Ξεκαθαρίζει σήμερα, εκτός απροόπτου, το σκηνικό με τις εκποιήσεις

Στην σύσκεψη των κομμάτων θα αποφασιστεί εάν θα προωθηθούν αύριο ή όχι για ψήφιση οι προτάσεις νόμου που ετοιμάστηκαν
  • Το ΔΗΚΟ προκρίνει την μετάθεση της ψήφισης των προτάσεων τον Σεπτέμβριο, ενώ η ΕΔΕΚ επιθυμεί αναστολή των εκποιήσεων μέχρι να ξεκαθαρίσει το θέμα.
  • Ο ΔΗΣΥ αντιμετωπίζει με αρνητικό φακό τις προωθούμενες αλλαγές, ενώ το ΑΚΕΛ εισηγείται κάποιες αλλαγές για στήριξη της πρότασης ΔΗΚΟ, Αλληλεγγύης, Συμμαχίας και Οικολόγων.

Σήμερα, εκτός απροόπτου, θα ξεκαθαρίσει το θέμα με τις εκποιήσεις και την τύχη των προτάσεων νόμου που έχουν κατατεθεί στη Βουλή και με τις οποίες επιχειρείται η χαλάρωση του νομικού πλαισίου που τις διέπει. Σύμφωνα με πληροφορίες της Brief, το εάν τελικά θα παραπεμφθούν ή όχι προς ψήφιση οι εν λόγω προτάσεις νόμου στην αυριανή Ολομέλεια της Βουλής ή θα πάρουν αναβολή για τον Σεπτέμβριο, θα αποφασιστεί κατά τη σύσκεψη αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων που συνέρχονται εκ νέου σήμερα μετά το χθεσινό ναυάγιο στις μεταξύ τους διαβουλεύσεις.

Πάντως, οι διεργασίες μεταξύ των κομμάτων είναι εντατικές και καταβάλλεται προσπάθεια να υπάρξει συναίνεση στο εν λόγω θέμα και να μην προωθηθούν προς ψήφιση προτάσεις νόμου οι οποίες τελικά θα καταψηφιστούν. Μάλιστα, το ΔΗΚΟ που πρωτοστάτησε για την ετοιμασία της τελευταίας πρότασης νόμου σε συνεργασία με άλλα κόμματα και τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο, Παύλο Ιωάννου, προκρίνει την επιλογή μετάθεσης της ψήφισης όλων των προτάσεων νόμου μετά τον Σεπτέμβριο. Κι αυτό, γιατί πρώτον οι προτάσεις δεν συζητήθηκαν αρκετά στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής -Οικονομικών- και δεύτερον επειδή ο κ. Ιωάννου εξέφρασε την επιθυμία του να ετοιμάσει και να καταθέσει τροποποιήσεις επί των προτάσεων που βρίσκονται ενώπιον του Κοινοβουλίου. 

>>> Διαβάστε ακόμη: Νέες απειλές για το τραπεζικό σύστημα <<<

Σκοπός του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, όπως είχε ο ίδιος αναφέρει κατά την τελευταία συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, είναι η επίτευξη μιας πιο ολιστικής λύσης σε ζητήματα που αφορούν στο πλαίσιο εκποιήσεων με στόχο τη μεγιστοποίηση των αναδιαρθρώσεων και την ελαχιστοποίηση των εκποιήσεων, λαμβάνοντας υπόψην και τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί από πλευράς, κυρίως, των τραπεζών.

Το σενάριο αναβολής των προτάσεων νόμου και δη της κοινής πρότασης νόμου των κομμάτων ΔΗΚΟ, Αλληλεγγύης, Συμμαχίας Πολιτών και Οικολόγων, δεν βρίσκει σύμφωνα όλα τα κόμματα, με την Αλληλεγγύη, την Συμμαχία Πολιτών και τους Οικολόγους να επιμένουν στην αναγκαιότητα προώθησης τους προς ψήφιση στην αυριανή τελευταία Ολομέλεια της Βουλής πριν το κλείσιμο του Κοινοβουλίου για τις θερινές διακοπές. Στο πλευρό των τριών κομμάτων τάσσεται και το ΑΚΕΛ, το οποίο, όμως, επιδιώκει κάποιες αλλαγές στο κείμενο για να συνάδει με αυτές που είχε καταθέσει στο παρελθόν.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΗΣ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Η ΕΔΕΚ από την πλευρά της, εξάλλου, ετοίμασε κι άλλη πρόταση νόμου με την οποία επιχειρεί την αναστολή των εκποιήσεων όσων υποβάλλουν αίτηση για ένταξη στο Σχέδιο «ΕΣΤΙΑ» και μέχρι να ξεκαθαρίσει το μέλλον της πρότασης νόμου που κατατέθηκε η πλειοψηφία των κομμάτων. Μάλιστα, ο Πρόεδρος του κόμματος, Μαρίνος Σιζόπουλος, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, ζήτησε την κατάθεση και συζήτηση της με την διαδικασία του κατεπείγοντως στην αυριανή Ολομέλεια, ωστόσο, αυτή η πρόταση δεν φαίνεται να συγκεντρώνει στην σύμφωνο γνώμη των υπολοίπων κομμάτων. Ο ΔΗΣΥ, δε, παρακολουθεί τις συζητήσεις και τηρεί στάση αναμονής για την λήψη τελικών αποφάσεων. 

Με γνώμονα τα ως άνω, εκτιμάται πως τελικά η ψήφιση του συνόλου των προτάσεων θα αναβληθεί για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο όταν και θα αρχίσει η ουσιαστική εφαρμογή του Σχεδίου «ΕΣΤΙΑ», αφού σε περίπτωση που αυτές προωθηθούν για ψήφιση θα καταψηφιστούν. Πάντως, τόσο η κοινή πρόταση νόμου ΔΗΚΟ-Αλληλεγγύης-Συμμαχίας-Οικολόγων, όσο και της ΕΔΕΚ βρίσκονται για την ώρα στην ατζέντα της αυριανής Ολομέλειας της Βουλής.

Μάριος Αδάμου
 
5358
Thumbnail

Σε νέα υποβάθμιση των εκτιμήσεων του για τον ρυθμό επέκτασης της κυπριακής οικονομίας προέβη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς η παγκόσμια και ευρωπαϊκή οικονομία χάνουν δυναμική λόγω υποτονικού εμπορίου και των προκλήσεων στη βιομηχανική παραγωγή.

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 
 
Ειδικότερα, στο World Economic Outlook  (WEO) για το 2019, το ΔΝΤ προβλέπει πως το κυπριακό ΑΕΠ το 2019 θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,1% έναντι 3,5% τον περασμένο Απρίλιο. Το 2020 ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιβραδυνθεί περαιτέρω στο 2,9% έναντι 3,3%, που ήταν η εκτίμηση του περασμένου Απριλίου.
 
Η ανεργία εκτιμάται ότι θα κυμανθεί φέτος στο 8% από 7% στην έκδοση Απριλίου, για να υποχωρήσει στο 6% το 2020, όση ήταν η εκτίμηση του περασμένου Απριλίου.
 
Το ΔΝΤ προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα περιοριστεί στο 0,8% φέτος, έναντι 0,5% που ήταν η εκτίμηση του περασμένου Απριλίου, για να επιταχυνθεί στο 1,6% το 2020.
 
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το έλλειμμα στο λογαριασμό τρεχουσών συναλλαγών το οποίο τo 2019 θα φτάσει στο 7,8% και θα υποχωρήσει στο 7,5% το 2020.
 
Ο ρυθμός ανάπτυξης στην ευρωζώνη παρουσιάζεται να υποχωρεί στο 1,2% φέτος και να επιταχύνει στο 1,5% το 2020. Στη Γερμανία οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αυτοκινητοβιομηχανία της χώρας υποβαθμίζουν την εκτίμηση ως προς την επέκταση του ΑΕΠ στο μόλις 0,5% φέτος και στο 1,2% το 2020, ενώ το ιταλικό ΑΕΠ θα παραμείνει στάσιμο το 2019 και θα επιταχύνει ελαφρώς στο 0,5% το 2020.
 
Ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας προβλέπεται στο 2,0% φέτος για να διαμορφωθεί στο 2,2% το 2020.
 
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, έναν από τους σημαντικότερους εταίρους της Κύπρου, ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 1,2% και στο 1,4% το 2019 και το 2020 αντίστοιχα.
 
Στις ΗΠΑ η οικονομική επέκταση εκτιμάται ότι θα επεκταθεί με ρυθμό 2,4% το 2019 και να επιβραδύνει στο 2,2% τo 2020.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<
 
Τέλος, στην Κίνα ο ρυθμός ανάπτυξης θα κυμανθεί στο 6,1% και αναμένεται να διαμορφωθεί στο 5,8% το 2020.

article 1