Ξενοδόχοι: Ανάγκες για 6000 άτομα προσωπικό - Τρέχουν για ξένους

Αρχίζει από 1η Απριλίου η τουριστική σεζόν με σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό - Θετικές ενδείξεις για πολύ καλό καλοκαίρι

Του Σωτήρη Νικηφόρου
Από την 1η Απριλίου ξεκινά ουσιαστικά η τουριστική περίοδος στην Κύπρο και οι ελλείψεις σε προσωπικό παραμένουν πολύ μεγάλες.

Οι εμπλεκόμενοι στην τουριστική βιομηχανία χαρακτηρίζουν πολύ θετική εξέλιξη την πρόσφατη επικαιροποίηση της Στρατηγικής απασχόλησης ξένου προσωπικού από τρίτες χώρες αλλά είναι πολύ σημαντικό να αποδειχθεί και στην πράξη και να φανεί έμπρακτα η επιτάχυνση των διαδικασιών όπως αποφασίστηκε. Υπάρχει ικανοποίηση γενικά από την τουριστική βιομηχανία για τις αλλαγές που αποφασίστηκαν και υπάρχει αισιοδοξία ότι θα βοηθήσουν να λυθεί το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού. Αρκεί φυσικά να υλοποιηθούν όσα αποφασίστηκαν. 

Σύμφωνα με όσα δηλώνει στην Brief ο ΓΔ του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, εκτιμάται ότι οι ανάγκες σε προσωπικό στα ξενοδοχεία στην Κύπρο σήμερα είναι πάνω από 6000 άτομα. 

«Οι ανάγκες σε προσωπικό στα ξενοδοχεία σήμερα είναι πάνω από 6000 άτομα. Ιδιαίτερα στα μεγάλα ξενοδοχεία που απορροφούν αρκετό δυναμικό υπάρχουν μεγάλες ανάγκες. Γενικά στον τομέα της φιλοξενίας είναι μεγάλες οι ανάγκες».

Ο κ. Ρουσουνίδης χαρακτηρίζει θετική εξέλιξη την επικαιροποίηση της στρατηγικής αλλά τονίζει ότι το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι να υλοποιηθεί στην πράξη. «Πρέπει να γίνουν πιο γρήγορες οι διαδικασίες για να μπορέσουμε να φέρουμε προσωπικό από τρίτες χώρες. Είναι αδήριτη ανάγκη το προσωπικό. Είμαστε πολύ κοντά στο ξεκίνημα της τουριστικής σεζόν και οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες. Χρειάζεται και μια περίοδος ενσωμάτωσης, εκπαίδευσης του προσωπικού κτλ. Ήδη έχουμε καθυστερήσει. Πρέπει να έρθουν το συντομότερο δυνατό. Πρέπει οι αρμόδιες υπηρεσίες να διασφαλίσουν την επιτάχυνση των διαδικασιών. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Το να υπάρχει η νέα στρατηγική χωρίς όμως να εφαρμόζονται οι πρόνοιες της είναι δώρον άδωρον. Είναι πολύ σημαντικό να την δούμε να εφαρμόζεται πρακτικά. Είναι επίσης θετικό ότι άνοιξε η στρατηγική για όλα τα επαγγέλματα. Δεν υπάρχουν περιορισμοί όπως προηγουμένως». 

Θυμίζουμε ότι μεταξύ άλλων με τη νέα στρατηγική δίνεται η δυνατότητα σε μια επιχείρηση εφόσον εφαρμόζει κλαδική ή επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση να μπορεί να εργοδοτεί έως και 50% του προσωπικού της από ξένους. Επιπλέον δεν υπάρχουν πλέον περιορισμοί σε επαγγέλματα. Επιπρόσθετα απλοποιούνται και επιταχύνονται οι διαδικασίες αδειοδότησης. Με τη νέα απόφαση εντός 4 εβδομάδων θα παίρνουν απάντηση οι αιτητές. Με την προηγούμενη στρατηγική καθυστερούσαν πολύ οι διαδικασίες. Δείτε περισσότερα για τη στρατηγική ΕΔΩ

>> Δείτε ΕΔΩ αυτούσια τη νέα στρατηγική για απασχόληση ξένου εργατικού δυναμικού

Θετικές ενδείξεις για καλή τουριστική σεζόν

Όσον αφορά τις ενδείξεις για το φετινή τουριστική σεζόν, ο κ. Ρουσουνίδης ανέφερε υπάρχει θετική τάση στις κρατήσεις αυτή τη στιγμή αλλά όλοι πλέον στην τουριστική βιομηχανία είναι συγκρατημένοι αφού μια νέα ξαφνική κρίση μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα: «Βλέπουμε ότι υπάρχει θετική τάση στις κρατήσεις αυτή τη στιγμή. Φαίνεται ότι είναι πιθανό να έχουμε μια καλή τουριστική σεζόν. Είμαστε όμως πολύ συγκρατημένοι. Με το παραμικρό να συμβεί στη γεωπολιτική σφαίρα θα επηρεάσει. Αξιολογούμε την κατάσταση εβδομάδα με εβδομάδα. Είμαστε συνεχώς σε επαφή με τους τουριστικούς συνεργάτες μας στο εξωτερικό. Υπάρχει αισιοδοξία λόγω των κρατήσεων αλλά είμαστε επιφυλακτικοί. Ελπίζουμε να φτάσουμε τουλάχιστον τα περσινά δεδομένα και αν το επιτρέψουν οι συνθήκες γιατί όχι να είναι και μια καλύτερη χρονιά από πέρσι».

Οι αγορές με αυξητική τάση

Όπως σημειώνει ο κ. Ρουσουνίδης υπάρχουν αγορές με αυξητική τάση και είναι σημαντική εξέλιξη στην προσπάθεια για να καλυφθεί το μεγάλο κενό από την ρωσική αγορά:  «Είναι ένα κράμα αγορών που παλαιότερα ήταν δευτερευούσης σημασίας που κινούνται με θετική τάση όπως είναι η Πολωνία, η Αυστρία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Γαλλία αλλά και Σκανδιναβικές χώρες όπως η Φινλανδία και η Σουηδία. Ελπίζουμε να καλύψουμε από αυτές τις χώρες το μεγάλο κενό της ρωσικής αγοράς. Ξεκίνησε και μια διαδικασία για την Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες του Κόλπου. Χρειάζεται όμως ακόμα προσπάθεια και περαιτέρω ενέργειες να γίνουν».

ΓΔ ΣΤΕΚ: Να επισπευσθούν οι διαδικασίες

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις της Γενικής Διευθύντριας του ΣΤΕΚ  κ. Χρυσαίμιλης Ψηλογένη. Χαρακτηρίζει πολύ θετική εξέλιξη την επικαιροποίηση της Στρατηγικής αλλά περιμένουν να δουν και την πρακτική εφαρμογή της: «Η επικαιροποίηση της Στρατηγικής είναι πολύ θετική εξέλιξη και την χαιρετίζουμε. Υπήρξε όμως καθυστέρηση. Έπρεπε η διαδικασία να γίνει πολύ πιο έγκαιρα. Ήδη αργήσαμε. Σε λιγότερο από ένα μήνα ανοίγουν τα ξενοδοχεία, ξεκινά η σεζόν και οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες. Για να φέρουμε προσωπικό χρειάζεται περίπου τρεις μήνες για να γίνουν οι απαιτούμενες διεργασίες και να βγουν οι απαραίτητες άδειες. Ήδη λοιπόν καθυστερήσαμε. Θεωρούμε ότι υπάρχουν τρόποι για να επισπευσθεί περαιτέρω η διαδικασία κυρίως μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών εκεί όπου υπάρχουν αρκετές καθυστερήσεις». 

Όσον αφορά τη νέα τουριστική σεζόν η κ. Ψηλογένη ανέφερε ότι οι ενδείξεις δείχνουν ότι θα έχουμε μια καλή χρονιά κάτι που σημαίνει όμως ότι αυξάνονται και οι ανάγκες σε προσωπικό. 
«Είναι αισιόδοξα τα μηνύματα. Φαίνεται ότι θα είναι καλή η χρονιά. Φυσικά είμαστε συγκρατημένοι να μην προκύψει κάποια άλλη κρίση για να επηρεάσει την κατάσταση».