Υπέγραψε η CYTA για East to Med Corridor – Τι σημαίνει για Κύπρο

Τι σημαίνει για την Κύπρο η υπογραφή συμμετοχής στο υποθαλάσσιο καλωδιακό σύστημα East to Med Corridor

UPD: ΠτΔ: Πολλαπλά τα οφέλη για την οικονομία από συμφωνία CYTA

Υπογράφηκε την Τρίτη (26/7) στην Αθήνα, η συμμετοχή της Cyta στο υποθαλάσσιο καλωδιακό σύστημα East to Med data Corridor (EMC), ένα project ύψους 800 εκατ. ευρώ.

Η #Cyta βασικός συμμέτοχος στο γεωστρατηγικό, τηλεπικοινωνιακό, υποθαλάσσιο καλωδιακό σύστημα East Med Corridor(EMC). Η Κύπρος, μέσα από τη Cyta, μετατρέπεται σε ψηφιακό κόμβο μεταφοράς, αποθήκευσης, δημιουργίας δεδομένων μεταξύ Ευρώπης & Ασίαςhttps://t.co/wM7WRUf2q6#digitalhub pic.twitter.com/8uvRG353cB

— Cyta (@cytacyprus) July 27, 2022

Να υπενθυμίσουμε πως το έργο θα έχει ως project leaders το HUB Μ. Ανατολής – Β. Αφρικής της Saudi Telecom (MENA HUB) και την ελληνοκυπριακή εταιρεία TTSA. Μέτοχοι της Κοινοπραξίας θα είναι το MENA HUBA της Saudi Telecom, η ΔΕΗ, η TTSA και η CYTA Κύπρου. 

>>> Διαβάστε αυτούσιο το δελτίο Τύπου εδώ <<<

Σε ό,τι αφορά το καλώδιο, πρόκειται για ένα φιλόδοξο έργο, το οποίο ονομάζεται «East to Med data Corridor» (EMC). Επί της ουσίας, πρόκειται για ένα νέο υποθαλάσσιο και επίγειο καλωδιακό σύστημα δεδομένων που θα διασυνδέσει την Ευρώπη με την Ασία μέσω Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας. Ένα έργο με μεγάλες προοπτικές, αφού εκτιμάται ότι αφενός θα καταστήσει την Ελλάδα «Ανατολική Πύλη Δεδομένων της ΕΕ» (European Union’s East Data Gateway) και τη Σαουδική Αραβία «Περιφερειακό Ψηφιακό Κόμβο» (Regionan Digital Hub).

Με αφορμή το σημαντικό αυτό γεγονός, ο υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής κ. Κυριάκος Κόκκινος, μίλησε στο κρατικό ραδιόφωνο το πρωί της Τετάρτης (27/7) και εξήγησε τι ακριβώς είναι αυτό το καλώδιο και ποια η σημασία συμμετοχής της Κύπρου.

>>> Διαβάστε επίσης: Συμμετοχή CYTA σε project αξίας €800 εκατ. <<<

Αρχικά ο κ. Κόκκινος υποστήριξε πως «το καλώδιο θα ενώνει την Κύπρο με την Μέσα Ανατολή και την Ασία και από την Κύπρο στην Ελλάδα και την Ελλάδα στην Ευρώπη, είναι αυτό που ονομάζουμε ψηφιακός δίαυλος μεταφοράς δεδομένων».

Όπως εξήγησε ο υφυπουργός, «για να έχεις γρήγορο και φθηνό internet, πρέπει να έχεις την δυνατότητα να είσαι διασυνδεδεμένος πάνω στον παγκόσμιο ιστό. Αυτό το καλώδιο είναι ένα από τα μεγαλύτερα καλώδια στον παγκόσμιο ιστό και κατατάσσει την Κύπρο πλέον στον χάρτη των χωρών με προηγμένη συνδεσιμότητα».

>>> NEO - Brief Platinum, το πρώτο διαδραστικό περιοδικό από την Δημοσιογραφική Ομάδα της Brief. Κάνε δωρεάν εγγραφή ΕΔΩ για να παραλάβεις το πρώτο τεύχος με αποκλειστικό αφιέρωμα στις Φοιτητικές Εστίες <<<

Η διακήρυξη που υπογράφηκε τον Μάρτιο του 2021, σύμφωνα με τον κ. Κόκκινο, εξετάζει πώς η Ευρώπη θα είναι ανταγωνιστική στη διεθνή σκακιέρα των ανταγωνιστικών οικονομιών.

«Σήμερα την μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα και διασυνδεσιμότητα την έχει η Αμερική, μετά η Κίνα και μετά η Ευρώπη. Για να μπορέσει η Ευρώπη να αναπτύξει αυτή την ανταγωνιστικότητα πρέπει να έχει μεγαλύτερη δυνατότητα διασυνδεσιμότητας».

Η Κύπρος, συνέχισε, είναι η πύλη προς την Ευρώπη. «Δηλαδή ότι έρχεται από πλευράς δεδομένων από την Μέση Ανατολή, Αφρική και Ασία. Είναι προσδιορισμένος ο ρόλος της Κύπρου λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης».

Αναφερόμενος στη Cyta, ο υφυπουργός δήλωσε πως «προς τιμήν της έχει πάρει την πρωτοβουλία και έχει επενδύσει σε αυτό το καλώδιο. Θα δώσει τη δυνατότητα όχι μόνο για την Κύπρο να έχει γρήγορο και πιο φθηνό διαδίκτυο, αλλά η διασυνδεσιμότητα της χώρας με τον υπόλοιπο κόσμο να είναι πιο γρήγορη, πιο ανταγωνιστική και σίγουρα πιο ελκυστική από πλευράς οικονομίας».

Το καλώδιο αυτό είναι βασικός πυλώνας για την ανταγωνιστικότητα της Κύπρου τόσο σε εγχώριο, όσο και σε διεθνές επίπεδο. Ταυτόχρονα πρέπει να φέρουμε περισσότερα καλώδια. Η Κύπρος «σηκώνει» τουλάχιστον 3-4 τέτοια καλώδια στα επόμενα 3-8 χρόνια και αυτό είναι το οποίο εξετάζουμε η πολιτεία.

«Υπάρχουν επενδύσεις που γίνονται από μεγάλους οργανισμούς όπως είναι η Google και άλλοι, οι οποίοι εξετάζουν τα καλώδια αυτά πώς να περάσουν από την Ευρώπη προς την Ασία και την Μέση Ανατολή, προς την Αφρική. Και πρέπει σε καθένα από αυτά να δούμε πώς μπορεί η Κύπρος να είναι πάνω σε αυτά τα καλώδια. Δηλαδή το καλώδιο να μην περνά από την Κύπρο, χωρίς η Κύπρος να είναι ενωμένη πάνω σε αυτό».