Ξενοδόχοι: Θέλουν να εργοδοτήσουν Ουκρανούς αλλά δεν βρίσκουν

Έτοιμα τα ξενοδοχεία για να εργοδοτήσουν Ουκρανούς πρόσφυγες όμως μέχρι στιγμής αυτό δεν έγινε κατορθωτό

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΚΥΠΡΙΑΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥ

Με θετικό μάτι βλέπουν μια πιθανή εργοδότηση Ουκρανών προσφύγων τα κυπριακά ξενοδοχεία, κυρίως λόγω του μεγάλου προβλήματος έλλειψης εργατικού δυναμικού που αντιμετωπίζουν αλλά και για να παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια σε αυτά τα άτομα που έχασαν τα σπίτια και τις δουλειές τους από την ρωσική εισβολή.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης δήλωσε στην Brief ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει Ουκρανοί που να είναι διαθέσιμοι να εργαστούν στα ξενοδοχεία της Κύπρου αλλά αν και εφόσον υπάρχει αυτή η δυνατότητα, ευχαρίστως ο ΠΑΣΥΞΕ και οι ξενοδόχοι θα ήθελαν να βοηθήσουν και να εργοδοτήσουν.

«Σίγουρα αν υπάρξει αριθμός που ενδιαφέρεται, οπωσδήποτε και ευχαρίστως θα τους απορροφήσουμε» σημείωσε ο ΓΔ του ΠΑΣΥΞΕ ενώ τόνισε ότι Ουκρανοί εργαζόμενοι θα μπορούσαν να  χρησιμοποιηθούν περισσότερο για βοηθητικά επαγγέλματα όπως για παράδειγμα στις κουζίνες ή καθαριστές κτλ.

Εξηγώντας τον λόγο που μέχρι στιγμής δεν έχουν ενδιαφερθεί κάποιοι Ουκρανοί πρόσφυγες, ο κ. Ρουσουνίδης επεσήμανε ότι αυτό συμβαίνει πρώτον επειδή οι περισσότεροι Ουκρανοί άνδρες έμειναν να πολεμήσουν στην χώρα τους άρα οι περισσότεροι πρόσφυγες είναι γυναικόπαιδα και ηλικιωμένοι και δεύτερον επειδή η συντριπτική πλειοψηφία τους δεν μιλά αγγλικά και είναι δύσκολη η συνεννόηση και η κατανόηση.

Ωστόσο, αν και τα ξενοδοχεία είναι θετικά στην εργοδότηση Ουκρανών, δεν θεωρούν ότι θα δώσει λύση στο πρόβλημα της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού που αντιμετωπίζουν εδώ και καιρό.

Η έλλειψη προσωπικού που αντιμετωπίζουν τα ξενοδοχεία είναι πέραν των 5000 χιλιάδων εργαζομένων, με τις εκτιμήσεις του ΠΑΣΥΞΕ, σύμφωνα με τον κ. Ρουσουνίδη, να είναι ότι «η εργοδότηση Ουκρανών δεν θα μπορέσει να καλύψει ούτε κατά το ελάχιστο την τρύπα που υπάρχει αυτή την στιγμή στην έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού». 

Λύση η εργοδότηση ατόμων από τρίτες χώρες

Αναφορικά με το πως προχωρά η εργοδότηση ατόμων τρίτων χωρών ώστε να καλυφθεί η έλλειψη προσωπικού, ο ΓΔ του ΠΑΣΥΞΕ ανέφερε ότι ολοκληρώθηκαν όλες οι διαδικασίες, αφού έχουν εξαντληθεί τα όποια περιθώρια για να βρεθεί από αλλού το εργατικό δυναμικό για τα ξενοδοχεία.

«Η μόνη επιλογή που μας μένει είναι οι εργοδότηση ατόμων από τρίτες χώρες. Είναι και πιο χρονοβόρο και πιο κοστοβόρο για έναν επιχειρηματία όμως παρά να μην μπορεί να ανταποκριθεί στην παροχή των υπηρεσιών του, έστω και για ένα προσωρινό χρονικό διάστημα, πρέπει να προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση», επεσήμανε καταληκτικά ο κ. Ρουσουνίδης.

Κυπριάνα Σταύρου
 
21547