Ξέπλυμα €30 εκ. στα κατεχόμενα: Μέτρα για τα περιουσιακά 8 ατόμων

Η «γενική εισαγγελία» αποφάσισε την λήψη μέτρων για περιουσιακά στοιχεία οκτώ προσώπων

Η «γενική εισαγγελία» αποφάσισε την λήψη μέτρων για περιουσιακά στοιχεία οκτώ προσώπων, σύμφωνα με τον «νόμο» περί παρεμπόδισης του ξεπλύματος εσόδων προερχόμενων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η Κίπρις γράφει ότι οι εξελίξεις επιταχύνθηκαν μετά την απέλαση του Αυστραλού Mark Buddle, αναφέρει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι ανάμεσα στα οκτώ άτομα που λήφθηκαν μέτρα εναντίον τους είναι και δύο δικηγόροι, οι Εμρέ Καντρί και Μπατούρ Σαγλάμερ.

Σύμφωνα με επιστολή της «γενικής εισαγγελίας» με ημερομηνία 16 Αυγούστου 2022, μέτρα λαμβάνονται για περίοδο 30 ημερών για την κινητή και ακίνητη περιουσία που βρίσκεται στην κατοχή και/ή την ιδιοκτησία και/ή την κυριότητα των εν λόγω οκτώ ατόμων, για τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, τα ποσά που μεταφέρθηκαν και/ή θα μεταφερθούν σε αυτούς, τις επιταγές με μεταχρονολογημένη ημερομηνία, τις τραπεζικές συναλλαγές μέσω διαδικτύου, τις συναλλαγές με πιστωτική κάρτα και κάθε είδους μυστικές μετοχές και εντάλματα πληρωμής.

Ζητήθηκε επίσης η επείγουσα λήψη μέτρων για τις περιουσίες των εν λόγω ατόμων που είναι εγγεγραμμένες στο «κτηματολόγιο» και στο «τμήμα μηχανοκινήτων οχημάτων», τους λογαριασμούς τους στις τράπεζες και τις εταιρικές μετοχές τους που είναι εγγεγραμμένες στον «έφορο εταιρειών».

Στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει η «εισαγγελία» αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις και για έναν Τουρκοκύπριο επιχειρηματία που διαμένει στην Κωνσταντινούπολη.

Στο μεταξύ, η Αβρούπα αναδημοσιεύει άρθρο της δημοσιογράφου Πινάρ Μπαρούτ από την διαδικτυακή Özgür Gazete κάτω με τίτλο «Το όνομα κλειδί της ανάκρισης των μαύρων 30 εκατομμυρίων ευρώ προέκυψε γνήσιο τέκνο του ΚΕΕ», στο οποίο αναφέρεται ότι η βόρεια κατεχόμενη Κύπρος είναι «νησί εγκληματιών» και σιγά σιγά έγινε χώρος τον οποίο προτιμούν εγκληματίες και ασχολούμενοι με σκοτεινές υποθέσεις, όχι μόνο από την Τουρκία, αλλά και από «70 έθνη», κατά την έκφραση της αρθρογράφου.

«Το έγκλημα και οι εγκληματίες που εισάγουμε δεν είναι μόνο Made in Turkey πλέον. Καταφέραμε να ανοιχτούμε στη διεθνή σκηνή όχι ως κράτος, αλλά με αυτό τον τρόπο», γράφει η Μπαρούτ και σημειώνει ότι το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι ο Οκκές Τας, στον οποίο κατέληξε η «αστυνομία» κατόπιν έρευνας μετά από σύλληψη ατόμου με τα αρχικά Σ.Τ. στο «αεροδρόμιο» Τύμπου, επειδή είχε στην κατοχή του 800 χιλιάδες ευρώ. Όταν το άτομο αυτό οδηγήθηκε στο «δικαστήριο», διαπιστώθηκε ότι μαζί με τον γιο του, Οκκές Τας μετέφεραν στα κατεχόμενα 30 εκατομμύρια ευρώ, που είναι άγνωστη η πηγή προέλευσής τους.

«Αποδείχθηκε με καταγραφές από κάμερες ασφαλείας ότι τα χρήματα του δόθηκαν μέσα σε φακέλους. Ποιος είναι ο Οκκές Τας; Ένας νέος επιχειρηματίας από την [πόλη] Αντέπ. Πότε ήρθε στο νησί; Από όπου και αν κοιτάξεις, έχει 15-20 χρόνια. Τι δουλειά κάνει; Έχει κατάστημα στο οποίο φέρνει είδη τεχνολογίας. Δηλαδή, αναφερόμαστε σε μια επιχείρηση σε μέγεθος που θα μπορούσε να ενταχθεί ακόμα και στην τάξη των μικρών επιχειρήσεων. Τι είπε ο Οκκές Τας; ‘Δεν ήξερα τι υπήρχε μέσα στους φακέλους», προσθέτει.

Σύμφωνα με την Μπαρούτ, ο Οκκές ζει μια πολυτελή ζωή. «Οι άνθρωποι γύρω του συζητούν ότι ζούσε μια πολύ ταπεινή ζωή μέχρι πριν 3-5 χρόνια. Δηλαδή είναι από εκείνους που πλούτισαν ξαφνικά! […] Ο λογαριασμός του Οκκές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς και ο λογαριασμός της επιχείρησής του που ονομάζεται Sunix είναι γεμάτος με πολιτικούς από το ΚΕΕ. Μάλιστα κοιτάξτε και την εξής υπόθεση, τα εγκαίνια του πρώτου καταστήματος που άνοιξε ο Οκκές Τας το 2019 τα τέλεσε ο διορισμένος από την Άγκυρα πρόεδρος Ερσίν Τατάρ».

Το ΚΕΕ, συνέχισε, εμφανίζεται με όλες του τις γραμμές στα εγκαίνια, στα γεύματα του Οκκές Τας.

(ΚΥΠΕ)