Ξεψαχνίζουν τις οικονομικές επιπτώσεις & οικονομετρικές εκτιμήσεις της πράσινης φορολογίας

• Πώς επηρεάζονται τα νοικοκυριά και διαφορετικές εισοδηματικές τάξεις
• Εκτιμήσεις για πιθανές επιπτώσεις στις επενδύσεις, απασχόληση, παραγωγικότητα  και ανταγωνιστικότητα 
• Επιμετριέται και το κόστος στα δημόσια οικονομικά


 

Μέχρι τέλος του μήνα αναμένεται να ετοιμαστεί η έκθεση επιπτώσεων σχετικά με την «πράσινη» φορολογία και τα αντισταθμιστικά μέτρα και  αρχές του 2024 αναμένεται να εισαχθούν οι «πράσινοι» φόροι, μεταξύ άλλων, στα καύσιμα και στο νερό. Αυτά είναι τα ορόσημα που έχουν τεθεί από τη Συμβουλευτική Επιτροπή του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, στην οποία συμμετέχει και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών κ. Γιώργος Παντελή, η οποία και είναι ο κύριος συντονιστής του έργου της φορολογικής μεταρρύθμισης.

Πληροφορίες της Brief αναφέρουν ότι, στο πλαίσιο των όρων εντολής της και των στόχων που έχουν τεθεί, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η μελέτη για τις οικονομικές επιπτώσεις και οικονομετρικές εκτιμήσεις της φορολογίας στις διάφορες εισοδηματικές τάξεις και στις ομάδες πληθυσμού με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Επίσης, θα υποβληθούν εισηγήσεις για τα ανάλογα αντισταθμιστικά μέτρα για μετριασμό των επιπτώσεων από την εισαγωγή των φόρων. 

Η έκθεση θα ετοιμαστεί από το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου που ανέλαβε τον καταρτισμό της νέας φορολογικής μεταρρύθμισης μαζί με τους συνεργάτες τους.

Στην ετοιμασία των προτάσεων του το Κέντρο λαμβάνει υπόψη τις επιπτώσεις πιθανών φορολογικών μεταρρυθμίσεων και σεναρίων. Ήδη, μετρήθηκαν και εκτιμήθηκαν οι επιπτώσεις για την κυπριακή οικονομία, πώς επηρεάζονται τα νοικοκυριά, ειδικότερα οι διαφορετικές εισοδηματικές τάξεις αλλά και οι εταιρείες σε διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας, οι επενδύσεις, η απασχόληση, η παραγωγικότητα, η ανταγωνιστικότητα και τα δημοσιονομικά.

Οικονομικά μοντέλα

Χρησιμοποιούνται οικονομικά μοντέλα, εργαλεία και οικονομετρικά υποδείγματα τα οποία έχουν αναπτυχθεί στο ΚΟΕ και ανάλογα κέντρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης, θα προταθεί μακροοικονομική ανάλυση με επίκεντρο την Κύπρο αλλά και άλλες χώρες, όπως είναι οι τάσεις φορολογικών εσόδων, οι εισοδηματικές ανισότητες, τα φορολογικά βάρη και φορολογικές ελαφρύνσεις. 

Με τη νέα χρονιά θα πραγματοποιηθεί, σε συνεργασία με το Τμήμα Φορολογίας, σε βάθος ανάλυση και καταγραφή του υφιστάμενου φορολογικού πλαισίου. Εκτιμάται ότι θα καταγραφούν τυχόν αδυναμίες, ελλείψεις ή και διοικητικό βάρος στους νόμους, τις εγκυκλίους και τους κανονισμούς. Μετά την ανάλυση θα παρουσιαστούν εισηγήσεις για απλοποίηση του φορολογικού συστήματος.  

Να σημειωθεί ότι η προτεινόμενη φορολογική μεταρρύθμιση θα καλύψει το πλαίσιο της εταιρικής φορολογίας, της φορολογία εισοδήματος, του Φόρου Κεφαλαιουχικών Κερδών, και άλλες μορφές φορολογίας, τέλη χαρτοσήμων (stamp duties) και την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος.

Κατά τον καταρτισμό της νέας μεταρρύθμισης λαμβάνονται υπόψη:

Πρώτο, η «πράσινη» και ψηφιακή μετάβαση και οι δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, 
Δεύτερο, οι φορολογικές τάσεις στην Ε.Ε. και διεθνώς.
Τρίτο, ορισμένες πτυχές του περί ΦΠΑ Νόμου, του περί των Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμου και του περί του Γενικού Συστήματος Υγείας Νόμου.

Να υπενθυμίσουμε ότι στο έργο συμμετέχουν εμπειρογνώμονες οικονομολόγοι από διάφορους τομείς, όπως τα δημόσια οικονομικά, την ανταγωνιστικότητα, τα περιβαλλοντικά, τα οικονομικά εργασίας, εμπειρογνώμονες φορολογίας, και νομικοί από το δίκτυο συνεργατών του ΚΟΕ στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

Σε περίπτωση που απαιτηθεί, θα ζητηθεί και η μετάκληση ξένων εμπειρογνωμόνων με ευρεία γνώση στα φορολογικά ζητήματα.
Στην όλη διαδικασία, η Συμβουλευτική Επιτροπή του Έργου βρίσκεται σε διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους οικονομικούς και κοινωνικούς φορείς, καθώς και τις εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Χρύσω Αντωνιάδου

Χρύσω Αντωνιάδου