Διαβατήρια:Θα ελέγχονται από 3 οίκους οι αιτητές, λέει ο Πετρίδης

Σχεδόν 3.000 υπηκοότητες σε τέσσερα χρόνια - Δημοσιεύθηκε σήμερα πρόθεση προκήρυξης διαγωνισμού για την επιλογή οίκων

Στην εργοδότηση μέχρι και τριών εξειδικευμένων οίκων που θα διεξάγουν ενισχυμένο έλεγχο δέουσας επιμέλειας των επενδυτών που αιτούνται της κυπριακής υπηκοότητας στη βάση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, προσανατολίζεται το Υπουργείο Εσωτερικών.

Το ΥΠΕΣ δημοσίευσε σήμερα (7/12)πρόθεση προκήρυξης διαγωνισμού για την επιλογή οίκων που θα διεξάγουν τον ενισχυμένο έλεγχο δέουσας επιμέλειας, εκτιμώντας τι ο συνολικός αριθμός των εκθέσεων δέουσας επιμέλειας θα ανέρχεται γύρω στις 1.500 τον χρόνο.

Υπενθυμίζεται ότι την πρόθεση του ΥΠΕΣ να αναθέσει τη διενέργεια ενισχυμένου ελέγχου δέουσας επιμέλειας εξήγγειλε ο ίδιος ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού του ΥΠΕΣ στη Βουλή.


 >>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 


«Για τους σκοπούς της περαιτέρω βελτίωσης του ΚΕΠ, το Υπουργείο Εσωτερικών, ως αρμόδια αρχή για την εφαρμογή του ΚΕΠ, αποφάσισε να ενισχύσει τα μέτρα δέουσας επιμέλειας που ήδη λαμβάνονται από τις κυπριακές αρχές, αναθέτοντας σε μέχρι και τρεις οίκους προκειμένου να παράσχουν εκθέσεις ενισχυμένης διεθνούς δέουσας επιμέλειας για τους αιτητές και τα μέλη των οικογενειών τους», αναφέρει.
 
Η διάρκεια συμβολαίου θα εκτείνεται μέχρι και 36 μήνες, περιλαμβάνοντας σύμβαση ενός έτους και επιλογή για ανανέωση για άλλα δύο έτη, εφόσον το επιλέξει το ΥΠΕΣ (ως αναθέτουσα αρχή).
 
Σχεδόν 3.000 υπηκοότητες σε τέσσερα χρόνια

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται στα έγγραφα της προδημοσίευσης, κατά την περίοδο 2014 – 2017 παραχωρήθηκαν 2.996 υπηκοότητες σε επενδυτές και μέλη των οικογενειών τους.

Ειδικότερα, το 2017 παραχωρήθηκε υπηκοότητα σε 503 επενδυτές και άλλα πρόσθετα 510 διαβατήρια σε μέλη των οικογενειών τους. Το 2016 παραχωρήθηκε υπηκοότητα σε 443 επενδυτές και άλλα 461 διαβατήρια σε μέλη των οικογενειών τους, 337 και 342 αντίστοιχα το 2015, ενώ το 2014 παραχωρήθηκαν υπηκοότητες σε 214 επενδυτές και σε 186 μέλη των οικογενειών τους. Όπως αναφέρεται οι αιτητές προέρχονται κυρίως από την Ασία, την Ανατολική Ευρώπη, ευρωπαϊκές χώρες και αραβικά κράτη.


 >>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<


Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου η οροφή παραχώρησης υπηκοότητας μέσω του προγράμματος καθορίστηκε στις 700 υπηκοότητας ανά έτος.
 
Ο ενισχυμένος έλεγχος

Σύμφωνα με τα έγγραφα, ο ενισχυμένος έλεγχος δέουσας επιμέλειας θα περιλαμβάνει επαλήθευση ταυτότητας του αιτητή, ανάλυση ιστορικού της εταιρείας, (δομή του τελικού ιδιοκτήτη της εταιρείας, εκπρόσωποι εταιρείας και συνδεδεμένα πρόσωπα κλπ), έλεγχο φήμης του αιτητή, επιχειρηματικών και κοινωνικών πρακτικών του αιτητή, ελέγχους με βάση παγκόσμιους ελέγχους συμμόρφωσης, επαλήθευση πληροφοριών σχετικά με την πηγή εσόδων/πλούτο του αιτητή.

Περιλαμβάνεται ακόμη εξακρίβωση της νομιμότητας των ενεργειών του αιτητή, όπως έλεγχος νομιμότητας περίπλοκων δομών ιδιοκτησίας, έλεγχος ποινικού και νομικού ιστορικού, έλεγχος για ενδεχόμενες διασυνδέσεις με οργανωμένο έγκλημα, παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή χρηματοδότηση τρομοκρατίας.

 
3461
Thumbnail

Την  προκήρυξη των προσφορών για την κατασκευή του δρόμου Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς (Τμήμα 1, Φάση Α΄) που προχώρησε σήμερα το Τμήμα Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων χαιρέτησαν οι Δήμαρχοι Πάφου και Πόλης Χρυσοχούς Φαίδωνας Φαίδωνος και Γιώτης Παπαχριστοφή αντίστοιχα. 

ad1mobile

Σε δηλώσεις του, ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος ανέφερε πως το γεγονός ότι σήμερα  προκηρύσσεται ο διαγωνισμός και ουσιαστικά σηματοδοτείται η κατασκευή του δρόμου Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς αποτελεί για την Επαρχία Πάφου αναμφίβολα πολύ ευχάριστη εξέλιξη. Επιτέλους συνέχισε, οι υποσχέσεις δεκαετιών υλοποιούνται και  αυτό που διαφάνηκε είναι ότι οι υποσχέσεις της κυβέρνησης  μετατρέπονται σε έργα. Είναι, είπε ο κ. Φαίδωνος, ένα έργο υπερτοπικής σημασίας, σημειώνοντας ότι πέρα από τη σημαντική  βοήθεια που θα δοθεί  προς την Π. Χρυσοχούς θα δοθεί η δυνατότητα για ραγδαία ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής της Π. Χρυσοχούς αλλά και της Επαρχίας. 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

 

Πρόκειται, συνέχισε ο Δήμαρχος Πάφου, για ένα από τα σημαντικότερα αν όχι το σημαντικότερο έργο των τελευταίων δεκαετιών που θα αλλάξει και την ανθρωπογεωγραφία αλλά και την οικονομική γεωγραφία ολόκληρης της Επαρχίας .  

Ακολούθως ο κ. Φαίδωνος συνεχάρη όλους όσους έχουν συμβάλει σ’ αυτή την προσπάθεια που έγινε .

Εξάλλου σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς Γιώτης Παπαχριστοφή  χαιρέτησε την  εξέλιξη αυτή και ευχήθηκε όπως τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα. Το έργο είναι είπε,  σημαντικό για την Πάφο αλλά ιδιαίτερα για το διαμέρισμα Πόλης Χρυσοχούς. Επεσήμανε ωστόσο πως το νέο οδικό δίκτυο πρέπει να φτάσει μέχρι την Πόλη Χρυσοχούς. Δεν είμαστε, σημείωσε, «ικανοποιημένοι να  μείνει ως εκεί αλλά να προχωρήσει και η 2η φάση με στόχο την ανάπτυξη της περιοχής που είναι απομακρυσμένη». Ακολούθως ευχαρίστησε την κυβέρνηση, την Υπουργό Μεταφορών , τον Υπουργό Οικονομικών, τον πρώην Υπουργό Μεταφορών αλλά και όλα τα κόμματα, όπως είπε, που αντίκρισαν θετικά το αίτημα του διαμερίσματος Π. Χρυσοχούς. 

Σημειώνεται πως το προτεινόμενο έργο αφορά την μελέτη και κατασκευή (Design & Build) δρόμου δύο λωρίδων από την Αγία Μαρινούδα μέχρι το Στρουμπί, μήκους 15,5 χλμ., με προοπτική αναβάθμισής του σε αυτοκινητόδρομο τεσσάρων λωρίδων, σύμφωνα με το Τμήμα Δημοσίων Έργων, ενώ το προκαταρκτικό κόστος του έργου υπολογίζεται σε €70 εκ.+ΦΠΑ, περίπου και ο χρόνος μελέτης-κατασκευής θα είναι 3,5 χρόνια.

Η όδευση αρχίζει από τον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού-Πάφου παρά την Αγία Μαρινούδα, ακολουθεί βόρεια πορεία ανατολικά της Μαραθούντας, και της Τσάδας, δυτικά της Καλλέπειας και του Στρουμπιού και καταλήγει στον υφιστάμενο δρόμο μετά το Στρουμπί.

«Η κατασκευή του δρόμου, η οποία αποτελούσε πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής, θα προσδώσει αξία στην ευρύτερη περιοχή, συμβάλλοντας με τη διευκόλυνση της προσβασιμότητας, στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη. Αναμένεται επίσης ότι θα επιλύσει προβλήματα οδικής ασφάλειας και λειτουργικότητας του οδικού δικτύου», σημειώνεται στην ανακοίνωση, που αναμεταδίδει το ΓΤΠ.

Σύμφωνα με το Τμήμα Δημοσίων Εργων, ο δρόμος αναμένεται μελλοντικά να συνεχίσει μέχρι την Πόλη, κάτι που θα αποτελέσει το Δεύτερο Τμήμα του Ολοκληρωμένου Προτεινόμενου Έργου. Από το έργο αναμένεται να επωφεληθούν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής Πόλης Χρυσοχούς, των κοινοτήτων που εξυπηρετούνται από τον δρόμο Πάφου-Πόλης (Τσάδα, Στρουμπί, Πολέμι, Κάθηκας, Γιόλου, Μηλιού, Γουδί κ.α.) καθώς και των κοινοτήτων βόρεια της Πόλης Χρυσοχούς (Αργάκα, Πωμός, Κάτω Πύργος κ.α.).

>>> Οικονομία Κύπρος - Επιλεγμένη ροή ειδήσεων Brief <<<

 

Σημειώνεται ότι πρώτη φάση του έργου περιλαμβάνει ένα ανισόπεδο κόμβο στη σύνδεση του με τον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού-Πάφου και δύο προσωρινούς ισόπεδους κυκλικούς κόμβους, ένα στη Τσάδα και ένα στο σημείο τερματισμού μετά το Στρουμπί. Θα κατασκευαστούν επίσης πρόσθετες λωρίδες κυκλοφορίας (ΠΛΚ) σε μεγάλο μήκος (περίπου 12 χλμ), λόγω της ανωφέρειας του δρόμου. Το πλάτος των λωρίδων αυτών θα αξιοποιηθεί στο μέλλον ως έρεισμα στα πλαίσια της αναβάθμισης του δρόμου σε τέσσερις λωρίδες.

ad2mobile

Παράλληλα έχει εκπονηθεί επικαιροποιημένη Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον και Δέουσα Μελέτη για την επιλεγείσα όδευση και έχουν τεθεί Όροι από την Περιβαλλοντική Αρχή, οι οποίοι συμπεριλήφθηκαν στο Συμβόλαιο.

ΚΥΠΕ

article 1