Υπ. Υγείας: Στρατηγική η επένδυση στις υπηρεσίες υγείας

Τι δήλωσε ο Υπ. Υγείας στην 7η Παγκύπρια Ημερίδα Δημόσιας Υγείας

Μεγάλη επιτυχία με 200 εγγεγραμένους συμμετέχοντες σημείωσε η 7η Παγκύπρια Ημερίδα Δημόσιας Υγείας, που πραγματοποιήθηκε χθες (11 Οκτωβρίου 2021) διαδικτυακά. Πρόκειται για ένα θεσμό του τομέα της δημόσιας υγείας που διοργανώνεται εδώ και 7 χρόνια από το Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία (CII) του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ). Η ημερίδα τέλεσε υπό την αιγίδα του Υπουργού Υγείας κ. Μ. Χατζηπαντέλα, ο οποίος εκφώνησε ομιλία κατά την ημερίδα. Χαιρετισμό παρέθεσε επίσης η Κοσμήτειρα της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΤΕΠΑΚ, Αναπλ. Καθ. Δρ. Αικατερίνη Λαμπρινού. Στο προεδρείο της ημερίδας βρισκόταν ο Αναπλ. Καθ. Δρ. Κώστας. Χριστοφή, CII, ΤΕΠΑΚ, ο οποίος κήρυξε την έναρξη των εργασιών καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες.
 
Η ομιλία του Υπουργού Υγείας κ. Μ. Χατζηπαντέλα εξήρε τη σημασία της ετήσιας ημερίδας δημόσιας υγείας, την οποία χαρακτήρισε ως ημερίδα-θεσμό για τα επιστημονικά δρώμενα της χώρας, και συνεχάρη το CII για την υψηλού επιπέδου εκπαίδευση που προσφέρει στον τομέα της δημόσιας υγείας στην Κύπρο. Τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη περαιτέρω αναβάθμισης των υπηρεσιών υγείας, η οποία θεωρείται από τον ίδιο ως στρατηγική επένδυση και όχι απλώς μια δαπάνη του κράτους, εκφράζοντας τη θέση του Υπουργείου για συνέχιση και ενδυνάμωση της συνεργασίας με το ΤΕΠΑΚ. 
 
H Δρ. Αγορίτσα Μπάκα, Senior Expert, European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC), Sweden ήταν η κύρια ομιλήτρια της ημερίδας. Αναφέρθηκε στο πανευρωπαικό σχέδιο (epidemic intelligence) διαχείρισης της πανδημίας, το οποίο μοντελοποιεί την επιδημιολογική εικόνα σε ορίζοντα 2 εβδομάδων με πολύ καλά αποτελέσματα μέχρι στιγμής και στα δεδομένα από την Κύπρο. Ανέφερε ότι ο συνδυασμός των μέτρων φυσικής αποστασιοποίησης με την εμβολιαστική κάλυψη θα είναι σημαντικά για να διαχειριστούμε την πανδημία στους επόμενους 2 μήνες. Ανέφερε ότι πρεπει να δούμε τι τελικά δούλεψε και τι όχι σε κάθε χώρα στην αντιμετώπιση του κορωνοιού.
 
Ο Δρ. Κωνσταντίνος Φελλάς, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής Κύπρου, Καθηγητής και Ανώτερος Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ανέφερε ότι πέρα από την υγιειονομική διάσταση της πανδημίας, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις κοινωνικές προεκτάσεις, όπως αυτές της σιωπηρής πανδημίας πένθους από την οικογένεια και περίγυρο θανόντων από/με κορωνοιό και τις ευάλωτες ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά. Κατέληξε ότι ο θάνατος και η πανδημία, ακόμη και με το πέρας αυτής, θα πρέπει να συζητώνται στην κοινωνία μας για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε έννοιες της ζωής, όπως το πένθος, ο θάνατος και το γήρας, έννοιες που δεν προωθούνται στην ψηφιακά αναβαθμισμένη ζωή μας. Οφειλουμε, τέλος, είπε να μαθουμε να ζουμε με ατομική ευθύνη και με πλήρη συναίσθηση της ανάγκης προστασίας του κοινωνικού συνόλου.
 
Η κα. Δέσπω Μιχαηλίδου-Λιβανίου, Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, τόνισε ότι τα παιδιά, πιο πολύ απο όλους ένιωσαν την επίδραση των περιορισμών της πανδημίας. Τα δικαιώματα του παιδιού περιορίστηκαν επηρεάζοντας τόσο την σωματική όσο και την ψυχική τους υγεία, με παιδιά από ευάλωτες ομάδες να επηρεάζονται σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό. Αναφέρθηκε στα ευρήματα μεγάλης μελέτης που διενεργήθηκε από το γραφείο της και κατέγραψε λεπτομερώς τις πτυχές επηρεασμού και τα προβλήματα, τονίζοντας τη σημασία της συμμετοχής των παιδιών στη διαδικασία αποφάσεων.
 
Ο Dr. John Kinsman, Expert Social and Behaviour Change Communication του ΕCDC, ανέλυσε τις παρεμβάσεις που τρέχουν σε ευρωπαικό επίπεδο για αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του κοινού, με ιδιαίτερη έμφαση σε  συγκεκριμένες υποομάδες του πληθυσμού, όπως οι υγιειονομικοί επαγγελματίες υγείας, μετανάστες, άστεγοι, άτομα με αναπηρία, και οι νεαροί ανήλικοι. Τόνισε ότι τα επικοινωνιακά μέτρα για ενθάρρυνση του εμβολιασμού πρεπει να διαφοροποιούνται αναλόγως του πληθυσμού και των αναγκών του και να περιλαμβάνουν και προδραστικά μέτρα για αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης.
 
Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας ακολούθησε συζήτηση για τις βιοηθικές προεκτάσεις της τεκμηριωμένης πρακτικης σε καιρούς κρίσης στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Βιοηθικής, την οποία προέδρευε η Δρ. Aντρη Παναγιώτου, Αναπλ. Καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας, του CII του ΤΕΠΑΚ και Επικεφαλής του Κυπριακού Κλιμακίου Βιοηθικής του Δικτύου Παγκόσμιας Έδρας Βιοηθικής, μαζί με τους: Δρ. Ευάγγελο ∆. Πρωτοπαπαδάκη, Αναπλ. Καθηγητή Εφαρμοσμένης Ηθικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Επικεφαλή του Ελληνικού Κλιμακίου Βιοηθικής, Δρ. Κωνσταντίνο Φελλά, Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής Κύπρου, Δρ. Νίκο Μίτλεττον, Αναπλ. Καθηγητή Μεθοδολογίας της Έρευνας και Βιοστατιστικής του ΤΕΠΑΚ, και  Δρ. Κωνσταντίνο Μακρή, Αναπλ. Καθηγητή Περιβαλλοντικής Υγείας του CII του ΤΕΠΑΚ. Κοινή διαπίστωση των ομιλητών ήταν η ανάγκη έναρξης ενός ειλικρινούς και εκ βάθρων διαλόγου για την ενδυνάμωση της κοινωνίας μας σε θέματα ενσυναίσθησης και παιδείας που αφορούν τη δημόσια υγεία και την κοινωνική ευθύνη εν γένει.

ΚΥΠΕ