδή ο λαός μας έχει αναθέσει την ευθύνη να τον εκπροσωπούμε. Ένας λαός ο οποίος έχει υποφέρει τα πάνδεινα από τη γένεση της κυπριακής δημοκρατίας και του οποίου την τύχη και το μέλλον κρατάτε σήμερα στα χέρια σας. Ένας λαός, ο οποίος εδώ και 9 μήνες βιώνει μία νέα και πρωτόγνωρη ανασφάλεια για την υγεία του, για τα οικονομικά του, για τα σχέδιά της ζωής του και που κανείς δεν έχει τη δυνατότητα να αρνηθεί σε αυτό τον κόσμο την ομαλή μετάβαση στην επόμενη ημέρα. Στη μετά της πανδημίας εποχή. Με οικονομική ασφάλεια και με την προοπτική της βιώσιμης ανάπτυξης. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να στερήσει στον κυπριακό λαό την επαναφορά στην πολυπόθητη κανονικότητα.

Κι όπως ζητάμε εδώ και 9 μήνες όλοι μας από τον κάθε πολίτη ξεχωριστά να αναλάβει τη δική του ατομική ευθύνη έναντι στο σύνολο, έτσι καλώ κι εγώ σήμερα όλους εσάς συνάδελφοι, να αναλάβετε τη δική σας πολιτική ευθύνη έναντι στο σύνολο.

Παραφράζοντας τον μεγάλο Έλληνα Νίκο Καζαντζάκη «Να αγαπάς την ευθύνη. Να λες, εγώ, μονάχος μου εγώ, έχω χρέος να σώσω τη γης.»
 
Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Κατά την προηγούμενη περίοδο μια από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις που έγιναν στη χώρα μας αυτή του ΓΕΣΥ, δοκιμάστηκε γερά όταν στο ξεκίνημά του βρέθηκε αντιμέτωπο με την έκτακτη υγειονομική κατάσταση που δημιούργησε η πανδημία. Η κυβέρνηση και η Βουλή ειδικότερα στάθηκαν αρωγοί και ενίσχυσαν το σύστημα υγείας με 100 επιπλέον εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, πέραν της στήριξης εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων και των επηρεαζομένων επιχειρήσεων, στηρίχθηκαν και συνεχίζεται η προσπάθεια στήριξης του τομέα υπηρεσιών, του τουριστικού τομέα, των μεταφορών όπως και του αγροτικού. Πήραμε γενναία μέτρα για την απορρόφηση των κραδασμών των οικονομικών παρενεργειών της πανδημίας με πιο εμβληματική τη στήριξη των δανειοληπτών με το πρόγραμμα 10μηνης αναστολής δανειακών δόσεων, τα προγράμματα επιχορήγησης επιτοκίων και την αναστολή των εκποιήσεων.

Σήμερα πλέον, έχουμε μπροστά μας προς ψήφιση ένα κρατικό προϋπολογισμό που θέλει να αντιμετωπίσει επιθετικά και πολυεπίπεδα τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε για να ανακάμψουμε άμεσα και βιώσιμα. Γι’ αυτό και είναι αυξημένος κατά 742 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή, κατά 10,6% σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2020. Γι’ αυτό και περιλαμβάνονται κονδύλια επιδότησης της εργασίας και των μισθών των εργαζομένων για να αναχαιτίσουμε την ανεργία και τα αρνητικά κοινωνικά συνεπακόλουθα της. Γι’ αυτό συνεχίζει να στηρίζει οικονομικά τις επιχειρήσεις με απευθείας χρηματοδότηση και σχέδια που αφορούν την επιχορήγησητων επιτοκίων επιχειρηματικών δανείων. Οι κοινωνικές παροχές αυτή τη δύσκολη ώρα είναι αυξημένες κατά 146 εκατομμύρια σε σχέση με το 2020 και ανέρχονται σε 2 δις και 914 εκ. ευρώ στο σύνολό τους. Ενώ παράλληλα, αυξάνονται οι δαπάνες για την άμυνα γύρω στο 20% εξαιτίας της γεωπολιτικής αστάθειας και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η περιοχή μας.

Πολύ σημαντικό στοιχείο για τον προϋπολογισμό που έχουμε ενώπιον μας προς ψήφιση είναι επίσης το χαρακτηριστικό της περαιτέρω συνέχισης των αναπτυξιακών έργων και των ευρύτερων μεταρρυθμίσεων. Η επιχειρηματικότητα ενισχύεται με τριπλάσια κονδύλια για την περίοδο 2021-27 με τα πρώτα προγράμματα να υλοποιούνται εντός του 2021. Η πράσινη ανάπτυξη ενισχύεται με 50 αναπτυξιακά προγράμματα και πολιτικές για παροχή κινήτρων για ηλεκτροκίνηση και την απόσυρση ρυπογόνων αυτοκινήτων, αλλά και την ταυτόχρονη μετατόπιση του φορολογικού βάρους σε περιβαλλοντικά επιζήμιες δραστηριότητες καθώς και φοροελαφρύνσεις σε φιλικές προς το περιβάλλον δραστηριότητες.

Η εμβληματική μεταρρύθμιση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης ενισχύεται περαιτέρω με τον πιο ψηλό προϋπολογισμό στα ιστορικά. Για να γίνει επιτέλους πράξη ο ψηφιακός μετασχηματισμός που θα δώσει λύσεις σε ζητήματα γραφειοκρατίας και ταλαιπωρίας των πολιτών και που θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού. Τα αναπτυξιακά έργα ενισχύονται επίσης σημαντικά με αυξημένα κονδύλια για μία σειρά από έργα που προβλέπονται να ξεκινήσουν εντός του 2021 όπως ο Δρόμος Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς, ο αυτοκινητόδρομος Αστρομερίτη – Ευρύχου, Λευκωσίας – Παλαιχωρίου και ο κόμβος στην είσοδο της Λευκωσίας.

Το τρένο της ανάπτυξης και των μεταρρυθμίσεων κυρίες και κύριοι επιβάλλεται να συνεχίσει απρόσκοπτα την πορεία του. Σε αυτή την πορεία κινείται και η επιδιωκόμενη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης με δομικές αλλαγές με σκοπό τη διευκόλυνση της καθημερινότητας του πολίτη με ποιοτικότερες υπηρεσίες και ταυτόχρονη εξοικονόμηση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ προς όφελος της κοινωνίας. Η μεταρρύθμιση του τομέα της Δικαιοσύνης προχωρά. Το κράτοςΠρονοίας εκσυγχρονίζεται. Οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας αναδιοργανώνονται όπως και η Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων. Το Σχέδιο Δράσης για την καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια τίθεται σε εφαρμογή. Το νομοθετικό πλαίσιο για τη δημιουργία κοινωνικών επιχειρήσεων είναι πλέον γεγονός. Το σπίτι της γυναίκας ξεκινά τη λειτουργία του. Η ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών μονάδων με ταυτόχρονη επέκταση φωτοβολταϊκών συστημάτων ξεκίνησε και προχωρά απρόσκοπτα. Το σχέδιο δημιουργίας ψηφιακών τάξεων με κονδύλι 11.2 εκατομμυρίων που υλοποιεί από κοινού το Υπουργείο Παιδείας με το Υφυπουργείο Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής τρέχει. Η δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού έχει εγκριθεί, το σχέδιο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης εφαρμόστηκε ήδη στη μέση εκπαίδευση και από την επόμενη χρονιά θα γίνει και για τη δημοτική.

Η γενικότερη προσπάθεια μεταρρύθμισης και μετασχηματισμού θα ενισχυθεί με κονδύλια ύψους 1 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι εκθέσεις της moneyval και της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης όπου αναφέρουν την πολύ σημαντική πρόοδο που έκανε η Κύπρος τα τελευταία χρόνια στα ζητήματα αντιμετώπισης του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μέσα σε αυτό το σώμα επιτελείται ουσιαστική δουλειά. Η οποία βελτιώνει τη χώρα. Η οποία κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Την οποία κάνουμε όλοι μαζί. Αριστεροί, δεξιοί, κεντρώοι, σοσιαλιστές κι ανεξάρτητοι. Δε μπορούμε με μια μονοκονδυλιά να τη διαγράψουμε.

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Οι πολιτικές διαφωνίες δε θα τερματιστούν με τυχόν καταψήφιση του προϋπολογισμού. Με την αλληλοεπίρριψη ευθυνών για την καταψήφιση δε θα βγει κάποιος κερδισμένος και κάποιος χαμένος, επειδή σε αυτή την περίπτωση θα έχει χάσει η Κύπρος. Και όταν χάνει ο τόπος χάνουμε όλοι γιατί όλοι στην ίδια βάρκα βρισκόμαστε.

Κλείνει συνάδελφοι σε μερικές ημέρες ένας χρόνος που έχει σημαδευτεί όχι μόνο από την πανδημία αλλά και από μία τεράστια πολιτική κρίση, ή καλύτερη κρίση πολιτικής ηθικής η οποία έχει ταλανίσει την χώρα και την έχει εκθέσει διεθνώς. Μια κρίση της εμπιστοσύνης προς το πολιτικό σύστημα, της αξιοπιστίας των θεσμών, της ηθικής ακεραιότητας των βουλευτών.

Θέλουμε πράγματι αυτή την ώρα να θυματοποιήσουμε την κυπριακή κοινωνία και οικονομία για να αποδείξουμε, τι; Θα μετατρέψουμε τη ψήφιση των προϋπολογισμών , την πιο σημαντική κοινοβουλευτική πράξη που έχουμε το χρέος και την ευθύνη να συζητήσουμε και να ψηφίσουμε σε άλλο ένα πολιτικό καβγά για το ποιος είναι τάχα μου πιο διαφανής, τάχα μου πιο αυστηρός, τάχα μου πιο αξιόπιστος;

Την εκτίμηση και τον σεβασμό τον κερδίζεις όταν ο κόσμος που σε παρακολουθεί αξιολογεί ότι κρίνεις κάθε φορά τι προέχει. Τι είναι πιο ουσιώδες και αν πάνω από οτιδήποτε άλλο θέτεις όντως το συλλογικό καλό.

Το συλλογικό καλό κυρίες και κύριοι συνάδελφοι επιβάλλει αύριο να υπερψηφίσουμε τον προϋπολογισμό της χώρας μας. Αυτό επιβάλλει η πολιτική ευθύνη. Αυτό επιβάλλει το χρέος μας έναντι των πολιτών. Είναι ανυπολογιστο το κόστος από τυχόν καταψήφιση. Καταψήφιση σημαίνει άμεση οικονομική αποσταθεροποίηση. Σημαίνει άμεση υποβάθμιση της οικονομίας της χώρας. Σημαίνει ανασφάλεια και χάος.

Πολιτικές διαφωνίες υπήρχαν πάντα και θα υπάρχουν πάντα.

Και θα έχουμε βουλευτικές εκλογές σε πέντε μήνες, οπότε θα τεθούμε όλοι ανεξαιρέτως υπό την κρίση των πολιτών

Είναι κατανοητή η διαφωνία ορισμένων πολιτικών δυνάμεων με το περιεχόμενο του κρατικού προϋπολογισμού και είναι σεβαστή η επιλογή τους για την καταψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού. Εξάλλου, ο καθένας μπορεί να έχει την δική του οικονομική προσέγγιση, να την υποστηρίζει και να την τεκμηριώνει.

Όμως, δεν είναι κατανοητή η διαφωνία κάποιων άλλων, οι οποίοι ενώ συμφωνούν με την φιλοσοφία του κρατικού προϋπολογισμού, θα καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό, διασυνδέοντάς τον με άλλα ζητήματα πολιτικής αντιπαράθεσης, τα οποία είναι άκρως σημαντικά μεν, αλλά άσχετα με τον προϋπολογισμό δε. Δεν είναι κατανοητή η σπουδή με την οποία κάποιοι προτίθενται να καταψηφίσουν κάτι με το οποίο συμφωνούν και υποστηρίζουν για να αποδείξουν κάτι άλλο που μπορούν να υποστηρίξουν ούτως ή άλλως. Και που στο τέλος της ημέρας, ακόμα και αν καταψηφιστεί ο κρατικός προϋπολογισμός, αυτό που προτάσσουν δεν θα επιτευχθεί, αλλά θα προκύψει αποσταθεροποίηση και αναστάτωση με κόστος για την κοινωνία και τους πολίτες.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Άρα λοιπόν, κατανοώ αυτούς που διαφωνούν με τον προϋπολογισμό και θα καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό, αλλά δεν κατανοώ αυτούς που συμφωνούν με τον προϋπολογισμό, αλλά θα καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό. Επίσης, δυσκολεύομαι να αντιληφθώ πώς όλοι αυτοί θα καταφέρουν να τα βρουν και να συνεργαστούν μεταξύ τους.

Σε πέντε μήνες έχουμε εκλογές, και οι πολιτικές του κάθε κόμματος θα κριθούν εκεί. Αυτή την ώρα όμως αυτό που κρίνεται η σταθερότητα της οικονομίας. Η πολιτική σύνεση και η λογική πρέπει να πρυτανεύσουν.

«Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα
που πρέπει το μεγάλο Ναι ή το μεγάλο το Όχι
να πούνε…» (Κ. Καβάφης)

Μην αφήσετε συνάδελφοι το αυριανό σας όχι στον κρατικό προϋπολογισμό να καταβάλλει, εσάς και τους συμπολίτες μας. Μην αρνηθείτε στον τόπο την προοπτική. Μην επιτρέψετε στο βωμό της πολιτικής αντιπαράθεσης να βάλετε τη χώρα σε περιπέτειες. Δώστε ανακούφιση, ελπίδα και προοπτική. Ο τόπος και οι άνθρωποι του τα έχουν τόση ανάγκη.

Σας ευχαριστώ! Σας εύχομαι Καλά Χριστούγεννα και καλή τύχη στην Κύπρο μας