Ξεχάστε τη σύνταξη στα 65: Ανεβαίνει το όριο στην Κύπρο - Πότε

Το όριο συνταξιοδότησης εξετάζεται αν θα ανεβεί ή αν θα κατεβεί κάθε 5 χρόνια, σύμφωνα με τον νόμο /  Σύμφωνα με πληροφορίες της Brief θα ανεβεί με βάση το πως διαμορφώθηκε το προσδόκιμο ζωής /  Πότε θα γίνει η αλλαγή και τι θα ισχύει

ΓΡΑΦΕΙ Η 
ΚΥΠΡΙΑΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥ

Έρχονται... αλλαγές στην ηλικία κατά την οποία οι εργαζόμενοι θα μπορούν να πάρουν σύνταξη, αφού σε 2 χρόνια (το 2023) αναμένεται να εξεταστεί και να αυξηθεί ή μειωθεί σε σύγκριση με το προσδόκιμο ζωής (με το οποίο υπολογίζεται αν θα αυξηθεί ή όχι το όριο συνταξιοδότησης), όπως προβλέπει και σχετικός νόμος.

Να σημειώσουμε ότι, την παρούσα φάση το όριο συνταξιοδότησης είναι στα 65 έτη.

Σε επικοινωνία της Brief με τον Επιστημονικό Συνεργάτη του Υπουργείου Εργασίας Φάνο Κουρουφέξη, μας ανέφερε ότι, με βάση τροποποίηση στον Περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμο η οποία και βρίσκεται μέσα στον σχετικό νόμο από το 2012, συντάξιμη ηλικία σημαίνει η ηλικία των 65 ετών και αυτή αναπροσαρμόζεται από το 2018 με τρόπο που καθορίζεται με κανονισμούς κάθε 5 χρόνια. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

«Άρα από το 2018 σημαίνει το 2023 θα γίνει αναπροσαρμογή με βάση την μεταβολή του προσδόκιμου ζωής κατά την συντάξιμη ηλικία που θα αντιστοιχεί στην μεταβολή του προσδόκιμου ζωής της πενταετίας 2018 μέχρι 2023» εξήγησε ο κ. Κουρουφέξης τονίζοντας ότι το 2023 είναι υποχρεωμένο το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων να μετρήσει την μεταβολή του προσδόκιμου από το 2018 σε σχέση με το 2023, να δει πόσο αυξήθηκε και να αυξήσει κατά αντίστοιχο τρόπο το όριο συντάξιμης ηλικίας. 

Θα έχουμε σίγουρα αύξηση και όχι μείωση στο όριο συνταξιοδότησης επειδή ανέβηκε το προσδόκιμο ζωής, ανέφερε ο κ. Κουρουφέξης δηλώνοντας ότι αν και δεν αναφέρεται στον νόμο το πόσο θα αυξηθεί, πιο πιθανό είναι να πάει στα 65,5 έτη: «Ο νόμος αναφέρει απλά ότι αλλάζει με βάση την μεταβολή του προσδόκιμου ζωής κατά την συντάξιμη ηλικία σε σχέση με πριν 5 χρόνια, αλλά όχι το πόσο να αυξηθεί. Το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα συγκρίνει πόσο άλλαξε το προσδόκιμο ζωής από το 2018 μέχρι το 2023, και από 1/1/2023 θα αυξήσει αναλόγως το όριο συνταξιοδότησης. Η σκέψη τότε που είχε γίνει ο νόμος ήταν το όριο να αυξηθεί κατά έξι μήνες, άρα στα 65,5 έτη», εξήγησε.

gh

Τι ισχύει τώρα και τι θα ισχύει από το 2023

Έχει μεγάλη  σημασία η προσαρμογή της σύνταξης προς τα πάνω ή προς τα κάτω, αναλόγως με το πόσο πιο αργά ή πιο νωρίς κάποιος επιλέγει να πάρει την σύνταξη του έτσι ώστε το σύστημα να είναι δίκαιο, ανέφερε ο κ. Κουρουφέξης.

Όπως εξήγησε, την παρούσα φάση ο νόμος λέει ότι στα 65 έτη είναι η συντάξιμη ηλικία και για κάθε ένα μήνα που κάποιος επιλέγει να πάρει την σύνταξη πιο νωρίς ή πιο αργά, η σύνταξη που θα ελάμβανε στα 65 προσαρμόζεται κατά 0,5% πάνω ή κάτω αναλόγως  αν είναι πιο αργά ή πιο νωρίς. 

Για παράδειγμα, αν κάποιος επιλέξει να λάβει την σύνταξη στα 64, δηλαδή 12 μήνες πιο νωρίς, προσαρμόζεται 0,5%  κάθε μήνα, δηλαδή κατά 6% για 12 μήνες προς τα κάτω. Εάν κάποιος επιλέξει να λάβει την σύνταξη στα 66, δηλαδή 12 μήνες πιο αργά, προσαρμόζεται στο 0,5%, δηλαδή κατά 6% σύνολο στους 12 μήνες προς τα πάνω.

 Όσο αφορά το πέναλτι του 12% σε όσους παίρνουν σύνταξη στα 63, ο κ. Κουρουφέξης ανέφερε ότι ισχύει το ίδιο αφού κάποιος θα λάβει 2 χρόνια περισσότερη σύνταξη, οπότε αυτό προσαρμόζεται για να λάβει στο τέλος της ημέρας το ίδιο με κάποιον που πήρε σύνταξη στα 65.

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

«Το να καταργήσεις το 12%, που σημαίνει ουσιαστικά να καταργήσεις αυτή την προσαρμογή, σημαίνει ότι μειώνεις το όριο συνταξιοδότησης επειδή όλοι μας θα παίρνουμε την σύνταξη μας στα 63. Γιατί να μην την πάρουν τότε όλοι στα 63, αφού δεν συνδέεται το να λάβεις την σύνταξη με το αν δουλεύεις ή όχι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουρουφέξης.

Ερωτηθείς αν θα ισχύει αυτή η προσαρμογή και το 2023, ο κ. Κουρουφέξης ανέφερε ότι ήδη η Υπουργός και η Κυβέρνηση έχουν εξαγγείλει κοινωνικό διάλογο για συνολική αναθεώρηση αυτής της νομοθεσίας και θα διαφοροποιηθούν πάρα πολλά πράγματα, ενδεχομένως και ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται η σύνταξη για να γίνει πιο δίκαιο το συνταξιοδοτικό σύστημα.

«Σε αυτό το πλαίσιο, η Υπουργός είπε ότι και σε αυτό το θέμα, δηλαδή το πόσο μειώνεται ή αυξάνεται ανάλογα με πότε παίρνει κάποιος την σύνταξη, θα συζητηθεί. Αναμένεται να ξεκινήσει ο κοινωνικός διάλογος μετά τις βουλευτικές και μέχρι το τέλος του χρόνου θα ληφθούν αποφάσεις για συνολική αναθεώρηση. Αν δεν θα γινόταν αυτό, το 2023 θα ίσχυε ότι ισχύει σήμερα. Δηλαδή για παράδειγμα θα είναι το όριο συνταξιοδότησης στα 65,5 αντί στα 65 και για κάθε μήνα που την παίρνει κάποιος πιο νωρίς μειώνεται 0,5% ή αυξάνεται 0,5% κάθε μήνα αν την πάρει πιο γρήγορα», κατέληξε.

Κυπριάνα Σταύρου
 
13644