Υπό παρακολούθηση με νέο σύστημα οι τιμές καυσίμων στην Κύπρο

Τι οδήγησε στην αναβάθμιση του τρέχοντος συστήματος / Γιατί δεν γνωρίζουμε το όριο στις τιμές καυσίμων

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Αναβαθμίζεται το σύστημα παρακολούθησης των τιμών των καυσίμων καθώς οι αλλαγές που έχουν προκύψει δεν καθιστούν ικανοποιητικό πλέον το σύστημα παρακολούθησης που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα. 

Από την άλλη, οι πληροφορίες που πρέπει να συλλεχθούν και να καταχωρηθούν στο σύστημα αποτελούν μία πολύπλοκη διαδικασία, όπως επεξήγησε αρμόδια πηγή της Υπηρεσίας Καταναλωτή του Υπουργείου Εμπορίου στην Brief.

Με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (ΥΕΕΒ) για την έναρξη Δημόσιας Διαβούλευσης για το πλαίσιο αξιολόγησης των τιμών πετρελαιοειδών στην Κύπρο, ώστε να βελτιωθεί ο τρόπος παρακολούθησης των Τιμών και να καθοριστούν συγκεκριμένα κριτήρια για εφαρμογή της πρόνοιας των Νόμων 115(Ι)/2004 και 57(Ι)/2010, η οποία προνοεί έκδοση διατάγματος ανώτατης τιμής, η Brief επικοινώνησε με την Υπηρεσία Καταναλωτή του Υπουργείου Eμπορίου, για να ενημερωθούμε περισσότερο για το θέμα.

Ανάμεσα σε άλλα, έγινε αναφορά στους λόγους που το σύστημα πλέον δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις, τη διαδικασία γενικότερα, παρακολούθησης των τιμών των καυσίμων και γιατί δεν δημοσιοποιείται η τιμή - όριο των καυσίμων.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Καταναλωτή του Υπουργείου Eμπορίου, βάσει νομοθεσίας ο/η Υπουργός Ενέργειας και Εμπορίου μέσω μιας Επιτροπής που έχει συστήσει το Υπουργικό Συμβούλιο και σε συνεργασία με την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή παρακολουθεί τις τιμές των καυσίμων. Στην περίπτωση που οι τιμές είναι σε υπερβολικά ψηλά επίπεδα, τότε η Επιτροπή συστήνει στον /στην Υπουργό να βάλει πλαφόν και αυτός/ή το αποφασίζει.

«Αυτό έχει γίνει στο παρελθόν, όταν ήταν αρμόδιος Υπουργός ο Αντώνης Πασχαλίδης», σημειώθηκε στην Brief.

Η διαδικασία καταχώρησης των τιμών των καυσίμων

Η διαδικασία παρακολούθησης των τιμών των καυσίμων είναι αρκετά σύνθετη όπως ανέφερε στην Brief εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Καταναλωτή του Υπουργείου Eμπορίου.

Όπως περιέγραψε στην Brief, υπάρχει μια επικοινωνία με τις εταιρείες πετρελαιοειδών για να καταγραφούν οι τιμές με τις οποίες αγοράζουν τα καύσιμα. Αφού λάβουν τα τιμολόγια των εταιρειών με τα οποία αγοράζουν τα πετρέλαια από Ελλάδα και Ισραήλ, γίνεται διασταύρωση των τιμών με τα τιμολόγια τα οποία έχουν ελεγχθεί από το τελωνείο – μια πρακτική που γίνεται με κάθε φορτίο που φτάνει στην Κύπρο.

Η χονδρική τιμή

Στη συνέχεια, ανέφερε, οι εταιρείες προσθέτουν σε αυτό το ποσό του τιμολογίου, το κόστος της αγοράς και τα επιπλέον έξοδα τους, όπως για παράδειγμα λειτουργικά, επενδύσεων, το κέρδος και τυχόν άλλα και έτσι καταλήγουν στην χονδρική τιμή. «Έχοντας λοιπόν αυτήν την τιμή εμείς ελέγχουμε αν δικαιολογείται», πρόσθεσε.

Η λιανική τιμή

Επόμενο βήμα είναι βάσει της χονδρικής τιμής, να εντοπίζεται η λιανική. Πιο συγκεκριμένα η λιανική τιμή προκύπτει από την τιμή η οποία πωλείται στους πρατηριούχους, οι οποίοι επίσης προσθέτουν το δικό τους κέρδος. Έπειτα καταγράφεται στην πλατφόρμα ζωντανά. Επόμενο βήμα ανέφερε, ελέγχεται αν η προτεινόμενη χονδρική τιμή δικαιολογείται.

Το σύστημα καταγραφής σήμερα

Αξίζει να ειπωθεί ότι το πολυδιάστατο σύστημα παρακολούθησης των τιμών στο οποίο καταχωρούνται οι πάρα πάνω πληροφορίες ανάμεσα σε άλλες όπως, οι διεθνείς τιμές καυσίμων, η ισοτιμία δολαρίου - ευρώ και άλλα στοιχεία, δημιουργήθηκε πριν μερικά χρόνια από την Grand Thornton, η οποία δούλεψε με το πλαίσιο που της ζητήθηκε από το Υπουργείο Εμπορίου.

Γιατί δεν δημοσιεύεται το όριο στην τιμή των καυσίμων

Κληθείς να απαντήσει ποιό είναι το όριο που δεν πρέπει να ξεπερνάνε οι τιμές καυσίμων, τόνισε ότι δεν μπορεί να δημοσιευθεί γιατί πρόκειται για πολύπλοκη διαδικασία ώστε να καταλήξουν σε ένα αριθμό αλλά και επειδή η δημοσίευση του από την Υπηρεσία Καταναλωτή του Υπουργείου Eμπορίου, μπορεί να θεωρηθεί και παρέμβαση σε δικαιώματα των εταιρειών.

Επιπλέον, πρόσθεσε, υπάρχει έλεγχος και από άλλα κυβερνητικά τμήματα πριν αποφασιστεί το οτιδήποτε, πέραν από την Υπηρεσία Καταναλωτή, όπως η στατιστική υπηρεσία, το γενικό λογιστήριο και ο γενικός ελεγκτής.

Όταν προκύπτει θέμα με τι τιμές ή γενικότερα, ανέφερε, συγκαλείται η αρμόδια επιτροπή καταλήγει σε μια απόφαση και ενημερώνεται ο/η αρμόδιος/α Υπουργός για να αποφασίσει.

Η αναβάθμιση συστήματος

Ενόψει των σημαντικών αλλαγών που σημειώθηκαν, όπως η μετακίνηση των εγκαταστάσεων υγρών καυσίμων από τη Λάρνακα στο Βασιλικό, η χρήση του βιοκαύσιμου σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι εταιρείες έχουν μεγαλύτερες εγκαταστάσεις και δεξαμενές πλέον αλλά και με την εισαγωγή της εταιρείας Coral, το Υπουργείο Ενέργειας αποφάσισε την αγορά υπηρεσιών από πέρσι με προϋπολογισμό 100.000 ευρώ για την ετοιμασία Μελέτης για τον Τρόπο Αξιολόγησης των Τιμών Πετρελαιοειδών μαζί με Μηχανογραφημένο Πλαίσιο Αξιολόγησης Τιμών Πετρελαιοειδών.

Τώρα ο ειδικός σύμβουλος μελετά την υφιστάμενη κατάσταση και μέχρι τέλος Ιανουαρίου του 2022 αναμένεται να παραδώσει το αναθεωρημένο Πλαίσιο παρακολούθησης των τιμών μαζί με το νέο ηλεκτρονικό σύστημα / πλατφόρμα παρακολούθησης τιμών.

Ο σύμβουλος μάλιστα επικοινωνεί με όλους τους αρμόδιους φορείς, για να πάρει πληροφορίες και να προχωρήσει στην αναθεώρηση του συστήματος και να δημιουργηθεί το πλαίσιο για καλύτερη παρακολούθηση των τιμών των καυσίμων.

Ξένια Προδρόμου