Υπ. Υγείας: Θέμα χρόνου η πλήρωση θέσεων παραιτηθέντων ιατρών

Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου τόνισε πως έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την προκήρυξη 61 θέσεων που έχουν προκηρυχθεί

Θέμα χρόνου είναι η πλήρωση των θέσεων παραιτηθέντων ιατρών από τα δημόσια νοσηλευτήρια, τόνισε σήμερα (15/10) ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, σημειώνοντας πως έχει εκδηλωθεί αρκετό ενδιαφέρον για τις 61 θέσεις που προκηρύχθηκαν τον περασμένο μήνα.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, κατά την διάρκεια του οποίου αποφασίστηκε η δημιουργία Ανεξάρτητου Κέντρου Θαλασσαιμίας και εγκρίθηκε συμπληρωματικός προϋπολογισμός για τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥΠΥ), ο Υπουργός Υγείας απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις παραιτήσεις γιατρών στα δημόσια νοσηλευτήρια και τι συμβαίνει με εκείνες τις θέσεις, ξεκαθάρισε ότι οι θέσεις εκείνες είναι εγκεκριμένες. 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

«Όταν παραιτείται κάποιος, προκηρύσσεται η θέση και προσλαμβάνεται άλλος. Ήδη είναι σε εξέλιξη η πλήρωση 61 θέσεων που προκηρύχθηκαν τον προηγούμενο μήνα από τον ΟΚΥπΥ», είπε, προσθέτοντας ότι υπήρξε ενδιαφέρον.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει ανησυχία για τη συνεχή ροή παραιτήσεων, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι σίγουρα είναι ένα θέμα που απασχολεί τόσο το Υπουργείο όσο και τον ΟΚΥΠΥ. 

«Σίγουρα, η αγορά από μόνη της καθορίζει εάν γίνονται σωστές ενέργειες. Εάν δεν υπήρχε ανταπόκριση για την πλήρωση των θέσεων με την προκήρυξη των θέσεων, θα ήταν ανησυχητικό. Εφόσον υπάρχει ενδιαφέρον προς πλήρωση των θέσεων, είναι θέμα χρόνου πλέον -όπως έχω αναφέρει και στη Βουλή την περασμένη βδομάδα-, διότι σίγουρα δημιουργείται ένα κενό από τη μέρα αφυπηρέτησης μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες πρόσληψης, υπάρχει ένα δεδομένο πρόβλημα υποστελέχωσης», τόνισε. 

«Το ανησυχητικό θα ήταν να μην γίνονταν ενέργειες προς αντικατάσταση αυτών των ατόμων», υπογράμμισε σημειώνοντας πως «αλλά είναι προς εξέλιξη ο διάλογος αυτή τη στιγμή μεταξύ του ΟΚΥΠΥ και των συντεχνιών των γιατρών για την παραχώρηση κινήτρων. Όπως ξέρετε έχουν ήδη παραχωρηθεί κίνητρα στους Προσωπικούς Ιατρούς και εξετάζονται κίνητρα για τους Ειδικούς Ιατρούς και απομένει να συμφωνήσουν για αυτά τα κίνητρα», συμπλήρωσε. 

«Θεωρώ ότι με τα επιπλέον αυτά κίνητρα, που θα δίνονται ανά ιατρική πράξη, θα είναι ακόμα πιο ελκυστική η εργοδότηση στα δημόσια νοσηλευτήρια. Εδώ να τονίσω ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν δοθεί αρκετά οικονομικά κίνητρα στα δημόσια νοσηλευτήρια. Να αναφέρω την αναβάθμιση στις Κλίμακες που έγινε το 2018, την αύξηση της υπερωριακής αποζημίωσης τον περασμένο Δεκέμβρη και άλλα πολλά που έχουμε αναφέρει στη χθεσινή μας ανακοίνωση», υπογράμμισε ο κ. Ιωάννου.

Σε σχέση με την αναφορά που έγινε ενώπιον της Επιτροπής Υγείας της Βουλής για ενδιαφέρον από 10 ιατρούς από την Ελλάδα για στελέχωση των ΤΑΕΠ, ο Υπουργός Υγείας επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον που υπήρξε και δήλωσε ότι έγιναν οι διαδικασίες και προσφέρθηκαν συμβόλαια και στους 10 ιατρούς. 
 
Ανησυχητικές οι καταχρήσεις στο ΓεΣΥ
Κληθείς
, στη συνέχεια, να σχολιάσει δημοσίευμα που αφορά σε καταχρήσεις στο ΓεΣΥ, ο κ. Υπουργός χαρακτήρισε το θέμα ως εξαιρετικά σημαντικό. «Το έχω αναφέρει και στην ενημέρωση που είχα κάνει στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής την περασμένη Πέμπτη και οι εντολές που έχω δώσει είναι να ενταθούν οι προσπάθειες για καταπολέμηση αυτού του φαινομένου», είπε.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

«Σίγουρα υπάρχουν καταχρήσεις, έχουν καταγραφεί αυτές τους πρώτους μήνες λειτουργίας του ΓεΣΥ, έχω τύχει ενημέρωσης για αυτό το φαινόμενο και εναπόκειται και στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας να εντατικοποιήσει τις προσπάθειές του μέσω της εισαγωγής πρωτοκόλλων και κανονισμών, ενίσχυσης του Τμήματος Αποζημιώσεων, ούτως ώστε να αντιμετωπίσει την κατάχρηση. Προσπάθειες κατάχρησης πάντα θα υπάρχουν, το θέμα είναι να γίνεται προσπάθεια εκ μέρους του ΟΑΥ προς αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου», επεσήμανε ο κ. Ιωάννου.

Σε ερώτηση, τέλος, εάν υπήρξε αποτέλεσμα από τον διάλογο με τον ΠΑΣΙΝ για την ένταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ στη 2η φάση, ο κ. Υπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του για θετική κατάληξη του διαλόγου, λέγοντας ότι δεν θα ήθελε να προκαταβάλει την έκβαση της διαπραγμάτευσης.