Ξεκλειδώνει το παζάρι του λιανεμπορίου σήμερα στην Κύπρο

Μέχρι που θα φτάσουν οι εκπτώσεις / Τι άλλο ανοίγει από σήμερα

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Στο δεύτερο στάδιο της πρώτης φάσης χαλαρώσεων, εισέρχεται από σήμερα (8/2) η Κύπρος, με το λιανεμπόριο, τα θέατρα και τα σινεμά να ανεβάζουν ρολά και τους μαθητές Δημοτικών καθώς και της Γ Τάξης Λυκείων και Τεχνικών Σχολών να επιστρέφουν στα θρανία.

>>> Διαβάστε ακόμη: Σε καραντίνα τα κυπριακά αεροδρόμια / Το Διάταγμα του Υπ. Υγείας <<<

Πάντως, το σημερινό δεύτερο μέρος του ξεκλειδώματος της οικονομίας, θεωρείται κομβικής σημασίας για τη συνέχεια, και για τον λόγο αυτό άλλωστε οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν στη διασφάλιση της τήρησης των μέτρων, αλλά και των υγειονομικών πρωτοκόλλων εντός των χώρων εργασίας. 

Την ίδια ώρα, θα συνεχιστούν τα χιλιάδες rapid tests σε εργαζομένους αλλά και στον γενικό πληθυσμό, ώστε να εντοπίζονται και να περιορίζονται έγκαιρα τα θετικά περιστατικά και να μειωθεί όσον το δυνατόν η διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Τι ανοίγει σήμερα
Όπως έχει αναφερθεί εισαγωγικά και σύμφωνα με τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, σήμερα επαναρχίζουν τη λειτουργία τους όλες οι επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου, συμπεριλαμβανομένων των πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων (malls).

Επίσης, από σήμερα ανοίγουν πρακτορεία τυχερών παιγνίων, μόνο για σκοπούς συμπλήρωσης του δελτίου, χωρίς τη χρήση τραπεζοκαθισμάτων, καθώς και μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι, όπως επίσης θέατρα και κινηματογράφοι με μέγιστο αριθμό θεατών τα 50 άτομα.

Από σήμερα, εξάλλου, αυξάνεται σε τέσσερις, ο αριθμός ατόμων που μπορούν να επισκεφθούν οικίες, ανεξαρτήτως συγγένειας, ενώ ανοίγουν οι χώροι θρησκευτικής λατρείας με τη Θεία Λειτουργία να τελείται με μέγιστο αριθμό προσώπων τα 50 άτομα.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Αθλητισμός
Σε ό,τι αφορά τον αθλητισμό, θα επιτρέπεται η ατομική προπόνηση όλων των αθλημάτων σε ανοικτές υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις, πάρκα, γραμμικά πάρκα και παραλίες, με μέγιστο αριθμό 5 αθλούμενων, ανεξαρτήτου ηλικίας, περιλαμβανομένου του προπονητή/γυμναστή (4 αθλούμενοι + 1 προπονητής/γυμναστής).

Παράλληλα, όσον αφορά το πρωτάθλημα Β’ Κατηγορίας, επιτρέπονται από τις 8 Φεβρουαρίου οι ομαδικές προπονήσεις, ενώ για τις υπόλοιπες Κατηγορίες των πρωταθλημάτων της ΚΟΠ, επιτρέπεται από τις 8 Φεβρουαρίου η ατομική προπόνηση χωρίς σωματική επαφή και για σκοπούς εκγύμνασης/φυσικής κατάστασης σε ομάδες των 5, συμπεριλαμβανομένου του προπονητή/γυμναστή. 

Σημειώνεται πως, στα γήπεδα ποδοσφαίρου δύνανται να προπονούνται ταυτόχρονα 3 ξεχωριστές σταθερές ομάδες των 5 ατόμων (περιλαμβανομένου του προπονητή).

Οι αλλαγές και στα γραπτά μηνύματα
Πέραν των πιο πάνω, αλλαγές θα υπάρξουν και σε ό,τι αφορά τα γραπτά μηνύματα sms στο 8998 για τις κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις. Συγκεκριμένα, οι 9 επιλογές των μηνυμάτων είναι:

1/ Μετάβαση σε φαρμακείο ή για αιμοδοσία ή επίσκεψη σε γιατρό ή σεΙατρικό Συμβούλιο ή για διενέργεια εργαστηριακής εξέτασης για Covid-19 ή για εμβολιασμό στα κέντρα εμβολιασμού

2/ Μετάβαση σε επιχείρηση λιανικού εμπορίου ή υπηρεσία εστίασης για αγορά ή προμήθεια αγαθών, περιλαμβανομένου και του take away 

3/ Μετάβαση σε τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή

4/ Αναγκαίες επισκέψεις σε κρατικές υπηρεσίες ή υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα και της τοπικής αυτοδιοίκησης

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

5/ Διακίνηση για παροχή βοήθειας σε πρόσωπα που αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν ή που οφείλουν να αυτοπροστατευθούν ή βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό ή/και σε χώρους υποχρεωτικού περιορισμού ή για επίσκεψη σε οικία

6/ Μετακίνηση για φυσική άσκηση ή ατομική άθληση, εφόσον περιορίζεται σε χώρους όπου επιτρέπεται η πρόσβαση

7/ Μετάβαση για εκκλησιασμό/ άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας ή για ατομική προσευχή ή μετάβαση σε τελετές όπως κηδείες, γάμους και βαφτίσεις

8/ Δήλωση οποιουδήποτε άλλου σκοπού μετακίνησης που μπορεί να δικαιολογηθεί με βάση τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας (Σημείωση 2)

9/ Μετάβαση σε επιχείρηση/ οργανισμό που δεν τελεί υπό αναστολή εργασιών, δυνάμει των περί Λοιμοκαθάρσεως Διαταγμάτων

Δείτε το έντυπο: ααα

Με εκπτώσεις έως και 80% το άνοιγμα του λιανεμπορίου
Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως το σημερινό άνοιγμα των καταστημάτων και των εμπορικών κέντρων, θα συνοδεύεται και με ελκυστικές τιμές, προσφορές και εκπτώσεις.

Όπως ανέφεραν στην Brief εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, του λιανεμπορίου και των εμπορικών κέντρων, οι εκπτώσεις στις πλείστες περιπτώσεις θα ξεπερνούν το 50% και μπορεί να φθάσουν ακόμη και το 80% και θα αφορούν τόσο τα είδη ένδυσης και υπόδησης, όσο και τα ηλεκτρονικά είδη και τα είδη τεχνολογίας.

Στόχος αυτών των προσφορών, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των καταστηματαρχών, θα είναι η ενίσχυση της ρευστότητας των καταστημάτων και η διάθεση του στοκ που έχει μείνει αναξιοποίητο, συνεπεία των περιοριστικών μέτρων.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Mall: Ποια καταστήματα θα είναι ανοικτά / Τι θα μείνει κλειστό
Όσον αφορά τα εμπορικά κέντρα (malls), αξίζει να αναφερθεί πως αυτά δεν θα ανοίξουν για όλες τις χρήσεις

Όπως είχε αναφέρει ο Διευθύνων Σύμβουλος του Nicosia Mall στην εκπομπή Business Hour by Brief, «οι χώροι εστίασης και οι καφετέριες δεν ανοίγουν, όπως επίσης και οι χώροι ψυχαγωγίας. Δηλαδή το cinema και ο παιδότοπος θα παραμείνουν ακόμη κλειστοί, ως επίσης και όλα τα τραπεζάκια και οτιδήποτε υπήρχε τέτοιας φύσεως εντός των Mall θα μετακινηθεί», εξήγησε ο κ. Γεωργίου. 

Πάντως, ο κ. Γεωργίου είχε επισημάνει στις δηλώσεις του ότι, ο κόσμος δεν έχει κάτι να ανησυχεί και πως και πάλι θα επισκεφθεί τα Εμπορικά Κέντρα, λόγω και της ακολουθίας αυστηρών πρωτοκόλλων.

Μάριος Αδάμου
 
17541