Υλοποιούνται έργα βιώσιμης κινητικότητας στην Λευκωσία

Ο Δήμος Λευκωσίας καλεί τους δημότες του να χρησιμοποιήσουν εναλλακτικά μέσα μεταφοράς, όπως το περπάτημα & το ποδήλατο

Υπό το  σύνθημα «Είμαστε Υγιείς και Ασφαλείς με τη Βιώσιμη Κινητικότητα» ο Δήμος Λευκωσίας, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2021 (16 -22 Σεπτεμβρίου), προτρέπει τους δημότες του να επιλέγουν εναλλακτικούς και βιώσιμους τρόπους διακίνησης, όπως είναι το περπάτημα και το ποδήλατο.

Ο Δήμος Λευκωσίας είναι ο πρώτος Δήμος που εφάρμοσε Ολοκληρωμένο Σχέδιο Κινητικότητας (OΣΚΛ) το οποίο στοχεύει στην επίτευξη αειφόρου κινητικότητας με τη χρήση του ποδηλάτου, των μέσω μαζικής μεταφοράς και της διακίνησης με τα πόδια, ως τις καταλληλότερες μορφές μεταφορών για το αστικό περιβάλλον.

Όλα τα έργα που έχουν διενεργηθεί την τελευταία δεκαετία -από την Πλατεία Ελευθερίας, μέχρι το Εμπορικό Τρίγωνο, τις Λεωφόρους Καλλιπόλεως, Κυριάκου Μάτση, Κέννεντυ, περιοχές της εντός των τειχών πόλης - υιοθετούν τις αρχές της βιώσιμης κινητικότητας.

Το δε έργο των ποδηλατοδρόμων που θα ενώνει τα Πανεπιστήμια με το κέντρο της πόλης έρχεται να ενισχύσει σε τεράστιο βαθμό τον στόχο της βιώσιμης κινητικότητας. Η Β’ φάση του έργου βρίσκεται στο τελικό στάδιο ενώ έχει ολοκληρωθεί η μελέτη για τη Γ’ και Δ’ φάση του έργου και αναμένεται η προκήρυξη της προσφοράς, από τα Δημόσια Έργα, για τις κατασκευαστικές εργασίες.

Εξαιρετικής σημασίας έργο βιώσιμης κινητικότητας είναι και η δημιουργία δικτύου πεζοδρομίων σε αρκετές περιοχές της Λευκωσίας το οποίο συνδέει δεκάδες δρόμους / γειτονιές με κεντρικές οδικές αρτηρίες. Έτσι οι δημότες έχουν την ευκαιρία να περπατήσουν με ασφάλεια και άνεση από τη γειτονιά τους σε κεντρικές περιοχές για τις καθημερινές τους δουλειές, αποφεύγοντας τη χρήση του ιδιωτικού τους αυτοκινήτου.

Ο Δήμος Λευκωσίας λειτούργησε επίσης το δίκτυο μικρών λεωφορείων ενώ διενήργησε και χρηματοδότησε εξ ολοκλήρου την τεχνοοικονομική μελέτη (2015) για τη δημιουργία τραμ.

O Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης δήλωσε: «Η υλοποίηση έργων βιώσιμης κινητικότητας αποτελεί στρατηγικό στόχο του Δήμου. Η βιώσιμη κινητικότητα αποτελεί τη μόνη ίσως λύση σε ότι αφορά την άμβλυνση του κυκλοφοριακού προβλήματος, τη διασφάλιση της προσβασιμότητας, τη βιωσιμότητα των αστικών κέντρων, τη μείωση των ρύπων με σημαντικό όφελος στο περιβάλλον και στην υγεία των πολιτών».

Σημείωσε επιπρόσθετα ότι σε κάποιες περιπτώσεις, κυρίως επειδή ο δημόσιος χώρος είναι περιορισμένος, η δημιουργία νέων υποδομών προϋποθέτει, είτε την στένωση λωρίδων κυκλοφορίας είτε τη μείωση των λωρίδων.

«Πρέπει σιγά σιγά να αλλάξουμε νοοτροπία. Θα πρέπει να περπατάμε περισσότερο, να ποδηλατούμε, να χρησιμοποιούμε εκεί και όπου μπορούμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Γι’ αυτό δημιουργούμε τις υποδομές για το σήμερα αλλά και για τις επόμενες γενεές» πρόσθεσε ο κ. Γιωρκάτζης.

Ανέφερε τέλος ότι «χωρίς τη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών δεν θα μπορεί να υπάρξει βιώσιμη κινητικότητα, κατ’ επέκταση και καλύτερη ποιότητα ζωής στις πόλεις».

 
17273