Ξέπλυμα και Κυρώσεις: Λογιστές και Δικηγόροι θα ελέγχονται από νέα Εποπτική Αρχή

Έχουμε Εποπτική Αρχή, λένε οι Δικηγόροι – Θέλουμε εξηγήσεις, λένε οι Λογιστές

Εξ απροόπτου πιάστηκαν τόσο ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, όσο και ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, οι οποίοι ενημερώθηκαν από τα ΜΜΕ σχετικά με τις κινήσεις της κυβέρνησης για διαχείριση των κυρώσεων και εποπτεία του ξεπλύματος.  

Ειδικότερα, η Προεδρία και το Υπουργείο Οικονομικών εισηγήθηκαν μία σειρά 7 μέτρων τα οποία έγιναν τελικά αποδεχτά χθες (28/6) από το Υπουργικό Συμβούλιο. 

Μεταξύ αυτών των μέτρων είναι και η σύσταση ενιαίας εποπτικής Αρχής που θα αφορά σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, την εποπτεία των εταιρειών παροχής διοικητικών υπηρεσιών στη Δημοκρατία. Δηλαδή, όσους προσφέρουν υπηρεσίες και κυρίως λογιστές και δικηγόρους. Μάλιστα θα ετοιμαστεί και μελέτη προς αυτό τον σκοπό. 

Την ίδια ώρα όπως αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση της απόφασης, η Προεδρία και το Υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσουν με διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς, περιλαμβανομένων του ΣΕΛΚ, του ΠΔΣ και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου. Κάτι ωστόσο, που όπως μεταφέρθηκε στην Brief από κύκλους της βιομηχανίας των υπηρεσιών, έπρεπε να γινεί πριν τις οποιεσδήποτε αποφάσεις, καθώς τα όσα ανακοινώθηκαν χρήζουν διευκρινίσεων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της Brief, ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου ετοιμάζει επιστολή τόσο προς την Προεδρία, όσο και προς το Υπουργείο Οικονομικών μέσω της οποίας θα ζητείται συνάντηση και διευκρινίσεις για τα όσα ανακοινώθηκαν και ακολούθως θα τοποθετηθεί.

Παράλληλα, μιλώντας στην Brief o Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Χρίστος Κληρίδης, εξέφρασε την άποψη πως ότι ο ΠΔΣ έχει τον πλέον σοβαρό και υπεύθυνο εποπτικό ρόλο με τεράστια εμπειρία. 

Ερωτηθείς σχετικά με το τι θα πράξει ΠΔΣ σε περίπτωση που ο Νίκος Χριστοδουλίδης προχωρήσει με τη σύσταση νέας αρχής με σκοπό την εποπτεία τους, ο κ. Κληρίδης διαφώνησε σημειώνοντας πως αυτό θα ήταν κάτι αχρείαστο, αποκλείοντας, τουλάχιστον για τους δικηγόρους, μια τέτοια περίπτωση. 

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης είναι θεσμός δυνάμει Συντάγματος και Νομοθεσίας και έχουν αποδείξει ότι μπορούν να δικάσουν με επιτυχία διάφορες υποθέσεις. 

Μάλιστα, ο κ. Κληρίδης ερωτηθείς για το αν θα ζητήσουν συνάντηση με την Προεδρία ώστε να συζητήσουν το ζήτημα σημείωσε χαρακτηριστικά πως «θα τους συμβουλέψουμε όταν έρθει η ώρα». 

Τι αφορούν αυτές οι 7 κινήσεις

Πρώτον, διορισμός ατόμου ως σημείο επαφής στο Υπουργείο Οικονομικών το οποίο θα είναι αρμόδιο για να λαμβάνει όλη την πληροφόρηση από κυπριακές και ξένες Αρχές και το οποίο θα έχει την ευθύνη για τη σωστή διάχυση όλων των πληροφοριών.

Στόχος είναι μέσω του διορισμού κεντρικού σημείου επαφής, η έγκαιρη παροχή πληροφοριών προς όλες τις κατευθύνσεις. Το άτομο θα θέτει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την επεξεργασία των πληροφοριών και θα αξιολογεί εισηγήσεις χειρισμού και λήψης μέτρων. Το άτομο αυτό θα πλαισιωθεί με την κατάλληλη υποστήριξη για να μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτή την εργασία.

Δεύτερον, την υπογραφή συμφωνίας με το Πανεπιστήμιο Κύπρου με υπεύθυνο ερευνητή τον Δρα Μιλιδώνη για ένα έτος με δυνατότητα ανανέωσης, με σκοπό την υποστήριξη των ενεργειών για την εφαρμογή των κυρώσεων και περιοριστικών μέτρων στη Δημοκρατία.

Τρίτον, αξιολόγηση από το Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με άλλες αρμόδιες Αρχές και τη Νομική Υπηρεσία εντός έξι μηνών οποιωνδήποτε άμεσων βελτιώσεων που χρήζει το νομοθετικό πλαίσιο. Η εν λόγω εργασία θα είναι συμπληρωματική της ευρύτερης εργασίας που διενεργείται για τη δημιουργία εθνικής μονάδας εφαρμογής κυρώσεων.

Τέταρτον, ετοιμασία μελέτης εντός 6 μηνών για τη βελτίωση της διακυβέρνησης και της εποπτείας των εταιρειών παροχής διοικητικών υπηρεσιών στη Δημοκρατία, τόσο σε θέματα διακυβέρνησης όσο και σε θέματα καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και τη σύσταση ενιαίας εποπτικής Αρχής για τις εν λόγω εταιρείες. Η εν λόγω εργασία θα πρέπει να λάβει υπόψη τον ευρύτερο σχεδιασμό εποπτείας που τροχοδρομείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Για την εκπόνηση της μελέτης, η οποία θα συντονίζεται υπό την Προεδρία και το Υπουργείο Οικονομικών, θα γίνει διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς, περιλαμβανομένων του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου.

Πέμπτο, υποβολή μελέτης από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και την Αστυνομία Κύπρου εντός έξι μηνών που να αξιολογεί τις δυνατότητες των αρχών επιβολής του νόμου για τη διερεύνηση και δίωξη του οικονομικού εγκλήματος στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της Δημοκρατίας ως χρηματοοικονομικού κέντρου. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η μελέτη θα πρέπει να εντοπίζει τυχόν ελλείψεις είτε σε προσωπικό είτε σε άλλα μέσα είτε σε διαδικασίες και να εισηγείται σχετικές λύσεις. Θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι συστάσεις της Επιτροπής Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης, για τη δημοκρατία.

Έκτο, διεξαγωγή ενημερωτικής εκστρατείας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό για θέματα διαφθοράς και συμμόρφωσης με το πλαίσιο για τα περιοριστικά μέτρα και κυρώσεις στη Δημοκρατία.

Έβδομο, διεξαγωγή εκστρατείας προβολής της Κύπρου, rebranding, σε συνεργασία με επαγγελματικούς συνδέσμους και άλλους φορείς.

Ζάκος Χαράλαμπος

Ζάκος Χαράλαμπος