ΥΠΕΞ:Τέλεσε τα εγκαινία του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας

Τόνισε ότι η σωστή διαχείριση και προστασία του νερού, είναι μια θεμελιώδης αρχή

Το Υπουργείο Εσωτερικών και τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα που εμπλέκονται στην υλοποίηση της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης θα είναι δίπλα στα Συμβούλια Υδατοπρομήθειας και θα σταθούν αρωγοί, βοηθώντας στον μέγιστο βαθμό,  ώστε οι Επαρχιακοί Οργανισμοί να οικοδομηθούν σε στέρεες βάσεις για να δώσουν στους πολίτες ποιοτικότερες υπηρεσίες στο χαμηλότερο δυνατό κόστος βεβαίωσε την Τρίτη ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής  κατά την τελετή εγκαινίων κτηρίου του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας.
 
Όπως μεταδίδει το ΓΤΠ, τα εγκαίνια τελέστηκαν στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού.
 
Στο χαιρετισμό του ο Υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι η σωστή διαχείριση και προστασία του νερού, είναι μια θεμελιώδης αρχή που διέπει τη στρατηγική της Κυβέρνησης για τη μετάβαση σε μία βιώσιμη κοινωνία και πράσινη οικονομία.
 
Ανέφερε περαιτέρω ότι είναι εμφανής η εξαιρετική δουλειά που έγινε, που είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα οικοδόμημα στολίδι, το οποίο εμπνέει τους εργαζομένους να εργαστούν σε αυτό. 
 
Πρόσθεσε πως η ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου, το καθιστά αμέσως φιλικό προς το περιβάλλον και ένα κτήριο πρότυπο για άλλα κυβερνητικά κτήρια που χρήζουν ανακαίνισης και αναβάθμισης.
 
Στη συνέχεια είπε πως το Υπουργείο Εσωτερικών βλέπει με μεγάλη ικανοποίηση την αποφασιστικότητα, τη θέληση και την ετοιμότητα της Διοίκησης αλλά και του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας να μετουσιώνουν  ορθολογιστικά σκεπτόμενοι, αυτόν τον Οργανισμό, σε μια επαρχιακή Υδατοπρομήθεια, κάτω από τον νεοσύστατο Επαρχιακό Οργανισμό Τοπικής αυτοδιοίκησης της πρωτεύουσας.
 
Η σωστή εκμετάλλευση του χρόνου μέσω της λειτουργίας των Προσωρινών Συντονιστικών Συμβουλίων, μέχρι τον Ιούνιο του 2024 όταν και θα ξεκινήσει η εφαρμογή του Περί Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης Νόμου, είναι κρίσιμης σημασίας, επεσήμανε, σημειώνοντας ότι οι στόχοι που έθεσε το Συμβούλιο και η καλή δουλειά που έγινε μέχρι τώρα, θα βρουν την Υδατοπρομήθεια Λευκωσίας έτοιμη να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις που φέρνει η μεταρρύθμιση στην υδροδότηση της πόλης και επαρχίας Λευκωσίας.
 
Σύμφωνα με τον κ. Νουρή η αναδιοργάνωση και ενίσχυση με κατάλληλο προσωπικό της δομής του Συμβουλίου, και η επέκταση των ορίων ευθύνης του με την ένταξη της Υδατοπρομήθειας Λακατάμιας στα διοικητικά του όρια, όπως επίσης και έξι υδρευτικών συστημάτων κοινοτήτων της περιαστικής Λευκωσίας, θα βοηθήσουν ώστε η ένταξη και των υπολοίπων υδρευτικών δικτύων που υπολείπονται, να γίνει με ομαλό τρόπο, αυξάνοντας την πληθυσμιακή πυκνότητα και ενισχύοντας την βιωσιμότητα του Οργανισμού.
 
Παρατήρησε ακόμα ότι ο εκσυγχρονισμός του Οργανισμού, μέσω της ψηφιοποίησης των εργασιών του, όπως επίσης και τα έργα που προγραμματίζονται και αφορούν στην αναβάθμιση του υδρευτικού δικτύου του αστικού ιστού αλλά και η ανέγερση νέων σύγχρονων υδατοδεξαμενών, οι οποίες θα αυξήσουν την επάρκεια νερού στην πρωτεύουσα, αποτελούν εγγύηση για την επόμενη μέρα.
 
Ο στόχος για τη δημιουργία μίας ενιαίας Υδατοπρομήθειας σε κάθε επαρχία, μέσα από τους Επαρχιακούς Οργανισμούς, εξασφαλίζει την απρόσκοπτη υδροδότηση άριστης ποιότητας πόσιμου νερού, σε όλη την επικράτεια της χώρας, συνέχισε ο Υπουργός Εσωτερικών προσθέτοντας πως αυτή η τεράστια μεταρρύθμιση έγινε κατορθωτή μέσα από την ψήφιση του περί Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης Νόμου του 2022 για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.
 
Συμπλήρωσε ότι στις αρμοδιότητες των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι θα δημιουργηθούν μετά τις εκλογές τοπικών αρχών του 2024 θα είναι πέραν της διαχείρισης της Ύδρευσης, η επίσης ενιαία διαχείριση των Αποχετευτικών συστημάτων και των στερεών αποβλήτων, αλλά και η πολεοδομική και οικοδομική αδειοδότηση. Αυτές τις μεταρρυθμιστικές τομές οφείλουμε να τις διαχειριστούμε σωστά υπέρ των πολιτών.

ΚΥΠΕ