Σκοπός του η αξιολόγηση των δυνατοτήτων των κρατών μελών στην αντιμετώπιση περιστατικών ρύπανσης από πετρελαιοειδή

Το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, σε συνεργασία με τον Ναυτιλιακό Οργανισμό Ναυτιλιακής Ασφαλείας (EMSA – European Maritime Safety Agency), διοργάνωσαν μεταξύ 17 και 19 Σεπτεμβρίου το εργαστήρι Stress Test στο Συντονιστικό Κέντρο Ζήνων του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης στη Λάρνακα.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ, σκοπός του εργαστηρίου ήταν η αξιολόγηση των δυνατοτήτων των κρατών μελών, με τη συμβολή του μηχανισμού αντιρρυπαντικών πλοίων της EMSA, στην αντιμετώπιση μεγάλων περιστατικών ρύπανσης από πετρελαιοειδή.
 
Η διοργάνωση στην Κύπρο, ενός από τα έξι παρόμοια εργαστήρια που διοργανώνονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αυτή την περίοδο, συζητήθηκε μεταξύ της Υφυπουργού Ναυτιλίας Νατάσας Πηλείδου και της Εκτελεστικής Διευθύντριας της EMSA Maja Markovcic Kostelac, τον Μάρτιο του 2019 κατά την επίσκεψη της Υφυπουργού στα Γραφεία του Οργανισμού στη Λισαβώνα.
 
Τα θεωρητικά σενάρια περιλάμβαναν περιστατικά ρύπανσης από υπεράκτια εγκατάσταση και από δεξαμενόπλοια εντός της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
 
Στο εργαστήρι έλαβαν μέρος εκπρόσωποι κρατών μελών από Ελλάδα, Κροατία, Μάλτα και Σλοβενία, εκπρόσωποι όλων των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ανεύρεση και εξόρυξη υδρογονανθράκων εντός της κυπριακής ΑΟΖ και άλλες ιδιωτικές εταιρείες που παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες για παράκτιες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων και υπηρεσιών αντιρύπανσης και επεξεργασίας πετρελαιοειδών καταλοίπων, καθώς και κρατικών υπηρεσιών που έχουν ρόλο στο Εθνικό Σχέδιο Καταπολέμησης Ρύπανσης, όπως το Τμήμα Αλιείας και το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<
 
«Η διοργάνωση τέτοιων εργαστηρίων συμβάλλει καθοριστικά στην περαιτέρω ανάπτυξη της αναγκαίας τεχνογνωσίας των εμπλεκόμενων κυβερνητικών υπηρεσιών στην αντιμετώπιση περιστατικών ρύπανσης και των συνεργιών μεταξύ Κύπρου, EMSA, γειτονικών κρατών μελών και ιδιωτικών φορέων», καταλήγει η ανακοίνωση.

 
9602
Thumbnail

Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών εκφράζει λύπη γιατί, όπως αναφέρει, "το θέμα των νέων χρεώσεων των τραπεζών που επιβλήθηκαν στους καταναλωτές τα τελευταία δυο χρόνια φαίνεται να ξεχάστηκε".
 
"Για το θέμα αυτό, όλοι ανεξαίρετα οι αρχηγοί κομμάτων, η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, ο Υπουργός Οικονομικών και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, με δημόσιες δηλώσεις τους παραδέχθηκαν ότι υπάρχουν υπερχρεώσεις από τις τράπεζες και θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για συγκράτησή τους", προσθέτει.
 
Αναφέρει, επίσης, πως η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής εξέτασε το θέμα σε τρεις συνεδρίες της και με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο καταδίκασε αυτή την ενέργεια των τραπεζών. "Ο Υπουργός Οικονομικών μαζί με το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου ανακοίνωσαν ότι έκαναν μελέτη και θα ανακοίνωναν μέτρα συγκράτησης, τουλάχιστον κάποιων από τις βασικές χρεώσεις, περιλαμβανομένου και καθορισμού πλαφόν. Η ανακοίνωση των μέτρων θα γινόταν αρχές Μαρτίου 2020. Τι έγινε και ξεχάστηκαν όλα;" διερωτάται.

ad1mobile

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

 

ad2mobile

Καλεί τον Υπουργό Οικονομικών και τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου να προχωρήσουν στην έκδοση του Διατάγματος που ανήγγειλαν για συγκράτηση, τουλάχιστον, κάποιων βασικών χρεώσεων των τραπεζών.
 
"Είναι αδιανόητο, δυο χρόνια μετά την έναρξη της επιβολής των νέων χρεώσεων των τραπεζών και τη γενική παραδοχή ότι επιβάλλονται από τις τράπεζες υπερχρεώσεις κατά παράβαση του Νόμου, ο Υπουργός Οικονομικών και η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου να μη ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους που πηγάζουν από την εφαρμογή του νόμου για τη συγκρισιμότητα των τελών, Ν. 64(Ι)/2017", αναφέρει.

ΚΥΠΕ

article 1