Ξενοδόχοι: Αναμένουν πολλές κρατήσεις της τελευταίας στιγμής

Προβληματισμός για τα ξενοδοχεία που δούλευαν κυρίως με Ρώσους τουρίστες

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ

 

Ικανοποίηση επικρατεί τις τελευταίες μέρες στους κόλπους των ξενοδόχων για το ρυθμό των κρατήσεων που καταγράφονται ενόψει της καλοκαιρινής σεζόν. Αν και νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα καθώς ειδικά φέτος αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, εντούτοις τα μηνύματα είναι αρκετά θετικά με αποτέλεσμα να επικρατεί συγκρατημένη πάντα αισιοδοξία.

Βέβαια, δεν λείπει ο προβληματισμός για το γεγονός ότι φέτος δεν θα έχουμε καθόλου τουρισμό από Ρωσία και Ουκρανία, με αποτέλεσμα ορισμένα ξενοδοχεία, τα οποία βασίζονταν αποκλειστικά ή σε μεγάλο βαθμό από αυτές τις αγορές να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Άλλωστε, η Ρωσία ήταν μια από τις μεγαλύτερες αγορές της Κύπρου όσον αφορά στον εισερχόμενο τουρισμό και δύσκολα μπορεί να καλυφθεί το κενό που προκύπτει από άλλες αγορές.

Αναλυτικότερα, μιλώντας στην Brief ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης σημείωσε κατ’ αρχήν ότι σήμερα λειτουργεί το 60% περίπου των ξενοδοχείων παγκύπρια με την Πάφο να παρουσιάζει πολύ ψηλότερο ποσοστό αγγίζοντας το 90%. Αναμένεται ότι μέχρι το τέλος του μήνα ή αρχές Μαϊου θα έχει ανοίξει η πλειοψηφία των ξενοδοχείων, σημείωσε ο κ. Ρουσουνίδης.

Ερωτηθείς για τα ξενοδοχεία εκείνα, τα οποία δούλευαν κυρίως με τουρισμό από τη Ρωσία, ο κ. Ρουσουνίδης ανέφερε ότι όσα ξενοδοχεία δούλευαν αποκλειστικά ή σε μεγάλο βαθμό με Ρώσους τουρίστες, αναπόφευκτα θα έχουν να αντιμετωπίσουν κάποια θέματα. Από πλευράς του συνδέσμου, πρόσθεσε, προβαίνουμε σε κάποιες ενέργειες ώστε να βοηθήσουμε τα συγκεκριμένα ξενοδοχεία, προσελκύοντας τουρισμό από άλλες αγορές. Το πρόβλημα ανέφερε, φαίνεται να παρουσιάζεται κυρίως στην περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου και εκεί θα δοθεί και το μεγαλύτερο βάρος.

Σε σχέση τώρα με την πορεία των κρατήσεων, ο κ. Ρουσουνίδης σημείωσε πως η αγορά κινείται με πολύ καλούς ρυθμούς και σε ορισμένες περιπτώσεις φαίνεται να αγγίζει και νούμερα του 2019, της χρονιάς ορόσημο για τον κυπριακό τουρισμό. Παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι, πρόσθεσε, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για μια χρονιά καλύτερη από την περσινή.

Καταλήγοντας, ο κ. Ρουσουνίδης αναφέρθηκε στο θέμα της παραχώρησης αδειών σε άτομα από τρίτες χώρες για να εργαστούν στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, σημειώνοντας ότι δόθηκαν ήδη κάποιες άδειες και τώρα βρισκόμαστε στη διαδικασία να φέρουμε άτομα για να μπορέσουν τα ξενοδοχεία να ανταποκριθούν στη ζήτηση που θα υπάρξει κατά την καλοκαιρινή σεζόν.

Από την πλευρά της, η Γενική Διευθύντρια του ΣΤΕΚ, Χρυσαίμιλη Ψηλογένη, ανέφερε ότι τα πλείστα ξενοδοχεία μέλη του Συνδέσμου έχουν ανοίξει. Αυτά που παραμένουν κλειστά φαίνεται να είναι μόνο ορισμένα κυρίως στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου και τα οποία δούλευαν κυρίως με Ρώσους τουρίστες. Αναμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση για να δουν πώς θα προχωρήσουν, ανέφερε.

Όσον αφορά στις κρατήσεις, η κ. Ψηλογένη ανέφερε πως αν και είναι ακόμα σχετικά νωρίς για να υπάρξει ολοκληρωμένη εικόνα, εντούτοις σημείωσε πώς υπάρχουν αρκετές κρατήσεις κυρίως από Άγγλους και Ισραηλινούς, ενώ τα ξενοδοχεία θα κινηθούν αρκετά και κατά τις γιορτές του Πάσχα κυρίως με Κύπριους.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι ειδικά φέτος αναμένεται να υπάρξουν αρκετές κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατεί σε πολλά επίπεδα. Τα πράγματα αυτή τη στιγμή είναι αρκετά ρευστά και αναμένεται ότι μετά τον Μάϊο θα μπορούμε να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα όσον αφορά τις κρατήσεις για το φετινό καλοκαίρι, ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Ψηλογένη.

Σε σχέση τώρα, με το θέμα των αδειών από τρίτες χώρες, ανέφερε ότι έχουν δοθεί κάποιες άδειες, ωστόσο ακόμη αρκετά ξενοδοχεία δεν έχουν λάβει τις σχετικές επιστολές όσον αφορά πόσους εργαζόμενους δικαιούνται να προσλάβουν. Αυτό είναι κάτι που αναμένεται να γίνει σύντομα από το Υπουργείο Εργασίας, προτού προχωρήσει η διαδικασία στο Υπουργείο Εσωτερικών και την υπηρεσία Μετανάστευσης.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ
 
21596