Υπ. Γεωργίας: €4,6 εκ. τον χρόνο για στήριξη οινοποιητικού τομέα

Μονόδρομος η επένδυση στην παραγωγή ποιοτικών αμπελοοινικών προϊόντων υψηλής, λέει ο Υπουργός Γεωργίας

Έχει γίνει πλέον συνείδηση σε όλους μας ότι αποτελεί μονόδρομος η επένδυση στην παραγωγή ποιοτικών αμπελοοινικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, ανέφερε την Τετάρτη ο Υπουργός Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια του νέου οινοποιείου της ΛΟΕΛ, στη Λεμεσό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ, ο Κώστας Καδής είπε στο χαιρετισμό του ότι υποδομές όπως αυτή που εγκαινιάζεται, συνδράμουν στη «στροφή στην ποιότητα, την πολιτική που αποτελεί πλέον τον ακρογωνιαίο λίθο των σχεδιασμών του Υπουργείου μας».

«Έχει γίνει πλέον συνείδηση σε όλους μας ότι αποτελεί μονόδρομο η επένδυση στην παραγωγή ποιοτικών αμπελοοινικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, προϊόντων που είναι προσεγμένα από το επίπεδο του αμπελώνα μέχρι και το επίπεδο της οινοποίησης και της εμπορίας», συμπλήρωσε.

Γι' αυτό, συνέχισε, μέσω του Εθνικού Προγράμματος Στήριξης του Αμπελοοινικού Τομέα, παρέχονται, μέσω του Υπουργείου, 4,6 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για τη χρηματοδότηση μέτρων αναδιάρθρωσης των αμπελώνων, προώθησης οίνων στο εξωτερικό, ασφάλειας συγκομιδής, καινοτομίας και χρηματοδοτήσεων επενδύσεων στον οινοποιητικό τομέα, μέσα από τις οποίες στηρίχθηκε και το νέο οινοποιείο της ΛΟΕΛ.

Ο κ. Καδής υπέδειξε ότι τα τελευταία τρία σχεδόν χρόνια ήταν πολύ δύσκολα για την αμπελουργία και την οινοποιεία, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού, ωστόσο υπογράμμισε πως «με στοχευμένες παρεμβάσεις και σημαντική οικονομική συνδρομή, εκ μέρους του κράτους, πετύχαμε την απορρόφηση ολόκληρης της ντόπιας παραγωγής οινοποιήσιμων σταφυλιών, ενώ παράλληλα έγινε κατορθωτό να αντέξει η οινοποιητική βιομηχανία και να βγει από αυτή τη δοκιμασία με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες».

Αυτό, συνέχισε,  δεν θα ήταν εφικτό αν δεν υπήρχε μια ειλικρινής σχέση μεταξύ του Υπουργείου Γεωργίας, των αμπελουργών αλλά και των οινοποιών, ενώ συνεχάρη τη ΛΟΕΛ «διότι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, ήταν σταθερά πρόθυμη να συνδράμει την προσπάθειά μας, απορροφώντας μεγάλες ποσότητες σταφυλιών».

Συγχαίροντας, τέλος, την εταιρεία για την ολοκλήρωση του νέου οινοποιείου της, ο Υπουργός Γεωργίας ευχήθηκε «καλές δουλειές και πολλές και μεγάλες επιτυχίες μέσα από την πλήρη αξιοποίηση της σύγχρονης αυτής υποδομής αλλά και την αληθινή συνεργασία με τον Κύπριο αμπελουργό».

ΚΥΠΕ

 
21619