Υπ. Υγείας: Καταρρέουν ΓΕΣΥ και νοσηλευτήρια χωρίς προϋπολογισμό

Έκκληση του Υπουργού Υγείας για ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού / Ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν

Την θέση πως «η καταψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού δεν θα επηρεάσει μόνο την εφαρμογή των πολιτικών της Κυβέρνησης, αλλά θα θέσει σε κίνδυνο τις δράσεις του Υπουργείου Υγείας, που δεν είναι άλλες από την προάσπιση της Υγείας, με άμεσες επιπτώσεις στην καθημερινότητα όλων, μηδενός εξαιρουμένου», εκφράζει σε γραπτή δήλωσή του ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, τονίζοντας πως «οι καιροί δεν επιτρέπουν πειραματισμούς».

Όπως αναφέρει, «με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες τη συζήτηση που γίνεται δημόσια σχετικά με τον Προϋπολογισμό του Κράτους για το 2021». 

«Ως Υπουργείο Υγείας, μας τρομάζει το ενδεχόμενο μη ψήφισης του Προϋπολογισμού, μεσούσης της μεταρρύθμισης του τομέα της Υγείας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη με τη διαχείριση της πανδημίας», τονίζει.

Αναντίλεκτα, υποδεικνύει ο κ. Ιωάννου, «η καταψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού δεν θα επηρεάσει μόνο την εφαρμογή των πολιτικών της Κυβέρνησης, αλλά θα θέσει σε κίνδυνο τις δράσεις του Υπουργείου Υγείας, που δεν είναι άλλες από την προάσπιση της Υγείας, με άμεσες επιπτώσεις στην καθημερινότητα όλων, μηδενός εξαιρουμένου». 

Σύμφωνα με τον αρμόδιο Υπουργό, ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας για το 2021 αποτελεί το 9,63% του συνολικού Κρατικού Προϋπολογισμού, σε σύγκριση με το 2020 που το ποσοστό επί του Κρατικού Προϋπολογισμού ήταν 8,91%, ενώ οι συνολικές προϋπολογιζόμενες δαπάνες για το έτος 2021 ανέρχονται σε €1,017 εκ. σε σύγκριση με €962 εκ. το 2020. Πρόκειται, εξηγεί, για τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό που κατατέθηκε στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η καταψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2021, για το Υπουργείο Υγείας, μεταφράζεται ως:

  • Μη καταβολή της συνεισφοράς του Κράτους στο ΓεΣΥ (€425 εκ.), που κατ’ επέκταση θα οδηγήσει σε κατάρρευση του Συστήματος και αποστέρηση από τους πολίτες της μεγαλύτερης κατάκτησης της κυπριακής κοινωνίας.
  • Μη καταβολή της χορηγίας προς τον ΟΚΥπΥ, που συνεπακόλουθα θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στη διαδικασία της αυτονόμησης και στην εύρυθμη λειτουργία των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων, της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων, Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του ΟΚΥπΥ, υπηρεσίες που έχουν κληθεί να αναλάβουν το βάρος της διαχείρισης της πανδημίας, ενώ θα αδρανοποιήσει εξειδικευμένες κλινικές και υπηρεσίες που παρέχονται μόνο στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ.
  • Ακύρωση της καταβολής του μισθολογικού κόστους του αποσπασμένου προσωπικού στον ΟΚΥπΥ, δηλαδή των γιατρών, των νοσηλευτών και του λοιπού προσωπικού, οι οποίοι τους τελευταίους 9 μήνες βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή με υπευθυνότητα και επαγγελματισμό και σήκωσαν το βάρος της διαχείρισης της ιατρονοσηλευτικής πτυχής της πανδημίας και τους οποίους όλοι ανεξαίρετα ευχαριστούμε όλο αυτό το διάστημα.
  • Μη υλοποίηση της στρατηγικής για διαχείριση της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού, αφού η μη ψήφιση του Προϋπολογισμού θα επηρεάσει κονδύλια, που αφορούν μεταξύ άλλων την εξασφάλιση αναλωσίμων για τεστ, την αγορά υπηρεσιών για υλοποίηση του πληθυσμιακού ελέγχου για COVID-19, την ενίσχυση της ιχνηλάτησης με αγορά υπηρεσιών και την εξασφάλιση των εμβολίων COVID-19, διακυβεύοντας το όλο εγχείρημα.
  • Ακύρωση του Σχεδίου Επιδότησης για την Αντιμετώπιση της Υπογονιμότητας ύψους €2,500/φορά και μη παραχώρηση κινήτρου οροθετικών €300/μήνα, προγράμματα τα οποία έτυχαν ευρείας αποδοχής από τους δικαιούχους.
  • Αναστολή αγοράς εμβολίων και φαρμάκων, προκαλώντας σοβαρότατο πρόβλημα στην έγκριση και την παροχή εξειδικευμένων φαρμάκων για σπάνιες παθήσεις, που εγκρίνονται από την Επιτροπή Ονομαστικών Αιτημάτων, αλλά και εμβολίων που χορηγούνται δωρεάν σε ενήλικες και παιδία, σύμφωνα με το Εμβολιαστικό Σχήμα, και τα οποία έχουν πολύ υψηλό κόστος.
  • Διακοπή του προγράμματος επιδότησης ασθενών για μετάβαση σε ιατρικά κέντρα του εξωτερικού για λήψη θεραπειών που δεν προσφέρονται στην Κύπρο.
  • Παγοποίηση όλων των αναπτυξιακών έργων και ακύρωση στρατηγικών και πολιτικών προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

«Η λίστα των επιπτώσεων που θα έχει η καταψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού για τον τομέα της Υγείας είναι μεγάλη και οι συνέπειες θα είναι αισθητές σε ολόκληρη την κοινωνία. Αυτοί δε που θα επηρεαστούν περισσότερο, στην κρίσιμη αυτή περίοδο της αβεβαιότητας που προκαλεί η πανδημία, θα είναι οι ασθενείς και ιδιαίτερα οι χρόνιοι πάσχοντες και οι ασθενείς με σπάνιες παθήσεις», τονίζει. 

«Απευθύνω έκκληση, λοιπόν, προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις να εξετάσουν με σύνεση και ιδιαίτερη προσοχή τον Προϋπολογισμό που κατέθεσε ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων ο Υπουργός Οικονομικών και να πράξουν το ορθό για το καλώς νοούμενο συμφέρον ολόκληρης της κοινωνίας. Οι καιροί δεν επιτρέπουν πειραματισμούς. Εύχομαι και ελπίζω ότι θα πρυτανεύσει η λογική και η ψυχραιμία», καταλήγει ο Υπουργός Υγείας.
 

 
21578