Υπ. Οικονομικών: Ο κάθε Κύπριος χρειάζεται €750 τον μήνα χωρίς να έχει δάνεια και ενοίκια

€225 τον μήνα για κάθε παιδί κάτω των 15 ετών και €375 τον μήνα για κάθε άτομο άνω των 15 ετών

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΖΑΚΟΣ

€750 ευρώ υπολογίζει το Υπουργείο Οικονομικών ότι χρειάζεται ο μέσος ενήλικας σε ένα νοικοκυριό ώστε να έχει ένα λογικό βιοτικό επίπεδο και ενώ την ίδια ώρα όλο και περισσότερη είναι η πίεση που ασκείται σε μονήρεις και νοικοκυριά από την αύξηση του πληθωρισμού και των τιμών ενέργειας, καθώς από τη μια οι μισθοί παρέμειναν οι ίδιοι και από την άλλη όλα τα υπόλοιπα ακολουθούν το κύμα αυξήσεων. 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν θέσει τα νοικοκυριά σε δύσκολη θέση, αφού οι φουσκωμένοι λογαριασμοί του ηλεκτρικού σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών σχεδόν όλων των προϊόντων κάνουν κάθε μήνα και δυσκολότερο. 

Αυτό φανερώνουν εξάλλου και οι κινήσεις της Κυβέρνησης και κομμάτων που ψάχνουν να βρουν λύσεις για στήριξη νοικοκυριών μέσω της επιδότησης ηλεκτρισμού, το e-kalathi, τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα, αλλά και την επέκταση στο 100% της μείωσης του συντελεστή φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. 

Πόσα υπολογίζει το Υπ. Οικονομικών τα λογικά έξοδα διαβίωσης 

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών το οποίο καθορίζει αυτό το νούμερο, τα απαραίτητα έξοδα, για την επίτευξη ενός λογικού βιοτικού επιπέδου, που θα καλύπτει τις σωματικές, ψυχολογικές και κοινωνικές ανάγκες ενός ατόμου ή νοικοκυριού, εξαιρουμένου του κόστους ενοικίου ή δανείων είναι τα εξής: 

Α) κόστος για πρώτο ενήλικα στο νοικοκυριό: 750.10 ευρώ
Β) κόστος για κάθε επιπρόσθετο άτομο άνω των 15 ετών: 375.05 ευρώ
Γ) Κόστος για κάθε παιδί κάτω των 15 ετών: 225.02 ευρώ

Πιέζονται τα νοικοκυριά – Ένας μονογονιός πρέπει να παίρνει καθαρά άνω των €1.700

Από τα πιο πάνω στοιχεία εξάγεται πως η πίεση που ασκείται στα νοικοκυριά είναι τεράστια, αν αναλογιστεί κανείς ότι σε αυτά δεν υπολογίζονται τυχόν ενοίκια ή δάνεια. 
Μάλιστα, οι αυξήσεις – μεταξύ άλλων - και στις τιμές των ενοικίων δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τη διαβίωση νοικοκυριών, μονογονιών και μονήρη ατόμων. 

Με βάση τα νούμερα του Υπουργείου. Ένας μονογονιός, με ένα παιδί κάτω των 15 ετών θα πρέπει να έχει καθαρό εισόδημα ύψους €1.675, αν υπολογιστεί σε αυτά ένα μέσο ενοίκιο των €700 μηνιαίως. (Διαβάστε εδώ σχετικό ρεπορτάζ)

Μάλιστα, αν υπολογίσουμε τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρισμού, καυσίμων και τροφίμων αλλά και περισσότερα από ένα τέκνα, αυτά τα έξοδα θα εκτοξευθούν πέραν από τους υπολογισμούς του υπουργείου οικονομικών. 

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο μέσος ακαθάριστος μισθός στην Κύπρο το 2022 ήταν στα €2.163, αριθμός ωστόσο που δεν είναι αντιπροσωπευτικός για την κατάσταση των εισοδημάτων των νοικουριών στην Κύπρο, αφού αρκετοί δημόσιοι υπάλληλοι και άλλοι ιδιώτες αμείβονται με πολύ περισσότερα, οδηγώντας έτσι τον μέσο μισθό, χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων, προς τα πάνω. 

154.000 άτομα στην Κύπρο βρίσκονταν σε Κίνδυνο Φτώχιας

Στην Κύπρο, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, το ποσοστό του πληθυσμού που ήταν σε Κίνδυνο Φτώχιας ή σε Κοινωνικό Αποκλεισμό, δηλαδή ζούσε σε νοικοκυριά με διαθέσιμο εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχιας (€10.011 ανά ισοδύναμο άτομο) ή ζούσε σε νοικοκυριά με σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση ή ζούσε σε νοικοκυριά με πολύ χαμηλό δείκτη έντασης εργασίας, έφτασε στο 17,3% ή 154.000 άτομα

Στα €940 ακαθάριστα ο Κατώτατος – Στα €2.163 ο μέσος ακαθάριστος μισθός 

Να σημειωθεί πως στην Κύπρο από την 1η Ιανουαρίου 2023, εφαρμόστηκε για πρώτη φορά ο θεσμός του κατώτατου μισθού ο οποίος ανέρχεται στα €940 ακαθάριστα. 

Χαράλαμπος Ζάκος