Ξεπουλήματα: Μουδιασμένη εώς απογοητευτική η κίνηση στην αγορά

Η επιδημιολογική κατάσταση, οι περιορισμοί στις διακινήσεις και η ακρίβεια έχουν επηρεάσει την ψυχολογία των καταναλωτών

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ

 

Μουδιασμένη εώς απογοητευτική είναι η εικόνα που παρουσιάζει το λιανικό εμπόριο αυτή την περίοδο, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε εν μέσω ξεπουλημάτων. Οι εκπρόσωποι των εμπορευομένων τονίζουν ότι η πανδημία και η επιδημιολογική εικόνα που επικρατεί έχει επηρεάσει τις συνήθειες των καταναλωτών, οι οποίοι δεν προβαίνουν πλέον σε περιττά έξοδα, με αποτέλεσμα αρκετά προϊόντα να παραμένουν στα ράφια των καταστημάτων.

Αναλυτικότερα, μιλώντας στην Brief, ο γενικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου (ΠΑΣΥΛΕ) Μάριος Αντωνίου, ανέφερε ότι η αγορά είναι αρκετά μουδιασμένη παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε εν μέσω ξεπουλημάτων. Το κλίμα είναι υποτονικό, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, καθώς η πανδημία και ιδιαίτερα η επιδημιολογική εικόνα που καταγράφεται αυτή την περίοδο, σε συνδυασμό με τα φαινόμενα ακρίβειας που παρουσιάζονται στην αγορά, δημιουργούν μια αρνητική ψυχολογία στους καταναλωτές. 

Ιδιαίτερα ανέφερε, ο κλάδος της ένδυσης και της υπόδησης ανέμενε πολλά από την περίοδο των ξεπουλημάτων, ωστόσο οι περιορισμοί που επιβάλλονται, η ακύρωση εκδηλώσεων και γαμήλιων τελετών έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στο να μειωθούν αισθητά οι αγορές από τους καταναλωτές. Όταν κάποιος δεν θα βγει το βράδυ, ή δεν θα πάει σε γάμο ή σε μια εκδήλωση για ποιο λόγο να πάει να αγοράσει καινούργια ρούχα ή παπούτσια, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αντωνίου.

Παράλληλα σχολίασε και το γεγονός ότι σε αρκετά καταστήματα δεν βρίσκει κάποιος μεγάλες ποσότητες προϊόντων και μεγάλη ποικιλία. Αυτό είναι λογικό σημείωσε, καθότι με την αβεβαιότητα που επικρατεί στην αγορά, ο έμπορος σκέφτεται διπλά και τριπλά να φέρει καινούργια προϊόντα πόσο μάλλον μεγάλες ποσότητες, υπό τον φόβο ότι θα μείνουν απούλητα και επομένως θα επωμιστεί μεγάλη ζημιά.

Ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΥΛΕ αναφέρθηκε και στο θέμα της αύξησης των τελών στο λιμάνι Λεμεσού, σημειώνοντας πως μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση, μια νέα αύξηση στα τέλη θα πλήξει καίρια τους εμπόρους. Δεν φτάνει που είχαμε ήδη αυξημένο κόστος από τις διεθνείς τιμές των καυσίμων, αλλά και τα μεταφορικά, τώρα θα χρειαστεί να καταβάλλουμε και αυξημένα τέλη στο λιμάνι, σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο κ. Αντωνίου απηύθυνε έκκληση στο κράτος να προστατεύσει τους εμπορευόμενους, αλλά και τους καταναλωτές που θα κληθούν να πληρώσουν μέρος της αύξησης, την οποία οι έμποροι θα αναγκαστούν να μετακυλίσουν στις τιμές των προϊόντων.

Όσον αφορά στο θέμα της έλλειψης εργατικού δυναμικού, ο Μάριος Αντωνίου το χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο ο κλάδος του λιανικού εμπορίου. Υπάρχει άμεση ανάγκη για ανειδίκευτο αχθοφορικό προσωπικό, ανέφερε ο κ. Αντωνίου, το οποίο είναι δύσκολο να βρεθεί από τους Κύπριους ανέργους και για το λόγο αυτό θα πρέπει άμεσα να δοθούν άδειες για να έρθουν εργαζόμενοι από τρίτες χώρες. Πρόσθεσε, ότι υπολογίζεται αυτή τη στιγμή να υπάρχει ανάγκη για 3500 – 4000 θέσεις εργασίας κυρίως σε θέσεις αχθοφόρων, αποθηκάριων και στοιβαδόρων.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της ΠΟΒΕΚ, Στέφανος Κουρσάρης χαρακτήρισε την εικόνα που επικρατεί σήμερα στην αγορά μέχρι και απογοητευτική. Δεν υπάρχει διάθεση για ψώνια από πλευράς καταναλωτών, οι οποίοι φαίνεται να επικεντρώνονται μόνο στις αγορές βασικών αγαθών, με αποτέλεσμα πολλά προϊόντα να παραμένουν στα ράφια, σημείωσε. Τόσο τα πρωτόκολλα, όσο και τα διατάγματα που εκδίδονται έχουν περιορίσει αρκετό κόσμο, ανέφερε. Χαρακτηριστικά, σημείωσε πως αν υπολογίσει κάποιος τα καθημερινά κρούσματα και τις επαφές τους που πρέπει να μείνουν περιορισμένοι, θα αντιληφθεί ότι πρόκειται για χιλιάδες κόσμου καθημερινά που δεν μπορεί να μετακινηθεί. Αυτό, σε συνδυασμό με την γενικότερη αρνητική ψυχολογία που επικρατεί, έχουν περιορίσει σημαντικά τις αγορές από πλευράς καταναλωτών, ακόμη και εν μέσω ξεπουλημάτων.

Ο κ. Κουρσάρης αναφέρθηκε και στην εξαγγελία του υπουργού Οικονομικών για νέα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων ένεκα των περιοριστικών μέτρων. Ο κ. Κουρσάρης χαρακτήρισε την εξαγγελία του νέου πακέτου μέτρων ως κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο υποστήριξε πως το κονδύλι των 3 εκατ. ευρώ είναι σταγόνα στον ωκεανό, σε σύγκριση με τις ανάγκες που υπάρχουν στην αγορά. Παράλληλα, ανέφερε πως θα έπρεπε να προστεθούν και άλλες κατηγορίες επαγγελματιών που επηρεάστηκαν από την πανδημία και τους περιορισμούς όπως για παράδειγμα οι φωτογράφοι, οι ζαχαροπλάστες, οι ιδιοκτήτες ταξί και άλλοι.

Ερωτηθείς τέλος για τις νέες αυξήσεις στα λιμενικά τέλη, ο κ. Κουρσάρης σημείωσε ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα ώστε η μια ομάδα επαγγελματιών να μην εργάζεται σε βάρος της άλλης.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ