Υπεραγορές: Ετοιμάζονται να ξεπουλήσουν τις Γιορτές

Ποιες ημέρες των γιορτών θα είναι κλειστές οι υπεραγορές - Δηλώσεις Προέδρου Συνδέσμου Υπεραγορών στην Brief

*Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΧΑΤΖΗΑΝΔΡΕΑ

Αυξημένη αναμένεται να είναι την ερχόμενη εβδομάδα η κίνηση στις υπεραγορές, με τους Κύπριους να σπεύσουν να κάνουν τα ψώνια τους ενόψει του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού.

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Υπεραγορών, Ανδρέας Χατζηαδάμου μίλησε στην εκπομπή Business Hour by Brief και ανέφερε ότι προς το παρόν η κίνηση είναι σε χαμηλά επίπεδα και αναμένεται να αυξηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Σε σχέση με τις τιμές, δήλωσε πως ξεκίνησε να σταθεροποιείται η κατάσταση. Για τις τιμές των χριστουγεννιάτικων προϊόντων, εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα κυμανθούν κοντά στα περσινά επίπεδα.

Ερωτηθείς αν άλλαξαν οι συνήθειες των καταναλωτών λόγω της ακρίβειας, σημείωσε πως οι συνήθειες άλλαξαν μετά την κρίση του 2012.

Αυτούσια όλα όσα δήλωσε ο κ. Χατζηαδάμου

- Πλησιάζουν οι γιορτές. Πως προετοιμάζονται οι υπεραγορές; Άρχισαν τα ψώνια για τα γιορτινά τραπέζια;

Πάντα είναι έτοιμες οι υπεραγορές για να εξυπηρετήσουν το καταναλωτικό κοινό. Θεωρούμε ότι η αγορά θα κινηθεί σε πολύ καλούς ρυθμούς, όπως κάθε χρόνο και καταβάλλουμε τεράστιες προσπάθειες για να περάσει ο κόσμος όσο γίνεται καλύτερα τις γιορτές των Χριστουγέννων. Η κίνηση προς το παρόν είναι σε χαμηλά επίπεδα, όμως θεωρούμε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι πολύ μεγάλη η επισκεψιμότητα στην αγορά.

- Ποια τα δεδομένα με τις τιμές; Άρχισε να σταθεροποιείται κάπως η κατάσταση;

Ξεκίνησε να υπάρχει κάποια σταθεροποίηση σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις των τιμών. Είμαστε σε υψηλούς αριθμούς στον πληθωρισμό αλλά θεωρούμε πως τα μηνύματα έχουν ληφθεί από όλους. Ναι μεν υπάρχουν οι δικαιολογίες και οι λόγοι για τις αυξήσεις, οι οποίες είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Από την άλλη οι εταιρείες είναι σε καλύτερη μοίρα από ένα νοικοκυριό και ένα απλό καταναλωτή.

- Ποια προϊόντα παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αύξηση το τελευταίο διάστημα;

Πριν την σταθεροποίηση, τα προϊόντα που είχαν την μεγαλύτερη αύξηση ήταν τα ζυμαρικά, το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, τα κρέατα, τα κοτόπουλα. Τουλάχιστον στον δικό μας τομέα οι αυξήσεις αυτές θα ήταν πολύ περισσότερες εάν δεν υπήρχε η απορρόφηση των τιμών σε ένα μεγάλο μέρος, από τις ίδιες τις υπεραγορές. Κρίσεις υπήρχαν και θα υπάρχουν και είναι κάτι το οποίο δεν μπορούμε να ελέγξουμε.

- Με τα προϊόντα που ψωνίζουν συνήθως οι Κύπριοι στις γιορτές των χριστουγεννων ποια τα δεδομένα με τις τιμές;

Τα προϊόντα τα οποία θέλει ο Κύπριος καταναλωτής για το γιορτινό τραπέζι, και φέτος -παρ’όλες τις αρνητικές συγκυρίες που υπάρχουν- μετά τα Χριστούγεννα θα διαπιστώσουμε ότι οι τιμές είχαν κυμανθεί κοντά στα περσινά επίπεδα. Όταν βαδίζουμε προς τις τελευταίες ημέρες των γιορτών, λόγω και του ανταγωνισμού, στον τομέα των υπεραγορών, επικρατεί η λογική τιμή και δεν θα υπερβαίνει τις περσινές, όσες αυξήσεις κι αν υπάρχουν. Πάντα οι τιμές στα τρόφιμα όταν πλησιάζουμε γιορτές, είναι σε λογικά επίπεδα.

- Βλέπετε να αλλάζουν γενικά οι συνήθειες των πελατών σας λόγω της ακρίβειας;

Έχει αλλάξει συνήθειες ο καταναλωτής και αυτό είναι διαπιστωμένο από την κρίση του 2013. Από εκεί και πέρα, δεν θα έλεγα ότι έχουν αλλάξει σε πολύ μεγάλο βαθμό οι συνήθειες του Κύπριου καταναλωτή. Σε ό,τι αφορά το τραπέζι του για την κάθε γιορτή, παραμένει ίδια η ζήτηση. Μπορεί να στερηθεί άλλα προϊόντα που έχουν να κάνουν με την ένδυση, υπόδηση, προϊόντα τεχνολογία, αλλά σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα, οι συνήθειες παραμένουν οι ίδιες. Γενικότερα σε σχέση με το μακρινό παρελθόν και με την κρίση του 2013, ο Κύπριος καταναλωτής έγινε πολύ πιο υποψιασμένος και αξιοποιεί τις επιλογές που υπάρχουν και την δύναμή του σαν καταναλωτής ώστε να επιβραβεύει τους σωστούς και υπεύθυνους επιχειρηματίες-καταστήματα.

- Ποιες μέρες θα είναι κλειστές οι υπεραγορές;

Οι υπεραγορές θα παραμείνουν κλειστές την 25η και 26η Δεκεμβρίου, την 1η και 2 Ιανουαρίου και στις 6 Ιανουαρίου.

Δείτε στο βίντεο όλα όσα δήλωσε ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Υπεραγορών, Ανδρέας Χατζηαδάμου

 
24975