Ξεκαθαρίζει σήμερα, εκτός απροόπτου, το σκηνικό με τις εκποιήσεις

Στην σύσκεψη των κομμάτων θα αποφασιστεί εάν θα προωθηθούν αύριο ή όχι για ψήφιση οι προτάσεις νόμου που ετοιμάστηκαν
 • Το ΔΗΚΟ προκρίνει την μετάθεση της ψήφισης των προτάσεων τον Σεπτέμβριο, ενώ η ΕΔΕΚ επιθυμεί αναστολή των εκποιήσεων μέχρι να ξεκαθαρίσει το θέμα.
 • Ο ΔΗΣΥ αντιμετωπίζει με αρνητικό φακό τις προωθούμενες αλλαγές, ενώ το ΑΚΕΛ εισηγείται κάποιες αλλαγές για στήριξη της πρότασης ΔΗΚΟ, Αλληλεγγύης, Συμμαχίας και Οικολόγων.

Σήμερα, εκτός απροόπτου, θα ξεκαθαρίσει το θέμα με τις εκποιήσεις και την τύχη των προτάσεων νόμου που έχουν κατατεθεί στη Βουλή και με τις οποίες επιχειρείται η χαλάρωση του νομικού πλαισίου που τις διέπει. Σύμφωνα με πληροφορίες της Brief, το εάν τελικά θα παραπεμφθούν ή όχι προς ψήφιση οι εν λόγω προτάσεις νόμου στην αυριανή Ολομέλεια της Βουλής ή θα πάρουν αναβολή για τον Σεπτέμβριο, θα αποφασιστεί κατά τη σύσκεψη αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων που συνέρχονται εκ νέου σήμερα μετά το χθεσινό ναυάγιο στις μεταξύ τους διαβουλεύσεις.

Πάντως, οι διεργασίες μεταξύ των κομμάτων είναι εντατικές και καταβάλλεται προσπάθεια να υπάρξει συναίνεση στο εν λόγω θέμα και να μην προωθηθούν προς ψήφιση προτάσεις νόμου οι οποίες τελικά θα καταψηφιστούν. Μάλιστα, το ΔΗΚΟ που πρωτοστάτησε για την ετοιμασία της τελευταίας πρότασης νόμου σε συνεργασία με άλλα κόμματα και τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο, Παύλο Ιωάννου, προκρίνει την επιλογή μετάθεσης της ψήφισης όλων των προτάσεων νόμου μετά τον Σεπτέμβριο. Κι αυτό, γιατί πρώτον οι προτάσεις δεν συζητήθηκαν αρκετά στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής -Οικονομικών- και δεύτερον επειδή ο κ. Ιωάννου εξέφρασε την επιθυμία του να ετοιμάσει και να καταθέσει τροποποιήσεις επί των προτάσεων που βρίσκονται ενώπιον του Κοινοβουλίου. 

>>> Διαβάστε ακόμη: Νέες απειλές για το τραπεζικό σύστημα <<<

Σκοπός του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, όπως είχε ο ίδιος αναφέρει κατά την τελευταία συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, είναι η επίτευξη μιας πιο ολιστικής λύσης σε ζητήματα που αφορούν στο πλαίσιο εκποιήσεων με στόχο τη μεγιστοποίηση των αναδιαρθρώσεων και την ελαχιστοποίηση των εκποιήσεων, λαμβάνοντας υπόψην και τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί από πλευράς, κυρίως, των τραπεζών.

Το σενάριο αναβολής των προτάσεων νόμου και δη της κοινής πρότασης νόμου των κομμάτων ΔΗΚΟ, Αλληλεγγύης, Συμμαχίας Πολιτών και Οικολόγων, δεν βρίσκει σύμφωνα όλα τα κόμματα, με την Αλληλεγγύη, την Συμμαχία Πολιτών και τους Οικολόγους να επιμένουν στην αναγκαιότητα προώθησης τους προς ψήφιση στην αυριανή τελευταία Ολομέλεια της Βουλής πριν το κλείσιμο του Κοινοβουλίου για τις θερινές διακοπές. Στο πλευρό των τριών κομμάτων τάσσεται και το ΑΚΕΛ, το οποίο, όμως, επιδιώκει κάποιες αλλαγές στο κείμενο για να συνάδει με αυτές που είχε καταθέσει στο παρελθόν.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΗΣ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Η ΕΔΕΚ από την πλευρά της, εξάλλου, ετοίμασε κι άλλη πρόταση νόμου με την οποία επιχειρεί την αναστολή των εκποιήσεων όσων υποβάλλουν αίτηση για ένταξη στο Σχέδιο «ΕΣΤΙΑ» και μέχρι να ξεκαθαρίσει το μέλλον της πρότασης νόμου που κατατέθηκε η πλειοψηφία των κομμάτων. Μάλιστα, ο Πρόεδρος του κόμματος, Μαρίνος Σιζόπουλος, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, ζήτησε την κατάθεση και συζήτηση της με την διαδικασία του κατεπείγοντως στην αυριανή Ολομέλεια, ωστόσο, αυτή η πρόταση δεν φαίνεται να συγκεντρώνει στην σύμφωνο γνώμη των υπολοίπων κομμάτων. Ο ΔΗΣΥ, δε, παρακολουθεί τις συζητήσεις και τηρεί στάση αναμονής για την λήψη τελικών αποφάσεων. 

Με γνώμονα τα ως άνω, εκτιμάται πως τελικά η ψήφιση του συνόλου των προτάσεων θα αναβληθεί για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο όταν και θα αρχίσει η ουσιαστική εφαρμογή του Σχεδίου «ΕΣΤΙΑ», αφού σε περίπτωση που αυτές προωθηθούν για ψήφιση θα καταψηφιστούν. Πάντως, τόσο η κοινή πρόταση νόμου ΔΗΚΟ-Αλληλεγγύης-Συμμαχίας-Οικολόγων, όσο και της ΕΔΕΚ βρίσκονται για την ώρα στην ατζέντα της αυριανής Ολομέλειας της Βουλής.

Μάριος Αδάμου
 
4274
Thumbnail

Συνεχή άνοδο παρουσιάζει τους τελευταίους μήνες ο αριθμός των καταλυμάτων που διατίθενται για ενοικίαση μέσω της πλατφόρμας Airbnb. Μάλιστα, οι επισκέψεις στην εν λόγω πλατφόρμα είναι συνεχείς και μέσω αυτής κάποιος μπορεί να εντοπίσει και να κλείσει δωμάτια, διαμερίσματα, ακόμη και βίλα για ολιγοήμερες ή και πολυήμερες διακοπές.

Η Brief ανέτρεξε χθες στην πλατφόρμα Airbnb και καταγράφει μερικά από τα φθηνότερα αλλά και ακριβότερα προς ενοικίαση καταλύματα που διατίθενται μέσω της πλατφόρμας. Μάλιστα, αν κάποιος προσαρμόσει τις τιμές ανά διανυκτέρευση ανάλογα με το βαλάντιο του, θα μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε δεκάδες καταλύματα το καλύτερο για να το ενοικιάσει.

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Τα φθηνότερα
Βάσει της έρευνας μας στην πλατφόρμα Airbnb για πέραν των 300 καταλυμάτων το κόστος ανά διανυκτέρευση είναι μέχρι 50 ευρώ, ενώ υπάρχουν καταλύματα στα οποία το κόστος διανυκτέρευσης είναι ακόμη και κάτω από 20 ευρώ.

Επί παραδείγματι:

 • Εξοχική κατοικία με ένα υπνοδωμάτιο και δύο κρεβάτια στο χωριό Νατά στην Πάφο διατίθεται προς ενοικίαση έναντι 15 ευρώ την διανυκτέρευση.
 • Διώροφη κατοικία με ένα υπνοδωμάτιο και τρία κρεβάτια στο χωριό Άγιος Δημήτριος της επαρχίας Λεμεσού διατίθεται έναντι, επίσης, 15 ευρώ την διανυκτέρευση.
 • Για διαμονή σε ιδιωτικό δωμάτιο βίλας στην Πάφο το κόστος διανυκτέρευσης έχει ορισθεί στα 13 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Αξίζει να σημειωθεί πως ο υπόλοιπος χώρος είναι κοινόχρηστος, αφού η βίλα διαθέτει 5 υπνοδωμάτια και μπορούν να μένουν σε αυτή έως και 10 άτομα την ίδια περίοδο.
 • Για διαμονή επίσης σε δωμάτιο βίλας στην Πάφο το κόστος διανυκτέρευσης έχει καθοριστεί στα 16 ευρώ. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην δημοσίευση, σε όσους επιλέξουν να κάνουν μακροχρόνιες διαμονές προσφέρεται έκπτωση έως και 30%.
 • Για διαμονή σε χόστελ στην Λάρνακα, το οποίο διαθέτει τρία υπνοδωμάτια και μπορεί να φιλοξενήσει έως και 12 άτομα την ίδια περίοδο, το κόστος διανυκτέρευσης έχει καθοριστεί στα 14 ευρώ.
 • Για διαμονή σε εξοχική κατοικία στο χωριό Κοιλάνι, η οποία είναι κατάλληλη για ζευγάρια, το κόστος διανυκτέρευσης έχει οριστεί στα 42 ευρώ. 
 • Για διαμονή σε συγκρότημα διαμερισμάτων στην Πύλα, στο οποίο υπάρχει κοινόχρηστη πισίνα και γήπεδο τένις, το κόστος διανυκτέρευσης έχει οριστεί στα 38 ευρώ.
 • Για διαμονή σε πρόσφατα ανακαινισμένη κατοικία στις Πάνω Πλάτρες και στην οποία μπορούν να διαμείνουν έως και τρία άτομα, το κόστος διανυκτέρευσης έχει οριστεί στα 37 ευρώ.

Τα ακριβότερα
Την ίδια ώρα, για όσους το βαλάντιο τους το αντέχει το Airbnb διαθέτει υποστατικά προς ενοικίαση για τα οποία το κόστος ενοικίασης είναι τριψήφιο. Μερικά παραδείγματα:

 • Για διαμονή σε εξοχική κατοικία στον Κόρνο, η οποία έχει ανεγερθεί εντός 5 στρεμμάτων ιδιωτικής ιδιοκτησίας με αρχαίες ελιές και πευκοδάσος, ενώ διαθέτει γήπεδο τένις, πισίνα και τζακούζι, το κόστος διανυκτέρευσης έχει ορισθεί στα 369 ευρώ. Στο εν λόγω υποστατικό μπορούν να μείνουν μόνο δύο άτομα, σύμφωνα με την ανάρτηση, και συνεπώς το κόστος ανά διανυκτέρευση αναλογεί στα 185 ευρώ το άτομο. 
 • Για διαμονή σε πολυτελές διαμέρισμα στη Λεμεσό, η οποία διαθέτει ένα μόνο υπνοδωμάτιο και στο οποίο μπορούν να διαμείνουν έως και 3 άτομα, διατίθεται προς ενοικίαση έναντι 230 ευρώ την βραδιά. Συνεπώς, το κόστος εάν διαμείνουν τρία άτομα μαζί μειώνεται στα 80 ευρώ το άτομο, ενώ εάν διαμείνουν δύο άτομο θα είναι 115 ευρώ.
 • Για διαμονή, δε, σε luxury διαμέρισμα στη Λευκωσία, το οποίο διαθέτει ένα υπνοδωμάτιο και μπορούν να διαμείνουν μόνο δύο άτομα, διατίθεται προς ενοικίαση έναντι 229 ευρώ την διανυκτέρευση.
 • Για διαμονή σε διαμέρισμα στο Πισσούρι, το οποίο διαθέτει ένα υπνοδωμάτιο και μπορούν να διαμείνουν δύο άτομα, διατίθεται προς ενοικίαση έναντι 209 ευρώ την διανυκτέρευση.
 • Για διαμονή σε ιδιωτικό δωμάτιο ξενώνα στην Αγία Νάπα διατίθεται προς ενοικίαση έναντι 209 ευρώ την διανυκτέρευση. 

Διαμονές σε βίλες
Επίσης, στο Airbnb διατίθενται προς ενοικίαση και πάρα πολλές βίλες σε διάφορες περιοχές, στις οποίες μπορούν να διαμείνουν μεγάλες παρέες, να μοιραστούν το κόστος και να πληρώνουν την διανυκτέρευση ακόμη και κάτω από τα 80 ευρώ το άτομο. Μερικά παραδείγματα:

 • Βίλα στο κέντρο του Πρωταρά που διαθέτει πέντε δωμάτια και εννέα κρεβάτια -ένα διπλό και οκτώ μονά-, πισίνα, μεγάλους χώρους για χαλάρωση και roof garden, διατίθεται προς ενοικίαση έναντι 521 ευρώ. Δηλαδή, εάν μία παρέα 10 ατόμων την επιλέξει για διαμονή, το κάθε άτομο θα πληρώνει έως και 52 την βραδιά. Δηλαδή, εάν διαμείνουν για μία βδομάδα το κόστος ανά άτομο θα είναι 360 ευρώ. Τονίζεται πως στην εν λόγω βίλα τίθεται ως προϋπόθεση η διαμονή το λιγότερο για 7 διανυκτερεύσεις.
 • Δεύτερη βίλα στον Πρωταρά, η οποία διαθέτει πέντε υπνοδωμάτια και στην οποία μπορούν να διαμείνουν έως και 12 άτομα, διατίθεται προς ενοικίαση έναντι 539 ευρώ την διανυκτέρευση. Δηλαδή, εάν μία παρέα 12 ατόμων την επιλέξει για διαμονή, το κάθε άτομο θα πληρώνει 45 ευρώ την βραδιά. Σε αυτή την βίλα η ελάχιστη διαμονή έχει οριστεί στις 5 διανυκτερεύσεις. 
 • Βίλα 4 υπνοδωματίων στην περιοχή του Nissi Beach, η οποία διαθέτει τέσσερα υπνοδωμάτια και στην οποία μπορούν να διαμείνουν έως και 8 άτομα, διατίθεται προς ενοικίαση έναντι 536 ευρώ την διανυκτέρευση. Δηλαδή, εάν μία παρέα 8ατόμων την επιλέξει για διαμονή, το κάθε άτομο θα πληρώνει 67 ευρώ την βραδιά. Η ελάχιστη διαμονή στην εν λόγω βίλα έχει οριστεί στις 3 διανυκτερεύσεις.
 • Luxury βίλα στην Πάφο η οποία διαθέτει οκτώ υπνοδωμάτια και στην οποία μπορούν να διαμείνουν 16 ή και περισσότερα άτομα, διατίθεται προς ενοικίαση έναντι 1.160 ευρώ την ημέρα. Δηλαδή, εάν συγκεντρωθεί μία μεγάλη παρέα 16 ατόμων, κάθε ένα από αυτά θα πληρώνει 73 ευρώ την ημέρα. Η ελάχιστη διαμονή σε αυτή τη βίλα έχει οριστεί στις 3 διανυκτερεύσεις.

ad2mobile

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Αξίζει, εξάλλου, να σημειωθεί πως οι πιο πάνω τιμές αναλόγως των ημερομηνιών που ο κάθε επισκέπτης επιλέγει και των ημερών που θα διαμείνει, το κόστος διανυκτέρευσης μπορεί να έχει απόκλιση έως και 5 ευρώ ανά ημέρα.

Σημειώνεται, τέλος, πως αρκετά από τα υποστατικά που παρουσιάζονται στην πλατφόρμα βρίσκονται στις κατεχόμενες περιοχές και για τον λόγο αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή κατά την έρευνα σας.

Περισσότερες επιλογές υποστατικών προς ενοικίαση από την πλατφόρμα Airbnb μπορείτε να δείτε εδώ.

article 1