Ξανά στη Βουλή η Ενιαία Υπηρεσία Επιθεώρησης Εργασίας

Το νομοσχέδιο στοχεύει στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και στη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων

Στην σκιά των έντονων αντιδράσεων που πυροδότησε η αποκοπή όλων των κονδυλίων που είχαν συμπεριληφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό για την Ενιαία Υπηρεσία Επιθεώρησης Εργασίας, επανέρχεται σήμερα (14/1) στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο βρίσκεται εδώ και σχεδόν τρία χρόνια ενώπιον του Κοινοβουλίου για συζήτηση.

Σκοπός του εν λόγω νομοσχεδίου είναι η θέσπιση νομοθεσίας για τη σύσταση ενιαίας υπηρεσίας ελέγχου για την αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη λειτουργία των Υπηρεσιών Επιθεώρησης και Ελέγχου Εφαρμογής των Διατάξεων Ορισμένων Νομοθεσιών για τις οποίες καθ’ ύλην αρμόδιο είναι το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενώ στόχος της νομοθεσίας είναι, μεταξύ άλλων, η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και η διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων

Αξίζει, δε, να σημειωθεί πως με τη σύσταση της Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων θα δημιουργηθεί νέο εξειδικευμένο Σώμα επιθεωρητών που θα διεξάγει στοχευμένες επιθεωρήσεις στη βάση ανάλυσης κινδύνου, ενώ ταυτόχρονα θα ενισχυθούν οι προσπάθειες ελέγχου και επιθεωρήσεων που διεξάγουν υφιστάμενες υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας, αφού κάτω από την «ομπρέλα» της Υπηρεσίας θα ενταχθούν 28 νομοθεσίες που σχετίζονται με το εργατικό Δίκαιο.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Από αναβολή σε αναβολή
Όπως έχει λεχθεί και εισαγωγικά, το εν λόγω νομοσχέδιο κατατέθηκε στο Κοινοβούλιο το 2017 και παρότι συζητήθηκε αρκετές φορές στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, εντούτοις, μέχρι στιγμής δεν έχει ψηφιστεί, αν και, μάλιστα, είχε οδηγηθεί παλαιότερα και στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η τελευταία φορά που συζητήθηκε στην Κ.Ε. Εργασίας το νομοσχέδιο ήταν στις 21/11, ημέρα κατά την οποία αποφασίστηκε όπως τελικά το νομοσχέδιο να μην προωθηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, με το ΑΚΕΛ να καταγγέλλει ότι εργοδότες ασκούν πιέσεις και τους Οικολόγους να κάνουν λόγο για νομικά κενά αλλά και για υπερεξουσίες που προσδίδει το νομοσχέδιο στους επιθεωρητές.

Δύο βδομάδες προηγουμένως, στις 5/11, η Κ.Ε. Εργασίας είχε δώσει τελεσίγραφο δεκαπέντε ημερών στο Υπουργείο Εργασίας να κάνει τις απαραίτητες και τελικές διαβουλεύσεις επί του θέματος, για να μπορέσει το Κοινοβούλιο να προχωρήσει στην ψήφιση του νομοσχεδίου.

Μάλιστα ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Φακοντής, είχε διαμηνύσει πως, «είτε καταλήξουν, είτε δεν καταλήξουν οι διαβουλεύσεις μεταξύ Υπουργείου και εργοδοτικών οργανώσεων, το θέμα θα έρθει ξανά ενώπιον της Επιτροπής στις 19 Νοεμβρίου, με στόχο να οδηγηθεί στην Ολομέλεια το αργότερο μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου».

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Χωρίς κονδύλια η Υπηρεσία
Υπενθυμίζεται, εξάλλου, πως κατά την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020, στις 11/12, κατά πλειοψηφία, η Ολομέλεια της Βουλής απέκοψε το κονδύλι για Έργο που αφορούσε τη σύσταση και λειτουργία της Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων.

Η απόφαση αυτή είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση των συντεχνιών ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ, οι οποίες με ανακοινώσεις τους κατήγγειλαν πως, τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη και ΕΛΑΜ στρέφονται κατά των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως στη σημερινή συζήτηση στην Κ.Ε. Εργασίας κλήθηκαν να παραστούν η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου, εκπρόσωποι της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ, της ΠΑΣΥΔΥ, των εργοδοτικών οργανώσεων ΟΕΒ και ΚΕΒΕ και του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΠΑΣΙΚΑ).

Μάριος Αδάμου