ΥΠΕΣ: Στην Ελβετία για χρηματοδότηση €10εκ. για το μεταναστευτικό

Η συμφωνία θα υπογραφεί στα πλαίσια Ελβετικού Μηχανισμού Στήριξης ευρωπαϊκών χωρών με αυξημένες μεταναστευτικές ροές

O Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής μεταβαίνει την Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2022, στη Βέρνη για επαφές με την Κυβέρνηση της Ελβετίας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του, ο Υπουργός Εσωτερικών θα υπογράψει με την Υπουργό Δικαιοσύνης και Αστυνομίας της Συνομοσπονδίας της Ελβετίας, κα Karin Keller-Sutter, συμφωνία χρηματοδότησης ύψους περίπου €10εκ., για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στην Κύπρο.

Η συμφωνία θα υπογραφεί από τους Υπουργούς των δυο χωρών το μεσημέρι της Δευτέρας 31 Οκτωβρίου 2022, στα πλαίσια του Ελβετικού Μηχανισμού Στήριξης ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες αντιμετωπίζουν υπέρμετρο μεταναστευτικό βάρος.  

Κατά την παραμονή του στη Βέρνη, ο Υπουργός Εσωτερικών θα έχει και διμερή συνάντηση με την Ελβετίδα Υπουργό κατά την οποία θα συζητηθούν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις σε επίπεδο τεχνοκρατών των δύο χωρών για ανταλλαγή απόψεων και καλών πρακτικών σε ό,τι αφορά στις διαδικασίες ασύλου.

Τον Υπουργό θα συνοδεύουν ο Διευθυντής του Γραφείου του Λοΐζος Μιχαήλ, ο Επικεφαλής της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών Κωνσταντίνος Κυπριανού, η Ανώτερη δικηγόρος της Δημοκρατίας κα Γιάννα Χατζηχάννα και ο λειτουργός της  Υπηρεσίας Ασύλου Γιάννης Καραγιώργης.

Θα ενταθούν τα μέτρα στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης διεμήνυσε ο Υπουργός Εσωτερικών

"Ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους αβίαστα κατακρίνουν την προσπάθεια υπέρασπισης των δικαιωμάτων των πολιτών αυτής της ημικατεχόμενης πατρίδας ότι θα ενταθούν τα μέτρα στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης κυρίως προς την κατεύθυνση της πρόληψης, της αποτροπής και των επιστροφών", έστειλε την Κυριακή ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής.

«Θα ενταθούν τα μέτρα στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης»

Εν τω μεταξύ, ο κ. Νουρής σήμερα κατά το μνημόσυνο των ήρωων της κοινότητας του Τράχωνα που έχασαν τη ζωή τους κατά την τούρκικη εισβολή του 1974 και κατά τη διάρκεια των δικοινοτικών ταραχών του 1963-64, ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως παρά τις συνεχείς προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, παρά την ανάληψη πρωτοβουλιών για άρση του αδιεξόδου στην οποία έχει περιέλθει το Κυπριακό, η Τουρκία συνεχίζει να υπονομεύει την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών, εμμένοντας στις απαράδεκτες και παράλογες απαιτήσεις της, προωθώντας συστηματικά την αναγνώριση των παράνομων τετελεσμένων και την επιβολή λύσης δύο κρατών.

Πρόσθεσε πως η Αγκυρα συνεπικουρούμενη από τους εγκάθετους της στα κατεχόμενα, προχωρεί πέραν των προκλήσεων στο Αιγαίο, σε προκλητικές ενέργειες στα Βαρώσια και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι οι ενέργειες αυτές, στρέφονται ξεκάθαρα εναντίον της αμφισβήτησης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενταφιάζοντας την όποια προοπτική λύσης και επανένωσης του πολύπαθου νησιού.

Ο κ. Νουρής ανέφερε στη συνέχεια ότι τους τελευταίους μήνες γινόμαστε μάρτυρες ενός ακόμα μεθοδευμένου και ειδεχθούς εγκλήματος, αυτό του οιονεί «εποικισμού» του εδαφών που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία μέσω της καθημερινής, συστηματικής και καθοδηγούμενης προώθησης χιλιάδων παράτυπων μεταναστών, μέσω της πράσινης γραμμής.

Τόνισε πως οι Τούρκοι μέσα από αυτή την μεθοδολογία επιδιώκουν την πρόκληση οικονομικών, κοινωνικών, πολιτικών προβλημάτων και προβλημάτων ασφάλειας και αστάθειας και επικαλέστηκε προς επιβεβαίωση των λεγομένων του τις τελευταίες συγκρούσεις στο Πουρνάρα μεταξύ μεταναστών διαφορετικών εθνικοτήτων.

"Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό, είναι πως, χωρίς κανένα δισταγμό, είμαστε έτοιμοι να δώσουμε κάθε βοήθεια και στήριξη στους πραγματικά έχοντες ανάγκη, όπως πράξαμε υποδεχόμενοι τους Ουκρανούς πρόσφυγες και αυτό είμαστε έτοιμοι σαν λαός να πράξουμε σε όσους χρειαστεί", συνέχισε προειδοποιώντας πως "την ίδια ώρα όμως πρέπει επίσης να γίνει κατανοητό ότι θα είμαστε αμείλικτοι σε όσους καταχρώνται την φιλοξενία μας και ιδιαίτερα σε εκείνους τους ταραξίες που προκαλούν προβλήματα τόσο στους κατοίκους αυτής της χώρας όσο και στις υποδομές μας".

Είπε επίσης ότι η ανοχή εξαντλείται και η υπέρμετρη επιβάρυνση του Κύπριου φορολογούμενου πρέπει να τερματιστεί.  Ανέφερε ακόμα ότι σε σχέση με τα τελευταία επεισόδια «δόθηκαν ξεκάθαρες οδηγίες για να καταγγελθούν όσοι τα προκάλεσαν και να προχωρήσει άμεσα η απέλαση τους».

Όταν η Ελλάδα, η Ιταλία, η Μάλτα και η Ισπανία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου γιατί το ποσοστό αιτητών ασύλου έφτασε στις χώρες τους το 1% του πληθυσμού τους, τότε τι θα πρέπει να κάνουμε εμείς, που δυστυχώς, το δικό μας ποσοστό έχει ξεπεράσει το 6% του πληθυσμού, διερωτήθηκε.

Περαιτέρω αναφέρθηκε στη στάση και της ίδιας της ΕΕ που με το πρόσφατο προσχέδιο Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναγνωρίζει επίσημα και για πρώτη φορά, στην Κυπριακή Δημοκρατία το δικαίωμα παρεμπόδισης εισόδου στη Δημοκρατία παράτυπων μεταναστών μέσω της πράσινης γραμμής, διασαφηνίζοντας ότι αυτή δεν αποτελεί το εξωτερικό σύνορο.

Ο Υπουργός Εσωτερικών είπε επίσης ότι στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών στο Λουξεμβούργο ζητήσαμε  όπως τεθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την παραχώρηση βοήθειας ύψους 200 εκ. ευρώ που προορίζεται για την Τουρκία, ώστε να τερματιστεί η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού σε βάρος της Κύπρου.

Ο κ. Νουρής απηύθυνε έκκληση ενότητας, λέγοντας ότι "είναι καιρός να αφυπνιστούμε και να αντιληφθούμε,, κυβερνώντες και αντιπολιτευόμενοι ότι η πατρίδα είναι μια και ο εχθρός δεν εφησυχάζει".

"Ας παραμερίσουμε πολιτικές έριδες, ψηφοθηρικές σκοπιμότητες και ιδία κομματικά συμφέροντα, και ας δούμε τα προβλήματα που μας απειλούν κάτω από τον φακό της ενότητας και της ομόνοιας, και να εργαστούμε από κοινού για το καλό της πατρίδας μας", συνέχισε προσθέτοντας ότι "η αγωνιστικότητα, η πίστη προς τα δίκαια μας, η συστράτευση, ο παραμερισμός των παθών και των μικροτήτων και η απαίτηση όπως υπεράνω όλων τεθεί το εθνικό συμφέρον, είναι προϋποθέσεις που πρέπει να υπερισχύσουν αν θέλουμε να δούμε καλύτερες μέρες για την πατρίδα μας".

 ΚΥΠΕ

 
24979