Υπ. Εσωτερικών: Πρόταση για Στεγαστικά Σχέδια σε εκτοπισθέντες

Προσχέδιο πρότασης για τα Στεγαστικά Σχέδια σε εκτοπισθέντες κατέθεσε στη Βουλή ο Υπουργός Εσωτερικών

Το προσχέδιο της πρότασης για αναθεώρηση των προνοιών και όρων των Στεγαστικών Σχεδίων που απευθύνονται σε εκτοπισθέντες, παθόντες και άλλα πρόσωπα, παρουσίασε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης ενώπιον της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής, η οποία συζήτησε τα προβλήματα του προσφυγικού κόσμου.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<
 
Η πρόταση περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα κριτήρια που καθορίζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις για τα στεγαστικά σχέδια όπως για παραχώρηση βοήθειας για αγορά διαμερίσματος ή κατοικίας, για ανέγερση κατοικίας σε ιδιόκτητο οικόπεδο και για επιδιόρθωση οικιστικής μονάδας.
 
Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, η Πρόεδρος της Σκεύη Κουκουμά είπε πως συζήτησαν τα προβλήματα του προσφυγικού κόσμου στην παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών, καθώς πολλά ζητήματα δεν μπορούν να λυθούν στην παρουσία εκπροσώπων και υπηρεσιακών παραγόντων καθώς αφορούν πολιτικές αποφάσεις.
 
«Έξι χρόνια μετά ήταν αρκετά για να πειστεί η Κυβέρνηση ότι η προσφυγική πολιτική που έχει σχεδιαστεί δεν βοηθά πραγματικά τον προσφυγικό κόσμο», είπε και σημείωσε πως γι αυτό το λόγο η Κυβέρνηση μελετά αναδιαμόρφωση κριτηρίων των συγκεκριμένων προσφυγικών σχεδίων τα οποία περιλαμβάνουν και την αύξηση της οικονομικής χορηγίας.
 
Η κ. Κουκουμά είπε πως κατατέθηκε στην Επιτροπή προσχέδιο των θεμάτων που συζητούνται για τροποποίηση και σε επόμενη συνεδρία θα υπάρξει εκ νέου ενημέρωση από τον Υπουργό Εσωτερικών. «Για εμάς είναι πολύ σημαντικό και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε για τον προσφυγικό κόσμο», είπε και πρόσθεσε πως υπάρχει ανάγκη για επαναλειτουργία του σχεδίου για ανέγερση πολυκατοικιών σε κυβερνητικούς οικισμούς.
 
Σημείωσε πως με αυτό τον τρόπο θα στηριχθούν οι πρόσφυγες με χαμηλά εισοδήματα και θα επηρεαστούν οι τιμές των ακινήτων στην αγορά και των ενοικίων που σήμερα αποτελεί μάστιγα σε όσους έχουν ανάγκη στέγασης.
 
Η κ. Κουκουμά είπε ωστόσο ότι δεν έχουν ακούσει καθοριστικές απαντήσεις στα θέματα που αφορούν την εγκατάσταση ανελκυστήρων, καθώς παρουσιάστηκαν τα διάφορα προβλήματα και οι τεχνικές δυσκολίες. Σημείωσε ωστόσο, ότι οι όποιες δικαιολογίες και τα όποια προβλήματα υπάρχουν, θα πρέπει το Υπουργείο να ασχοληθεί επισταμένα για να βρει τις λύσεις.
 
Όσον αφορά πολυκατοικίες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, η κ. Κουκουμά ανέφερε πως ενημερώθηκαν ότι έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για τη στατική επάρκεια των πολυκατοικιών σε όλους τους συνοικισμούς και αναμένουμε εντός Φεβρουαρίου να υπάρξει ενημέρωση της Επιτροπής. «Επιβάλλεται να γίνουν αναδομήσεις, υπάρχουν πολυκατοικίες που και με το μάτι φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα», είπε.
 
Η κ. Κουκουμά ανέφερε ακόμη στα προβλήματα στο διαχωρισμό οικοπέδων, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί χωρίς αποτέλεσμα από το 2012. «Με διάφορα προσχήματα, νέες μελέτες, καθυστερούν και δεν έχει ολοκληρωθεί αυτός ο διαχωρισμός», είπε.
 
Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μαριέλλα Αριστείδου στις δικές της δηλώσεις είπε πως είχαν σήμερα μια εμπεριστατωμένη ενημέρωση από τον Υπουργό και χαιρέτισε την πολιτική του βούληση για αναθεώρηση των προνοιών και όρων των στεγαστικών σχεδίων που απευθύνονται σε εκτοπισθέντες.
 
«Θεωρούμε ότι με η αναθεώρηση των κριτηρίων για στεγαστική πολιτική που αναμένεται να κατατεθούν εντός Φεβρουαρίου, θα συμβάλει στην βοήθεια των προσφύγων μας», είπε και πρόσθεσε πως έχει ολοκληρωθεί το νομοσχέδιο και βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία για τη ρύθμιση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων σε συνοικισμούς αυτοστέγασης σε τ/κ γη. Όπως εξήγησε, πρόκειται για ανάλογη ρύθμιση όπως είναι η τιτλοποίηση οικιστικών μονάδων σε οικόπεδα αυτοστέγασης σε αυτούς που έχουν αποβιώσει πριν τις 7/4/2006.
 
Τέλος, η κ. Αριστείδου εξέφρασε την πεποίθηση ότι με την αναθεώρηση της προσφυγικής πολιτικής θα επέλθει μια πιο αποτελεσματική και δίκαιη επίλυση των προσφυγικών προβλημάτων.
 
Από την πλευρά του ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας ευχαρίστησε αρχικά τον κ. Πετρίδη για την αύξηση της αντιμισθίας των κοινοταρχών των κατεχόμενων περιοχών, και πλέον είναι ανάλογη της αντιμισθίας των κοινοταρχών των ελεύθερων περιοχών, όπως και θα έπρεπε να ήταν.
 
Στη συνέχεια, ο κ. Κουλίας είπε πως τα χρήματα που προορίζονται για τους πρόσφυγες είναι μόλις 88 εκ ευρώ, και η εισήγηση του ΔΗΚΟ προς τον Υπουργό ήταν να αυξήσει τον συντελεστή δόμησης. Με αυτό τον τρόπο θα μειωθούν οι τιμές στην ανέγερση διαμερισμάτων καθώς σε ένα οικόπεδο που κτίζονταν 2 όροφοι θα κτίζονται 5 και επίσης θα υπάρξει εξοικονόμηση και στο θέμα της κατασκευής οδικού δικτύου.
 
Ο κ. Κουλίας ανέφερε πως ο Υπουργός δήλωσε ότι θα λάβει δραστικά μέτρα επί τούτου και στο κομμάτι που έχει την εξουσία θα αυξήσει τους συντελεστές δόμησης. Αυτό, πρόσθεσε, θα παρέχει τη δυνατότητα σε ένα πρόσφυγα που έχει ένα οικόπεδο να το δώσει σε αντιπαροχή και να πάρει πίσω δύο-τρία διαμερίσματα. Τόνισε πως τώρα είναι η ώρα το κράτος να αυξήσει τους συντελεστές δόμησης άμεσα διότι από το 2010 δεν υπάρχει οικοδόμηση και για αυτό και τα ενοίκια έχουν εκτοξευθεί.

 
11946
Thumbnail