Υφ. Τουρισμού: Χαιρετίζει τις δράσεις για κυκλική οικονομία στα ξενοδοχεία

«Ο τουρισμός για να συνεχίσει να είναι ισχυρός ως πυλώνας, θα πρέπει να αποκτήσει ανθεκτικότητα», είπε ο Κ. Κουμής

Η ενσωμάτωση της κυκλικής οικονομίας στις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις είναι ουσιαστική για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανθεκτικότητας του τομέα του τουρισμού, ανέφερε ο Υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμή, σημειώνοντας τη δέσμευση της Κυβέρνησης για την οικοδόμηση μιας ανθεκτικής οικονομίας και την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης.

Ο κ. Κουμής χαιρέτησε, το απόγευμα της Πέμπτης (7/12), ημερίδα δικτύωσης της ΟΕΒ, στη Λεμεσό, με τίτλο «Προώθηση της κυκλικής οικονομίας στις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις», που υλοποιείται στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με τη συμμετοχή 50 ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

Στο χαιρετισμό του, που μεταδίδει το ΓΤΠ, ο Υφυπουργός Τουρισμού ανέφερε πως είναι έκδηλη πλέον η ανάγκη να γίνονται μόνο στοχευμένες επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού, «επενδύσεις οι οποίες είναι απαραίτητες για την προστασία του πλανήτη και την ευημερία των ανθρώπων».

Υπογράμμισε, παράλληλα, πως «ο τουρισμός για να συνεχίσει να είναι ισχυρός ως πυλώνας στη χώρα μας, για να συνεχίσει να αποδίδει στην οικονομία και την αγορά εργασίας, θα πρέπει να αποκτήσει ανθεκτικότητα και βεβαίως θα πρέπει ο δείκτης ανταγωνιστικότητάς του να αναβαθμίζεται συνεχώς».

Την ίδια ώρα, συνέχισε, η ανάληψη δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος και του πλανήτη μας θα πρέπει να εδραιωθούν και τόνισε ότι η έννοια της κυκλικής οικονομίας έρχεται να ανταποκριθεί στη συνειδητή στόχευση για αειφόρο ανάπτυξη.

«Η μετατροπή, ουσιαστικά, της οικονομίας από γραμμική σε κυκλική, είναι μια ανάγκη επιτακτική και για τη χώρα μας που έχει, άλλωστε, αναλάβει και τις αντίστοιχες δεσμεύσεις μαζί με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στο μέτρο «Προώθηση της Κυκλικής Οικονομίας στις Ξενοδοχειακές Εγκαταστάσεις», ο κ. Κουμής είπε πως αυτό αποσκοπεί στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και ανθεκτικότητας των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, και στην εμπέδωση και την εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας, με απώτερο σκοπό την υιοθέτηση ενός βιώσιμου και ανθεκτικού επιχειρηματικού μοντέλου.

Τόνισε δε πως η ενσωμάτωση της κυκλικής οικονομίας στις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις είναι ουσιαστική για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανθεκτικότητας του τομέα του τουρισμού και περιλαμβάνει πρακτικές όπως η ανακύκλωση υλικών, η εξοικονόμηση ενέργειας και η μείωση των αποβλήτων.

Αυτή η προσέγγιση, πρόσθεσε, συμβάλλει τόσο στην προστασία του περιβάλλοντος όσο και στη μείωση των λειτουργικών εξόδων των ξενοδοχείων και την ίδια στιγμή βελτιώνει την εικόνα των τουριστικών επιχειρήσεων.

Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι βασικός στόχος του μέτρου είναι η εμπέδωση της φιλοσοφίας της κυκλικής οικονομίας που επιδιώκει στην αλλαγή του τρόπου σκέψης των χρηστών σε ό,τι αφορά τη χρήση των πρώτων υλών, διδάσκοντας παράλληλα τους συμμετέχοντες πώς να σέβονται το περιβάλλον και τα όσα παράγονται από τη γη.

Στο χαιρετισμό, ο Κώστας Κουμή υπέδειξε ότι ο τουριστικός τομέας, αν και είναι ένας από τους σημαντικότερους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας στην ΕΕ, θεωρείται υπεύθυνος για την παραγωγή μεγάλου αριθμού αποβλήτων και την υπερκατανάλωση πρώτων υλών, περιλαμβανομένης και της ενέργειας.

«Μέσα από τον επανασχεδιασμό των προϊόντων και των υπηρεσιών, η κυκλική οικονομία επιδιώκει να διατηρεί ένα προϊόν σε άριστη λειτουργία για μεγάλο χρονικό διάστημα, μειώνοντας τις ποσότητες αποβλήτων, ενώ παράλληλα, δημιουργεί νέες ευκαιρίες για επαναχρησιμοποίηση των πρώτων υλών από την επεξεργασία των αποβλήτων», συμπλήρωσε.

Θεωρώντας ενθαρρυντική τη συμμετοχή 50 ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στο μέτρο, ο κ. Κουμής είπε πως αυτές θα επωφεληθούν σημαντικά από τις υπηρεσίες εκπαίδευσης, διαγνωστικής αξιολόγησης, επιχειρηματικής καθοδήγησης, παρακολούθησης και πιστοποίησης.

Συγκεκριμένα, εξήγησε, η συμμετοχή τους θα βοηθήσει στην μείωση του κόστους λειτουργίας τους, μέσω της μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας, της πρόληψης παραγωγής αποβλήτων, της προμήθειας κυκλικών προϊόντων και υπηρεσιών και στην απόκτηση απαραίτητων εφοδίων για τη δημιουργία νέων προϊόντων και υπηρεσιών στη βάση κυκλικών πρακτικών.

Επιπρόσθετα, συνέχισε, οι επιχειρήσεις αυτές θα συμμορφωθούν με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο εφαρμογής της κυκλικής οικονομίας σε κυπριακό και ευρωπαϊκό επίπεδο, θα έχουν πρόσβαση στην Πλατφόρμα Κοινής Χρήσης και Ανταλλαγής που δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις του ξενοδοχειακού κλάδου να μοιράζονται εξοπλισμό και εγκαταστάσεις, ενώ θα τύχουν υποστήριξης για τη δημιουργία Βιώσιμων και Κυκλικών Τουριστικών Προϊόντων, αποκτώντας ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Εξέφρασε ακόμη την βεβαιότητα πως, με την υλοποίηση δράσεων όπως τη συγκεκριμένη, «ενισχύουμε την ανταγωνιστικότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, ενώ την ίδια στιγμή συμβάλλουμε στην εδραίωση μιας κουλτούρας που μας οδηγεί προσεκτικά και συντονισμένα στην πράσινη μετάβαση».

Καταληκτικά, ο Υφυπουργός Τουρισμού ανέφερε πως βρισκόμαστε ενώπιον μεγάλων προκλήσεων σαν πλανήτης, σαν Μεσόγειος και σαν χώρα, από την κλιματική αλλαγή, και διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην οικοδόμηση μιας ανθεκτικής οικονομίας, όσο και στην προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ