Ξενοδοχείο και διαμερίσματα εντός Κρατικής Έκθεσης

Εκτός από Κέντρο Έρευνας θα αναπτυχθεί και ξενοδοχείο – Αλλάζει όλη η περιοχή μαζί με το οδικό δίκτυο

Προχωρά σε αξιοποίηση της Κρατικής Έκθεσης το κράτος με την ανέγερση ξενοδοχείου, οικιστικών χώρων, εστιατόρια/καφετέριες και καταστήματα παράλληλα με την δημιουργία Κέντρου Καινοτομίας και Έρευνας, ένα συνεδριακό μεγάλο κέντρο το οποίο θα μεταφέρει γνώση και καινοτόμη επιχειρηματικότητα.

Μιλώντας στο τρίτο πρόγραμμα, ο Δήμαρχος Έγκωμης Ζαχαρίας Κυριάκου ανέφερε το θέμα της έκθεσης έχει ένα ιστορικό από το 2010 όπου η κυβέρνηση είχε αποφασίσει τότε να μεταφέρει πολύ μεγάλες κυβερνητικές υπηρεσίες και Υπουργεία όπου εκεί έμεινε κρανίου τόπος μετά το κλείσιμο της Διεθνούς Κρατικής Έκθεσης όμως ο Δήμος αντέδρασε έντονα διότι οι υπηρεσίες θα έδιναν συνεχή επισκεψιμότητα και μεγάλη παρουσία καθημερινά δημοσίων υπαλλήλων στην περιοχή κι έτσι αποτράπηκε αυτή η μεταφορά.

Παράλληλα ο Δήμαρχος ανέφερε ότι γι΄ αυτό το λόγο η κυβέρνηση διόρισε μια ad hoc επιτροπή εδώ και τρια χρόνια στην οποία συμμετείχε και ο Δήμος Έγκωμης και αυτή η επιτροπή συζητούσε πως θα αξιοποιηθεί αυτός ο χώρος διότι οι όροι εντολής ήταν να εισηγηθεί προς το Υπουργικό Συμβούλιο τρόπους αξιοποίησης το χώρου.

>>>  BRIEF PLATINUM - 2ο Τεύχος - Αφιέρωμα UNIC - Πέραν των 100 τίτλων σπουδών - Τα ποσοστά εργοδότησης των αποφοίτων του / Ρεπορτάζ, βίντεο από όλες τις Μαρίνες της Κύπρου / Επιχειρηματικά νέα / Αναλύσεις / Παραοικονομία ΕΔΩ <<<

Μετά από αλεπάλληλες διαβουλεύσεις αυτή η επιτροπή κατέληξε σε μια σαφή πρόταση που προνοεί την δημιουργία Κέντρου Καινοτομίας και Έρευνας, ένα συνεδριακό μεγάλο κέντρο το οποίο θα μεταφέρει γνώση και καινοτόμη επιχειρηματικότητα, να προωθήσει την διαχείρηση μεταφοράς τεχνολογίας μεταξύ ερευντητικών ιδρυμάτων και φορέων και να δημιουργήσει ένα πνεύμα συνεργασίας για νέες επιχειρήσεις.

Όπως δήλωσε ο κ. Κυριάκου, ο Δήμος ασπάστηκε αυτή την ιδέα υπό όρους και προϋποθέσεις τις οποίες έθεσε και έγινε μια πανδημοτική παρουσίαση αυτού του project και ακούστηκαν απόψεις ενώ υπήρξαν αντιδράσεις για το κέντρο από δημότες.

Συγκρεκριμένα ανέφερε ότι το Κίνημα Οικολόγων αντέδρασε συντεταγμένα και ζήτησε σε όλο αυτό τον χώρο να μην γίνει καμία ανάπτυξη παρά μόνο να δημιουργηθεί ένα μεγάλο βάθος παρόμοιο με αυτό της Αθαλάσσας.

Η πρόταση αυτή, όπως δήλωσε ο Δήμαρχος, δεν έγινε αποδεκτή από το κράτος και μπορούσε να αξιοποιηθεί. Αυτός ο χώρος έκτασης 250 χιλιάδων τ.μ. εκ των οποίων θα χρησιμοποιηθούν 80 χιλιάδες τ.μ. για να γίνουν αυτές οι αναπτύξεις και θα υπάρξει μεγάλος χώρος για κοινωνικές εκδηλώσεις, κοινωνική συνέυρεση, παιδική χαρά, λίμνη όμβριοων υδάτων του Δήμου για να σώσουμε την Έγκωμη απο πλημμυρικά φαινόμενα και μαζί με κυκλοφοριακές μελέτες που έγιναν διότι το οδικό δίκτυο εκεί θα διαμορφωθεί διότι δεν μπορεί να παραμείνει ως έχει ανέφερε ο κ. Κυριάκου.

Ο Δήμαρχος Έγκωμης υπενθύμισε ότι η συγκεκριμένη περιοχή παλαιότερα υπέφερε από το κυκλοφοριακό όταν λειτουργούσε το Μακάρειο Στάδιο πριν ανεγερθεί το ΓΣΠ και η περιοχή πνιγόταν κάθε Σαββατοκυρίακο καθώς και όταν λειτουργούσε η Κρατική Έκθεση, συνεπώς από χρόνια έπρεπε το οδικό δίκτυο της περιοχής εκεί να εκσυχρονιστεί, τόνισε.

Τώρα, συνέχισε, με αυτό το Κέντρο Έρευνας θα συνοδευτεί από κυκλοφοριακά έργα για τα οποία έχουν γίνει ειδικές μελέτες και θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που θα προκύψουν λόγω της παρουσίας αυτού του κέντρου.

Το έργο, πρόσθεσε, θα γίνει σε τριες φάσεις με πλαίσιο 15-20 χρόνια και σε πρώτη φάση θα γινουν συγκεκριμένα πράγματα και η δευτερη και τριτη φάση μέχρι να ολοκληρωθεί.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κυριάκου ανέφερε ότι οι ειδικοί ήθελαν να συνοδεύσουν αυτό το κέντρο με μια οικιστική ανάπτυξη για να είναι ένας ζωντανός πνέυμονας και να μην κλείνει γι΄ αυτό εισηγήθαν την ανέγερση μικρού ξενοδοχείου και οικειών που θα φιλοξενεί συνέδρους από το εξωτερικό.

Παράλληλα ο κ. Κυριάκου ανέφερε ότι ο Δήμος διατύπωσε έντονη διαφωνία για την πρόθεση που είχαν οι αρμόδιες αρχές να μεταφέρουν εκεί τον τερματικό σταθμό Λεωφορείων Λευκωσίας διότι αυτοί οι τερματικοί σταθμοί πρέπει να βγαίνουν έξω από τις οικιστικές ζώνες όπως σημείωσε.

Καταλεικτικά ανέφερε ότι το έργο αυτό το έχει ανάγκη η Κύπρος και η οικονομία και το ότι φιλοξενείται στην Έγκωμη δεν είναι τυχαίο διότι η Έγκωμη αυτή τη στιγμή στεγάζει τα δύο μεγάλα ιδιωτικά πανεπιστήμια και εντος της Έγκωμης κυκλοφορούν 20 χιλιάδες φοιτητές και αυτοι οι νέοι άνθρωποι είναι σε απόγνωση όταν τελειώσουν τις σπουδές τους διότι δεν μπορούν να εργοδοτηθούν και αυτό το κέντρο πιστεύουμε θα είναι ένα διεθνές κέντρο και θα βοηθήσει όλους αυτούς τους νέους να αναπτύξουν τα προσόντα τους και να απασχοληθούν στην επιχειρηματικότητα, κατέληξε.