Πολλαπλά μηνύματα Κωνσταντίνου Ιωάννου με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της υγείας

Πολλαπλά μηνύματα σε σχέση με το ΓεΣΥ έστειλε σήμερα ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, στον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ). Όπως τόνισε, «θα ήταν εντιμότερο εκ μέρους μερίδας της ηγεσίας του ΠΙΣ να πουν ειλικρινά και σε μας, αλλά κυρίως στους Κύπριους πολίτες, ότι δεν θέλουν και δεν θα συναινέσουν ποτέ στην εφαρμογή του ΓεΣΥ». 

Ενός ΓεΣΥ, υπογράμμισε, που σχεδιάστηκε μετά από διαβουλεύσεις και συζητήσεις δεκαετιών με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένου και όλων των προηγούμενων ηγεσιών του ΠΙΣ και ομόφωνα ψηφίστηκε από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα το 2017. 

Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, «θα ήταν πιο ειλικρινές από πλευράς τους να μας πουν πραγματικά ότι δεν επιθυμούν το ΓεΣΥ και ότι έχουν βολευτεί με την υφιστάμενη κατάσταση, αφού η μέχρι τώρα στάση τους αποδεικνύει περίτρανα ότι ουδέποτε είχαν πρόθεση να αποδεχτούν το ΓεΣΥ και ότι τα όποια αιτήματα έφεραν ενώπιον μας ήταν απλά προφάσεις εν αμαρτίαις και τεχνάσματα για κωλυσιεργία ή ανατροπή». 

>>> Διαβάστε ακόμη: Αυτό είναι το Plan B για την εφορμογή του ΓεΣΥ <<<

«Γνωρίζετε και εσείς πολύ καλά πως αφουγκραζόμενος τις όποιες ανησυχίες της ιατρικής κοινότητας σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις, ικανοποιήθηκαν τα πλείστα εκ των αιτημάτων τους και στo πλαίσιο του Νόμου όπως έχει ψηφισθεί.  Ενδεικτικά να αναφέρω την εγγυημένη μονάδα για τους ειδικούς γιατρούς, την αύξηση κατά 20% των προτεινόμενων αποζημιώσεων για τους Προσωπικούς Ιατρούς, κίνητρα για κοινοπραξίες Προσωπικών Ιατρών, την επιλογή του γιατρού να χρεώνει συμπληρωμή μέχρι και 25 ευρώ μετά τις 8 το βράδυ και τα Σαββατοκύριακα και το θέμα της υπερεπισκεψιμότητας», υπογράμμισε.

Σε σχέση με την ιστοσελίδα που δημιούργησε η Ένωση Ιατρών Κύπρου (ΕΝΙΚ), ο Υπουργός Υγείας ανέφερε: «Σήμερα, σε μια εκπληκτικά χρονική σύμπτωση, είδαμε τη νέα ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε από την Ένωση Ιατρών Κύπρου (ΕΝ.Ι.Κ.), το Δίκτυο Ιδιωτικής Ιατρικής, στο οποίο καλούνται οι γιατροί να δηλώσουν τη μη συμμετοχή τους στο ΓεΣΥ, αλλά να ενταχθούν σε ένα άλλο ‘παρά-ΓεΣΥ’, όπου θα μπορούν να συμμετέχουν μόνο όσοι έχουν ιδιωτική ασφάλεια, αγνοώντας φυσικά τους χιλιάδες συμπολίτες μας που είτε δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια σύναψης ιδιωτικής ασφάλειας ή τις 60,000 και πλέον χρόνιους ασθενείς που δεν τους ασφαλίζουν οι ιδιωτικές εταιρείες».

Αναφορικά με τις δηλώσεις του Προέδρου του ΠΙΣ, Πέτρου Αγαθαγγέλου, στην εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση» του ΡΙΚ, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε πως «είχαμε τερματίσει την οποιαδήποτε διαπραγμάτευση μέχρι να επιφέρουν εκείνες τις νομοθετικές ρυθμίσεις, νομικές και κανονιστικές ρυθμίσεις, στο προτεινόμενο ΓεΣΥ», ο κ. Ιωάννου υπέδειξε: «Αυτό από μόνο του δηλώνει ξεκάθαρα ποιες ήταν οι προθέσεις μερίδας του ΠΙΣ και δεν χρειάζεται περισσότερος σχολιασμός».

«Μετά από αυτές τις εξελίξεις και τις δηλώσεις, είναι ηλίου φαεινότερο ότι όταν αντιπρόσωποι της ηγεσίας του ΠΙΣ επανέρχονται συνεχώς με νέα αιτήματα, τα οποία εκ του νόμου δεν μπορούν να υλοποιηθούν, αυτό, τουλάχιστον εμένα, μου δείχνει ότι δεν υπάρχει βούληση από πλευράς τους για συνεννόηση, παρά τις όποιες δημόσιες τοποθετήσεις τους, που μάλλον γίνονται για χάριν εντυπωσιασμού», τόνισε ο Υπουργός Υγείας. 

«Μέχρι αυτή τη στιγμή, παρά τις όποιες προκλήσεις, επέλεξα να κρατήσω μια στάση συγκαταβατική και συναινετική, χαμηλών τόνων», συμπλήρωσε σημειώνοντας πως, «Θεωρούσα και θεωρώ ότι μόνο μέσα από ειλικρινή διάλογο θα γεφυρωθούν οποιεσδήποτε διαφορές και θα καθησυχαστούν οποιεσδήποτε ανησυχίες». «Παρόλα αυτά, δεν θα ανεχθώ σε καμία περίπτωση τις δημόσιες επιθέσεις και τις ύβρεις προς το πρόσωπό μου από μέλη της ηγεσίας του ΠΙΣ. Ύβρεις από αέρος ότι είμαι ψεύτης και ότι το έγγραφο -που ονομάστηκε ‘μνημόνιο συναντήληψης’- ήταν δικό μου κατασκεύασμα ως ένα ακόμα δήθεν επικοινωνιακό παιχνίδι, δεν θα μείνουν αναπάντητες, εφόσον προτίθεμαι να ασκήσω όλα τα νόμιμα δικαιώματά μου», συνέχισε.

«Άραγε αυτοί οι γιατροί που προβαίνουν στις συγκεκριμένες δηλώσεις εκπροσωπούν όλη τη μάζα των ιατρών ή μόνο τα συμφέροντά τους;», διερωτήθηκε υποδεικνύοντας πως, «επιτέλους ας αντιληφθούμε την κρισιμότητα της κατάστασης και την αναγκαιότητα εφαρμογής του ΓεΣΥ. Εν τέλει, όλοι ανεξαιρέτως θα βρεθούμε ενώπιον των ευθυνών μας όταν θα έρθει η ώρα να λογοδοτήσουμε στους Κύπριους πολίτες».

Όπως τόνισε περαιτέρω ο κ. Ιωάννου, «καθημερινά έχω επαφή με πλειάδα γιατρών, αφουγκράζομαι, κατανοώ και σέβομαι τις ανησυχίες τους», καλώντας το σύνολο του ιατρικού κόσμου ή τουλάχιστον αυτούς που πίστεψαν εξ αρχής στο όλο εγχείρημα είτε ως ομάδες είτε ατομικά «να απομονώσουν αυτούς που έχουν απροκάλυπτα εκδηλωθεί ότι θα συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις για ανατροπή του σχεδιασμού και της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ». 

«Υπάρχουν και αυτοί που πίστεψαν στο ΓεΣΥ, το στηρίζουν και είναι διατεθειμένοι να συμβάλουν εποικοδομητικά στην υλοποίησή του. Είναι οι γιατροί που ανησυχούν για το αύριο και την καλή υγεία των ασθενών τους. Σε αυτούς κάνω ανοικτό κάλεσμα», κατέληξε ο Υπουργός Υγείας.

Ακολούθως, ο Υπουργός Υγείας, ερωτηθείς εάν προτίθεται να κινηθεί νομικά για τις δηλώσεις μελών του ΠΙΣ, υπογράμμισε ότι θα ζητήσει συμβουλή από τον νομικό του σύμβουλο, που είναι ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, και αναλόγως θα προχωρήσει.

Κληθείς να πει γιατί η μερίδα των μελών του ΠΙΣ, τους οποίους εκπροσωπεί το «μνημόνιο συναντήληψης» δεν βγαίνει προς τα έξω να μιλήσει και να εκφέρει τη θέση της, ο κ. Ιωάννου είπε πως την ίδια απορία έχει και ο ίδιος και παρέπεμψε σε αυτούς για να δώσουν την απάντησή τους. «Δεν μπορώ να σας αναφέρω ονόματα, γιατί όταν μου κοινοποιήθηκε αυτό το ‘μνημόνιο συναντήληψης’ υπήρχε η αντίληψη ότι θα υπάρχει εχεμύθεια και δεν θα διαρρεύσουν ονόματα προς τα έξω και ο νόων νοείτο. Το έχω δηλώσει επανειλημμένως ότι υπάρχει μπούλινγκ εκ μέρους των γιατρών οποτεδήποτε πάει να υπάρξει μια προσπάθεια προσέγγισης είτε για να συμβληθεί κάποιος με τον ΟΑΥ, δέχονται καταιγισμό σχολίων από συναδέλφους τους γιατρούς», τόνισε ο κ. Υπουργός. 

Ερωτηθείς εάν θεωρεί ότι αυτό το «μνημόνιο συναντήληψης» μπορεί να τύχει αξιοποίησης ή εάν μετά και την αντίδραση του επίσημου ΠΙΣ δεν υπάρχει έδαφος για αξιοποίηση του εγγράφου, ο κ. Ιωάννου απάντησε χαρακτηριστικά: «Από τον επίσημο ΠΙΣ το αμφιβάλλω. Το έχω δηλώσει και προηγουμένως και βλέποντας και την ανακοίνωση που εξέδωσαν πριν από λίγο, οι ίδιοι θεωρούν ότι δεν υπάρχει λόγος διαβούλευσης αν δεν αλλάξει η νομοθεσία, κάτι το οποίο έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να προβούμε σε οποιαδήποτε αλλαγή του νόμου που ομόφωνα ψηφίστηκε από τη Βουλή το 2017 μετά από 17 χρόνια ολόκληρα συζητήσεων».

>>> ΓεΣΥ: Πλαφόν στον αριθμό των γιατρών μελετά ο ΟΑΥ <<<

Απαντώντας σε ερώτηση εάν αυτό το πρόσωπο που ενήργησε ως μεσολαβητής ανήκει στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΙΣ, ο κ. Υπουργός διευκρίνισε πως δεν είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου, αλλά «ενεργούσε εκ μέρους μερίδας γιατρών που εκπροσωπούνται στον ΠΙΣ. Και έχω και τα συγκεκριμένα ονόματα των γιατρών που εκπροσωπούνται στον ΠΙΣ, αλλά δεν πρόκειται να πω. Όλες αυτές τις πληροφορίες θα τις διαβιβάσω στον νομικό μου σύμβουλο».

Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι μέλος της ηγεσίας του ΠΙΣ από τηλεοράσεως τον κάλεσε να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα, ώστε να τεκμηριωθεί πως το έγγραφο δεν είναι δημιούργημα του ιδίου, ο κ. Ιωάννου επανέλαβε ότι όλα τα στοιχεία θα δοθούν στον Γενικό Εισαγγελέα ως ο νομικός του σύμβουλος και όχι στη δημοσιότητα.

Τέλος, σε διευκρινιστική ερώτηση κατά πόσο οι γιατροί που ανήκουν στην πρωτοβουλία είναι και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΙΣ, ο Υπουργός Υγείας απάντησε θετικά.

 
4673
Thumbnail

Στις €928.453 διαμορφώθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2019 η αξία των ακάλυπτων επιταγών που καταχωρήθηκαν στον προκαταρκτικό κατάλογο του Κεντρικού Αρχείου Πληροφοριών (ΚΑΠ) της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ).

ad1mobile

>>>Διαβάστε επίσης - ΑΝΑΛΥΣΗ: Η χρήση επιταγών στην Κύπρο «πεθαίνει»<<<

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την Τρίτη η ΚΤΚ, στον προκαταρκτικό κατάλογο του ΚΑΠ καταχωρήθηκαν το 1ο εξάμηνο του  2019 , συνολικής αξίας €928.453, σε σύγκριση με   €815,130 την περσινή αντίστοιχη περίοδο.
 

,

ασδ

ad1mobile
,

Στο πρώτο εξάμηνο του 2019 καταχωρήθηκαν στον προκαταρκτικό κατάλογο του ΚΑΠ 565 ακάλυπτες επιταγές σε σύγκριση με 494 επιταγές την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

ad1mobile
,

φγη

ad1mobile
article 1