Υπεραγορές: Κανένα πρόβλημα με ελλείψεις, έρχονται όμως αυξήσεις

Υπάρχουν εναλλακτικές σε περίπτωση που παρατηρηθούν ελλείψεις, λέει ο Σύνδεσμος Υπεραγορών

ΓΡΑΦΕΙ 

Ο ΜΙΜΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ

Η Brief επικοινώνησε με τον κ. Ανδρέα Χατζηαδάμου, Εκτελεστικό Γραμματέα του Παγκύπριου Συνδέσμου Υπεραγορών, ώστε να ενημερωθεί σχετικά με τα φαινόμενα ελλείψεων αλλά και για αυξήσεις στις τιμές προϊόντων μετά και την πανδημία αλλά και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηαδάμου, έχει παρατηρηθεί μια παροδική, περιοδική έλλειψη προιόντων που ωστόσο όπως σημειώνει παρατηρείται συχνά λόγω έλλειψης χώρου σε κάποια καταστήματα.

Όπως συμπλήρωσε ο κ. Χατζηαδάμου, οι υπεραγορές βρίσκονται σε εγρήγορση εδώ και πάρα πολλές μέρες - μετά και από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία - με τον ίδιο να σημειώνει πως από την εμπειρία τους δεν φαίνεται πως θα δημιουργηθούν οποιαδήποτε προβλήματα, καθώς υπάρχουν αποθέματα.

«Έχουμε εναλλακτικές και σε συνεργασία με τους προμηθευτές - συνεργάτες μας αν παρατηρηθεί οποιοδήποτε θέμα θα το αντιμετωπίσουμε ανάλογα αλλά αυτή την στιγμή όλα κυλούν ομαλά», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Συνεχίζονται οι αυξήσεις 

Σχετικά με τις αυξήσεις ο κ. Χατζηαδάμου ανέφερε πως αυξήσεις είχαμε από το τέλος του χρόνου λόγω του κορωνοϊού αλλά και των προβλημάτων που είχε συσσωρεύσει η πανδημία με τις μεταφορές και τα συνεπακόλουθα, όμως όπως συμπληρώνει οι υπεραγορές καταβάλλουν κάθε προσπάθεια να απορροφίσουν αυτές τις αυξήσεις.

Μάλιστα, όπως σημειώνει «αν οι υπεργαγορές δεν απορροφούσαν - λόγω ανταγωνισμού και λόγω της στάσης των υπεραγορών που θέλουν να είναι πάντα στο πλευρό του καταναλωτή - οι αυξήσεις αυτές θα ήταν μεγαλύτερες κι έτσι θα συνεχίσουμε, εκεί και όπου μπορούμε θα εξαντλούμε την κάθε δυνατή προσπάθεια για να στηρίξουμε τον κύπριο καταναλωτή και απορρόφηση των αυξήσεων», ανέφερε, καλώντας παράλληλα, «όλους τους εμπλεκόμενους να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αποφεύγονται οι αδικαιολόγητες αυξήσεις και να υπάρξει ευαισθησία και να περάσουμε και αυτή την κρίση με όσο το δυνατόν λιγότερες συνέπειες για την αποφυγή των πληθωριστικών εντάσεων και να στηρίξουμε τον καταναλωτή».

Είναι γεγονός ότι υπάρχει πίεση στην αγοραστική δύναμη λόγω των αυξήσεων και όλοι οι εμπλεκόμενοι θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε ώστε να περιοριστεί αυτή η πίεση, πρόσθεσε.

Προς το παρόν, σημείωσε, δεν υπάρχουν αυξήσεις που να έχουν άμεση σχέση με τον πόλεμο. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηαδάμου, οι αυξήσεις που είχαν παρατηρηθεί είχαν σχέση με τα προβλήματα που είχε δημιουργήσει η πανδημία σε ότι αφορά τα μεταφορικά, την έλλειψη πρώτων υλών και αυξηση της τιμής ενέργειας. Δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε διασύνδεση των αυξήσεων με τον πόλεμο, σημείωσε.  

Θετική η κατάργηση των μέτρων

Είναι θετικό, ανέφερε ο κ. Χατζηαδάμου, ότι καταργούνται τα μέτρα και επανερχόμαστε στην κανονικότητα, ώστε κατά κύριο λόγο για να υπάρξει ομαλότητα στην αγορά γενικότερα. 

«Ζητήσαμε από την πρώτη στιγμή να καταργηθούν τα safepass στις υπεραγορές και είναι θετικό ότι αιρούνται τα μέτρα για να επανέλθουμε στην πλήρη κανονικότητα και κατά κύριο λόγο να τονωθεί η ψυχολογία του καταναλωτή διότι είναι γεγονός ότι υπάρχει μια ψυχολογία η οποία δεν βοηθά στην αγορά και θεωρούμε με την κατάργηση των μέτρων θα βοηθήσει τα μέγιστα την αγορά και τους καταναλωτές τηρώντας όλοι τα μέτρα για να μην έχουμε δυσάρεστες εξελίξεις και πισωγυρίσματα», ανέφερε.

Έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού 

Το θέμα που παραμένει είναι η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, σημέιωσε ο κ. Χατζηαδάμου, συμπληρώνοντας πως είναι ένα ευρύτερο πρόβλημα που ταλανίζει όλες τις επιχειρήσεις στο λιανεμπόριο, στον τομέα της εστίασης αλλά στο τομέα των τροφίμων. 

«Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα και πάντα θα είναι αίτημα μας να εργοδοτούνται και στις υπεραγορές πολίτες από τρίτες χώρες για να αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα, δεν έχουμε ανέφερε την πολυτέλεια να καθυστερούμε ούτε να εμπλεκόμαστε με γραφειοκρατικές διαδικασίες από την στιγμή που υπάρχει εν δυνάμει εργατικό δυναμικό μέσα από φοιτητές από τρίτες χώρες είτε μέσα από αιτητές πολιτικού ασύλου να δημιουργηθεί μια διαδικασία η οποία να είναι απλή για να μπορέσει να αξιοποιηθεί το εργατικό δυναμικό στις επιχειρήσεις», κατέληξε  

Σε νέο ιστορικό ρεκόρ τον Μάρτιο οι τιμές τροφίμων διεθνώς

Πάντως σύμφωνα με τον ΟΗΕ σε νέο ιστορικό υψηλό εκτοξεύτηκαν τον Μάρτιο οι τιμές τροφίμων παγκοσμίως, σύμφωνα με τον επίσημο δείκτη των Ηνωμένων Εθνών, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κακές καιρικές συνθήκες σε πολλές περιοχές του κόσμου μειώνουν τις σοδειές και κλιμακώνουν τις πληθωριστικές πιέσεις σε δεκάδες χώρες ανά τον κόσμο.

Ο δείκτης FFPI του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, στον οποίο συνυπολογίζονται οι τιμές κατηγοριών αγαθών όπως τα δημητριακά, τα γαλακτοκομικά, τα έλαια και το κρέας, διαμορφώθηκε στις 159,3 μονάδες, σημειώνοντας νέο ρεκόρ για τρίτο διαδοχικό μήνα.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Eurostat το κόστος των τροφίμων στην ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 7,8% τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ σχεδόν 50 χώρες εξαρτώνται από τη Ρωσία και την Ουκρανία για τουλάχιστον το 30% των σιτηρών που εισάγουν.