Υπεραγορές: Δεν ακούν την Ζέτα - Ανοίγουν κατά βούληση Πρωτομαγιά

Κλειστά θέλει τα καταστήματα το Υπουργείο Εργασίας/Ανοικτά θέλουν τις υπεραγορές οι ιδιοκτήτες/Τι αναφέρουν στην Brief

ΓΡΑΦΕΙ Η 
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Αντιδράσεις προκάλεσε η είδηση ότι τα καταστήματα και οι υπεραγορές δεν θα ανοίξουν την 1η Μαϊου,  καθώς φέτος συμπίπτει με το Μεγάλο Σάββατο. Σε μια τέτοια περίπτωση η εικόνα που θα αντικρύσουμε, δηλαδή στην περίπτωση που παραμείνουν κλειστά, θα είναι συνωστισμός εν καιρώ πανδημίας, με ουρές έξω από υπεραγορές και καταστήματα τις προηγούμενες ημέρες, σύμφωνα με τα όσα «προβλέπει» ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Υπεραγορών, Ανδρέας Χατζηαδάμου, ο οποίος μίλησε στην Brief.

>>> Διαβάστε επίσης:  Προειδοποιεί η Ζέτα τις υπεραγορές

Το Υπουργείο Εργασίας λέει «Κλειστά»

Από τη μία το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων αναφέρει ότι κάθε Γενικό Κατάστημα θα πρέπει να παραμείνει κλειστό,  βασισμένο στις πρόνοιες της περί της Ρύθμισης της Λειτουργίας Καταστημάτων και των Όρων Απασχόλησης των Υπαλλήλων τους νομοθεσίας.

Ο Παγκύπριος Σύνδέσμος Υπεραγορών λέει «Ανοικτά»

Την ίδια ώρα όμως ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Υπεραγορών (ΠΑΣΥΠΕ) εξέφρασε έντονα τη δυσαρέσκεια του με την εν λόγω απόφαση της κυβέρνησης καθώς όπως υπογράμμισε και σε προηγούμενο ρεπορτάζ της Βrief, η απόφαση της Κυβέρνησης θα προκαλέσει ταλαιπωρία και συνωστισμό στις υπεραγορές, κάτι που πρέπει να ληφθεί υπόψη, μιας και η πανδημία αποτελεί μέρος της καθημερινότητας μας.

Μάλιστα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΠΕ, είχε αναφέρει ότι με γνώμονα την σωστή εξυπηρέτηση του καταναλωτή θα προσπαθούσαν να αλλάξει η απόφαση του Υπουργείου Εργασίας, αλλιώς θα έπρεπε να πάρουν μέτρα.

Μάλιστα την Τετάρτη (14/4), πραγματοποιήθηκε όπως ήταν προγραμματισμένη η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου ώστε να παρθούν σχετικές αποφάσεις και πιθανά μέτρα στην περίπτωση που το Υπουργείο Εργασίας δεν ανακαλέσει την απόφαση του.

H Βrief επικοινώνησε εκ νέου με τον εκτελεστικό γραμματέα του Παγκύπριου Συνδέσμου Υπεραγορών (ΠΑΣΥΠΕ), Ανδρέα Χατζηαδάμου ώστε να ενημερωθούμε για τις αποφάσεις του Συνδέσμου.

Και ανοικτά και κλειστά / Περί βούλησης

«Η θέση μας παραμένει ίδια», ανέφερε ο κ. Χατζηαδάμου, επαναλαμβάνοντας πως η απόφαση να παραμείνουν κλειστά τα γενικά καταστήματα πρέπει να ανακληθεί, «καθώς θα δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα, λόγω του συνωστισμού εν καιρώ πανδημίας».

Κληθείς να απαντήσει για το ποια απόφαση πήρε ο Σύνδεσμος για το θέμα, σημείωσε, «Αν δεν ανακληθεί η απόφαση, εμείς έχουμε αποφασίσει ότι τα μέλη μας τα οποία επιθυμούν να ανοίξουν θα το κάνουν κατά βούληση, ώστε να εξυπηρετήσουμε κατά βούληση το δημόσιο συμφέρον, αφού οι άλλοι δεν το αντιλαμβάνονται».

Όπως ανέφερε, «στόχος μας η απρόσκοπτη και ανεμπόδιστη εξυπηρέτηση των πελατών χωρίς καμιά σκοπιμότητα. Ήδη ο κόσμος έχει ταλαιπωρηθεί αρκετά τον τελευταίο χρόνο με την πανδημία, δεν θα θέλαμε να ταλαιπωρηθεί για μια ακόμη φορά».
Ακόμη, σημείωσε, «έχουμε δώσει το δικαίωμα στα μέλη μας, κατά βούληση, είτε είναι καταστήματα είτε υπεραγορές, να ανοίξουν.
Υπάρχουν κάποιοι που μπορεί να μην ανοίξουν, πρόσθεσε.

Πάντως σε ερώτηση της Brief, αν θα πρότειναν να μεταφερθεί η αργία της 1ης Μαϊου, πρακτική την οποία είδαμε να ακολουθεί η Ελλάδα, ορίζοντας την 4η Μαϊου αργία, ο κ. Χατζηαδάμου σημείωσε πως αν και το πρότεινε ο ΠΑΣΥΠΕ πριν από ένα μήνα στο Υπουργείο, εντούτοις το νομοθετικό πλαίσιο της Κύπρου όπως ορίζεται τώρα δεν μας το επιτρέπει.

Διπλό μεροκάματο για όποιον δουλέψει

Τέλος ο κ. Χατζηαδάμου επεσήμανε πως όσον αφορά τους εργαζόμενους οι οποίοι θα εργαστούν την 1η Μαϊου, θα πρέπει να αποζημιωθούν με αναλογία 1:2 για κάθε ώρα εργασίας.

Ξανασυνέβηκε αλλά...

Υπενθυμίζεται ότι σε προηγούμενο ρεπορτάζ της Brief για το ίδιο ζήτημα, ο κ. Χατζηαδάμου είχε ερωτηθεί για το αν υπάρχει προηγούμενο παρόμοιας κατάστασης και σημείωσε πως και το 2013 – αν και είχε ψηφιστεί η νομοθεσία από το 2006 – η Πρωτομαγιά ήταν την Μεγάλη Εβδομάδα, ωστόσο, οι υπεραγορές τότε είχαν δουλέψει κανονικά. 

«Υπάρχει εξήγηση γιατί φέτος πάρθηκε αυτή η απόφαση. Εμείς θεωρούμε ότι έγινε λόγω της προεκλογικής περιόδου. Το 2013 συνέπεσε και πάλι η Πρωτομαγιά να είναι την Μεγάλη Εβδομάδα και δουλέψαμε τότε κανονικά», υπογράμμισε. 

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηαδάμου ο Σύνδεσμος έχει ήδη επικοινωνήσει με τους αρμόδιους ζητώντας όπως ανακαλέσουν την απόφαση τους, ωστόσο όπως σημείωσε το αίτημα τους απορρίφθηκε. Παράλληλα, ερωτηθείς εάν αυτή η απόφαση μπορεί να αλλάξει, αφού υπάρχει νομοθεσία για το ζήτημα μας απάντησε καταφατικά. 

Υπενθυμίζουμε πως αν το Υπουργείο Εργασίας δεν ανακαλέσει την απόφαση του, την Πρωτομαγιά σύμφωνα με το ότι ανοιχτά  θα είναι τα ειδικά καταστήματα, αυτό περιλαμβάνει μόνο φούρνους, ζαχαροπλαστεία, περίπτερα κτλ.

Ξένια Προδρόμου
 
24350