Υφ. Ναυτιλίας: Κυρώσεις σε πλοία ρωσικής σημαίας, όχι συμφερόντων

Οι κυρώσεις να ισχύουν μόνο για πλοία ρωσικής σημαίας και όχι για πλοία ρωσικών συμφερόντων αναφέρει ο Υφυπουργός Ναυτιλίας στην Brief – Πόσα πλοία θα επηρεαστούν που βρίσκονται στο κυπριακό νηολόγιο σε περίπτωση επέκτασης των κυρώσεων

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΥΠΡΙΑΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥ

Για μπλοκάρισμα των κυρώσεων κατά πλοίων ρωσικών συμφερόντων από Ελλάδα, Μάλτα και Κύπρο έκαναν λόγο πληροφορίες. Ειδικότερα, όπως ανέφεραν οι ίδιες πληροφορίες, οι κυρώσεις αυτές, που περιλάμβαναν την απαγόρευση των πλοίων ρωσικών συμφερόντων, δεν πέρασαν λόγω του βέτο Αθήνας, Λευκωσίας και Βαλέτας.

Σχολιάζοντας αυτές τις πληροφορίες, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Δημητριάδης, σε δηλώσεις του στην Brief, τόνισε ότι δεν έγινε μπλόκο σε οποιεσδήποτε κυρώσεις, αλλά εισηγήσεις και διαβουλεύσεις.

«Δεν μπλοκάραμε κυρώσεις, στην παρουσίαση και στις διαβουλεύσεις του προσχεδίου κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απλά επισημάναμε ότι οι κυρώσεις δεν πρέπει να αφορούν ολόκληρο το φάσμα πλοίων ρωσικών συμφερόντων» ανέφερε πιο συγκεκριμένα ο κ. Δημητριάδης, τονίζοντας ότι αυτό που είχαν εισηγηθεί είναι οι κυρώσεις να αφορούν τα πλοία ρωσικής σημαίας.

Ειδικότερα, ο Υφυπουργος Ναυτιλίας τόνισε στην Brief ότι αυτό που έγινε είναι να πειστεί - προς το παρόν - η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αυτή την ειήγηση, όμως όπως υπογραμμίζει η Κύπρος δεν μπλόκαρε τις κυρώσεις.

«Οι κυρώσεις έχουν υιοθετηθεί μέσα από διαπραγμάτευση και συζήτηση. Εμείς αναδείξαμε τον ρόλο της ναυτιλίας, την σημασία της για την Κύπρο, τις ιδιαιτερότητες των θαλάσσιων μεταφορών και προς το παρόν οι κυρώσεις περιοριστήκαν στα πλοία ρωσικής σημαίας», πρόσθεσε ο κ. Δημητριάδης σημειώνοντας επίσης ότι έτσι διασφαλίστηκε ότι η κυπριακή ναυτιλία δεν θα έχει σοβαρό πλήγμα. 

Ερωτηθείς σχετικά με το πως έχει επηρεαστεί μέχρι στιγμής η κυπριακή ναυτιλία από τις κυρώσεις, ο Υφ. Ναυτιλίας απάντησε ότι προς το παρόν η κυπριακή ναυτιλία δεν έχει επηρεαστεί σημαντικά με τις υφιστάμενες κυρώσεις που ισχύουν ενώ σημείωσε επίσης ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη. 

Ωστόσο, ο κ. Δημητριάδης δήλωσε ότι σε περίπτωση που επεκταθούν οι κυρώσεις, τότε η κυπριακή ναυτιλία αναμένεται να επηρεαστεί. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Υφυπουργός σημείωσε ότι εάν επεκταθούν οι κυρώσεις και καλύψουν τα πλοία των ρωσικών συμφερόντων, τότε θα επηρεαστούν περίπου 100-150 πλοία, που βρίσκονται στο κυπριακό νηολόγιο. 

«Εάν οι κυρώσεις διευρυνθούν και καλύψουν όλα τα πλοία ρωσικών συμφερόντων, πέραν της ρωσικής σημαίας, τότε αναμένονται απώλειες», σημείωσε καταληκτικά. 

 

Κυπριάνα Σταύρου
 
24983