Υπογράφηκε η σύμβαση των €144 εκατ. για το νέο Κυπριακό Μουσείο

«Aποτελεί ίσως τη σημαντικότερη επένδυση του κράτους σε πολιτιστική υποδομή, με μεγάλη σημασία για ολόκληρη την Κύπρο»

Υπογράφηκε η σύμβαση της κατασκευής του νέου Κυπριακού Μουσείου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Λευκωσίας, ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης στον χαιρετισμό του δήλωσε τα εξής:

>>> Διαβάστε επίσης: Καρούσος: €144 εκατ. το κόστος του νέου Κυπριακού Μουσείου <<<

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι σήμερα εδώ, εκπροσωπώντας το Δήμο της πρωτεύουσας της χώρας μας, ο οποίος θα φιλοξενήσει το σημαντικό αυτό έργο: Ένα σύγχρονο, μεγαλοπρεπές και εξωστρεφές αρχαιολογικό μουσείο, αντάξιο της ιστορίας και του πολιτισμού της πατρίδας μας. Γιατί, ένα αρχαιολογικό μουσείο, πρώτα και πάνω απ’ όλα αποδεικνύει το σεβασμό μας προς την ιστορία και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της πατρίδας μας.

Τα μουσεία στις σύγχρονες πόλεις, με πρόσφατο παράδειγμα την Αθήνα, αποτελούν σημαντικούς πόλους έλξης. Πολλές πόλεις έκτισαν τη σύγχρονη ταυτότητά τους γύρω από επιτυχημένους μουσειακούς χώρους και πολιτιστικές δράσεις, αποκομίζοντας σημαντικά πολιτιστικά, αλλά και οικονομικά οφέλη.

Είμαι βέβαιος, ότι το νέο αρχαιολογικό μουσείο θα προσδώσει μια νέα ταυτότητα και αξία στη σημαντική αυτή περιοχή όπου θα ανεγερθεί. Λίγα μόλις μέτρα από την πράσινη γραμμή, απέναντι από το κτήριο της Βουλής των Αντιπροσώπων και πολύ κοντά στο ανακαινισμένο Δημοτικό μας Θέατρο και την εντός των τειχών Λευκωσία.

Η χωροθέτηση του νέου μουσείου βρίσκεται σε κομβική θέση, στον Άξονα Διοίκησης και πολιτισμού της πρωτεύουσας, όπως προνοείται από το Σχέδιο Περιοχής του Κέντρου της Λευκωσίας. Εφάπτεται του Πεδιαίου ποταμού η ανάπλαση του οποίου είναι το επόμενο μεγάλο έργο, συνεργασία τριών δήμων (Λευκωσίας, Στροβόλου και Λακατάμιας).

Το νέο Κυπριακό Μουσείο αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη επένδυση του κράτους σε πολιτιστική υποδομή, με μεγάλη  σημασία για την πρωτεύουσα ,αλλά και για την Κύπρο ολόκληρη.

Η σύγχρονη αυτή υποδομή για την προστασία και ανάδειξη των συλλογών αρχαιοτήτων στην ευθύνη του κράτους αναμένεται να διευρύνει καθοριστικά τις δυνατότητες και επιλογές για να γνωρίσει καλύτερα ο κάθε επισκέπτης και μελετητής τον πλούσιο αρχαίο πολιτισμό της Κύπρου.

Η Λευκωσία θα παρακολουθεί με ανυπομονησία, αλλά και ενθουσιασμό την πορεία του έργου μέχρι την ολοκλήρωση του και την πρώτη μέρα που θα ανοίξει τις πόρτες του για το κοινό.»

Καρούσος: €144 εκατ. το κόστος του νέου Κυπριακού Μουσείου

Σε χαιρετισμό του, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος, ανέφερε ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο στον προϋπολογισμό του κράτους, ύψους €144 εκ. περίπου περιλαμβανομένου του Φ.Π.Α.., σημειώνοντας ότι αποτελεί «γεγονός που αποδεικνύει στην πράξη τη στήριξη της κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη στον πολιτισμό».

Επιπλέον, χαρακτήρισε την  σημερινή μέρα αποτελεί ιστορική μέρα για την Κύπρο, για τον πολιτισμό αλλά και για την πολιτιστική κληρονομιά.

δβ

Αυτούσιος ο χαιρετισμός του κ. Καρούσου:

«Η σημερινή μέρα αποτελεί ιστορική μέρα για τη χώρα μας, ιστορική μέρα για τον πολιτισμό μας, ιστορική μέρα για την πολιτιστική μας κληρονομιά, καθώς υπογράφουμε τη σύμβαση για την κατασκευή του νέου Κυπριακού Μουσείου στη Λευκωσία.

 Πρόκειται για ένα έργο το οποίο είχε εξαγγείλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης και το είχε θέσει στις προτεραιότητες του, και σήμερα με μεγάλη μας χαρά και περηφάνια υπογράφουμε τη σύμβαση για την κατασκευή του. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο στον προϋπολογισμό του κράτους, ύψους €144 εκ. περίπου περιλαμβανομένου του Φ.Π.Α., γεγονός που αποδεικνύει στην πράξη τη στήριξη της κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη στον πολιτισμό.

Ένα από τα πράγματα για τα οποία είμαστε περήφανοι στην κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη και ιδιαίτερα εμείς στο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων είναι το ότι πετύχαμε να έχουμε υπό κατασκευή σημαντικά και πολυαναμενόμενα έργα, τα οποία ήταν απαίτηση των τοπικών κοινωνιών και φορέων για δεκαετίες.

Επιτρέψτε μου να αναφερθώ σε κάποια από αυτά. Μέσα στο 2022, παραδώσαμε, μεταξύ άλλων το νέο στάδιο της Λεμεσού, το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου, τον βόρειο παρακαμπτήριο Γεροσκήπου όπως και το Νοσοκομείο Κυπερούντας. Επίσης, υπογράψαμε και υλοποιούμε την επένδυση στη Μαρίνα και Λιμάνι Λάρνακας. Ταυτόχρονα, είναι υπό κατασκευή σημαντικός αριθμός έργων του οδικού δικτύου, όπως ο αυτοκινητόδρόμος Πάφου – Πόλης, Λεμεσού – Σαϊττά, Ακρούντας – Διερώνας – Αρακαπά, ο περιμετρικός αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας, ο αυτοκινητόδρομος  Αστρομερίτη – Ευρύχου, η αναβάθμιση του δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας και Δερύνειας – Σωτήρας όπως και η αναβάθμιση της Λεωφορου Κάππαρη στο Παραλίμνι.

Επίσης, υλοποιούμε το έργο της φωτοεπισήμανσης, ενώ εντός Ιανουαρίου θα υπογραφεί και ο αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας - Παλαιχωρίου (τμήμα Ανάγυια – Αγροκηπιά) και τις επόμενες μέρες η Ιπποκράτους – Αργυρουπόλεως.

Κυρίες και Κύριοι,

Σήμερα το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων έχει υπό την ευθύνη του έργα και αναπτύξεις με προϋπολογισμούς που φτάνουν τα €3 δις.

€1,8 δις σε κυβερνητικά έργα και €1.2 δις η ανάπτυξη στο Λιμάνι και Μαρίνα της Λάρνακας.

Όσον αφορά έργα για τον πολιτισμό του τόπου μας και ιδιαίτερα τις αρχαιότητες μας, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ολοκλήρωσε την αναβάθμιση των μουσείων Πάφου και Λάρνακας,  την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Πάφου, και προχωρούμε με την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Πόλης Χρυσοχούς και της Λάρνακας. Επιπρόσθετα, προχωρά το Μουσείο Ενάλιας Αρχαιολογίας στην Λάρνακα, ενώ αξίζει τον κόπο να αναφέρουμε ότι ένας σημαντικός αριθμός αρχαίων μνημείων (πίνακα Β’) όπως αρχαία μοναστήρια, εκκλησίες, εξωκλήσια, βρύσες, νερόμυλοι κ.ά. έχουν αναβαθμιστεί και αποκατασταθεί τα τελευταία χρόνια.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι σήμερα υλοποιούμε τη μεγαλύτερη αναπτυξιακή πολιτική που είχε ποτέ η χώρα μας.

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ιδιαίτερα από τον καιρό που ήμουν Δήμαρχος της Αγίας Νάπας, υποστηρίζω θερμά τη στρατηγική της ολοκληρωμένης τουριστικής εμπειρίας, η οποία έχει ως στόχο τη δημιουργία εμπειριών και θετικών αναμνήσεων στους επισκέπτες μας, ούτως ώστε με την επιστροφή στο σπίτι τους να βεβαιωνόμαστε ότι θα «έχουν πάρει κάτι από την Κύπρο μας μαζί τους», δημιουργώντας έτσι την επιθυμία να επιστρέφουν πίσω σε εμάς, ως επαναλαμβανόμενοι επισκέπτες.

Ο τρόπος για να πετύχουμε την ολοκληρωμένη τουριστική εμπειρία είναι να δημιουργούμε σημεία αναφοράς όπως το Νέο Κυπριακό Μουσείο στη Λευκωσία, του οποίου υπογράφουμε τη σύμβαση για την κατασκευή σήμερα και θα αποτελέσει τη ναυαρχίδα των σημείων αναφοράς της Κύπρου. Φιλοδοξούμε να το καταστήσουμε ως το κατεξοχήν σημείο αναφοράς της χώρας μας αλλά και ένα από τα πιο σημαντικά μουσεία στον ευρωπαϊκό χώρο.

Πρόκειται για ένα μοναδικό μουσείο, ένα αξιοθέατο, ένα τοπόσημο, δηλαδή ένα έργο, που με την ιδιαίτερη αισθητική, αρχιτεκτονική ή και ιστορική σημασία του για μια περιοχή αποτελεί σήμα κατατεθέν, το οποίο θα προσφέρει εμπειρία στον επισκέπτη και θα τον εντυπωσιάζει. Πρόβλεψη μου είναι ότι θα καταστεί το νούμερο ένα σε επισκεψιμότητα αξιοθέατο της Κύπρου και θα αποτελεί την πρώτη επιλογή για τα εκατομμύρια τουρίστες μας, επίσης θα προσελκύσει σημαντικό αριθμό επισκεπτών στην πρωτεύουσα, με σημαντικά οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά οφέλη. Πολύ σημαντικό όμως είναι το ότι θα συγκαταλέγεται στα πιο σημαντικά μουσεία της Ευρώπης τόσο για τη μοναδική αρχιτεκτονική του, αλλά και για τα εκθέματα του και την εμπειρία που θα προσφέρει. Η Λευκωσία, με το μουσείο αυτό θα αποτελέσει σημείο αναφοράς και εξέλιξης στον ευρωπαϊκό πολιτιστικό χάρτη.

Όπως το Παρίσι έχει το μουσείο του Λούβρου, το Λονδίνο το Βρετανικό Μουσείο, η Αθήνα το Μουσείο της Ακρόπολης, έτσι και εμείς πλέον θα διαθέτουμε το Νέο Κυπριακό Μουσείο στην Λευκωσία, το οποίο μάλιστα θα λειτουργεί με ελεύθερη/δωρεάν είσοδο αφού ως κυβέρνηση έχουμε θεσμοθετήσει τη δωρεάν είσοδο στα μουσεία του Τμήματος Αρχαιοτήτων, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη στηρίζει τον πολιτισμό και ταυτόχρονα αφήνει ως παρακαταθήκη έργα για τις μελλοντικές γενιές.

Το Μουσείο, συνολικού εμβαδού 30.000τ.μ. (συμπεριλαμβανομένων υπογείων), θα ανεγερθεί σε οικόπεδο 40.000τ.μ., σε μια σημαντική κεντρική περιοχή της Λευκωσίας, στον χώρο του παλαιού Γενικού Νοσοκομείου, εμβαδού 40.000τ.μ. απέναντι από την Βουλή των Αντιπροσώπων και παρά το υφιστάμενο Κυπριακό Μουσείο και το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας. Θα περιλαμβάνει μόνιμους εκθεσιακούς χώρους 5.500τ.μ. που θα φιλοξενούν γύρω στις 6.500 αρχαιότητες, χώρους περιοδικών εκθέσεων 1.000τ.μ., χώρους εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εργαστήρια συντήρησης 2.000τ.μ., υπόγειους χώρους στάθμευσης, αποθήκες αρχαιοτήτων 5.000τ.μ, εστιατόριο, καφετέρια, βιβλιοθήκη, αμφιθέατρο, γραφεία, πωλητήριο/ art shop και εκτενή τοπιοτέχνηση των εξωτερικών χώρων. Στα έργα τοπιοτέχνησης θα περιλαμβάνεται και δημόσια πλατεία με σιντριβάνι, η οποία θα σηματοδοτήσει και θα αναβαθμίσει τη νέα, βελτιωμένη εικόνα του αστικού κέντρου.

Επιπλέον, στο συμβόλαιο περιλαμβάνονται και εργασίες αποκατάστασης/συντήρησης ενός διατηρητέου κτιρίου και η κατεδάφιση άλλων υφιστάμενων κτιρίων.

Το έργο έχει κατακυρωθεί στην κοινοπραξία «Iacovou - Cyfield (M) Joint Venture» έναντι ποσού συμβολαίου €143.924.216 περιλαμβανομένου του Φ.Π.Α.

Οι κατασκευαστικές εργασίες του έργου θα αρχίσουν τον Ιανουάριο του 2023 και  θα αποπερατωθούν εντός 42 μηνών και στη σύμβαση προνοείται περίοδος συντήρησης δύο χρόνων και πρόνοια για διαπραγμάτευση για 10ετή συντήρηση. Μετά την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών εργασιών, προβλέπεται περίοδος 18 μηνών για την ολοκλήρωση των μουσειογραφικών εργασιών, περιλαμβανομένης και της μεταφοράς και εγκατάστασης των εκθεμάτων. Ως εκ τούτου, αναμένεται  παράδοση του  Μουσείου σε 60 μήνες.

Η λεπτομερής μελέτη του έργου και τα έγγραφα των προσφορών εκπονήθηκαν από το Αρχιτεκτονικό Γραφείο «Theoni Xanthi XZA Architects LLC» ύστερα από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, υπό τον συντονισμό του Τμήματος Δημοσίων Έργων και στο συμβόλαιο της μελέτης περιλαμβάνεται πρόνοια για την επίβλεψη του έργου. Το έργο προσφοροδοτήθηκε από το Τμήμα Δημοσίων Έργων, το οποίο θα αναλάβει και τον συντονισμό, επίβλεψη και διαχείριση της σύμβασης.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους συντελεστές αυτής της επιτυχημένης πορείας που μας οδήγησε σήμερα στην υπογραφή των συμβολαίων για την κατασκευή του Νέου Κυπριακού Μουσείου. Καταρχήν στους προκατόχους μου, κύριο Μάριο Δημητριάδη και κα Βασιλική Αναστασιάδου, τον πρώην και τέως Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Αλέκο Μιχαηλίδη και κ. Σταυρό Μιχαήλ όπως και τον σημερινό αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή κ. Γιάννη Νικολαΐδη.

Επίσης, οφείλω να συγχαρώ το Τμήμα Δημοσίων Έργων, το οποίο ανέλαβε όλη τη διαδικασία ωρίμανσης και προκήρυξης του έργου και ιδιαίτερα την Αναπληρώτρια Διευθύντρια κα Ελένη Κασκίρη και τους πρώην και τέως Διευθυντές κα. Χρυστάλλα Μαλλούπα, κ. Σωκράτη Ζαπίτη και τον κ. Αντώνη Κουτσούλλη, καθώς και τον τέως συντονιστή της σύμβασης κ. Φοίβο Ιακωβίδη και τη συντονίστρια κα Εύα Ιορδάνου, τον 1ό Αρχιτέκτονα Μιχάλη Παπαγεωργίου αλλά και την Υπεύθυνη του Κλάδου Προσφορών και Συμβολαίων του ΤΔΕ, κα. Αίμιλη Σπανού.

Θα ήθελα να συγχαρώ επίσης το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών το οποίο είχε την ευθύνη ελέγχου των ηλεκτρολογικών και μηχανολογικών μελετών. Θερμά συγχαρητήρια επίσης, στο Τμήμα Αρχαιοτήτων, ο ρόλος του οποίου ήταν σημαντικός στο όλο εγχείρημα. Θέλω να συγχαρώ το επιστημονικό του προσωπικό και τους σύμβουλους του, υπό την καθοδήγηση της Διευθύντριας κας Μαρίνας Ιερωνυμίδου και των Εφόρων Μουσείων, τέως κας Δέσπως Πηλείδου και νυν κας Ευτυχίας Ζαχαρίου και του Εφόρου Μνημείων κ. Γιώργου Γεωργίου που καθόρισαν τη μουσειολογική προσέγγιση της νέας έκθεσης, διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφαλή φύλαξη και έκθεση των κυπριακών αρχαιοτήτων στους χώρους του Νέου Κυπριακού Μουσείου.

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, διαθέτει την απαραίτητη εμπειρογνωμοσύνη και θα αναλάβει παράλληλα με την κατασκευή του κτιρίου, την υλοποίηση των δύο διαγωνισμών που αφορούν τις γραφιστικές εγκαταστάσεις και τις ψηφιακές εφαρμογές στο νέο μουσείο, μαζί με τη μεγάλη ευθύνη της συντήρησης και την τεράστια επιχείρηση της ασφαλούς μεταφοράς των αρχαιοτήτων.

Ευχαριστώ και το Διοικητικό Προσωπικό του Υπουργείου, την Πρώτη Διοικητικό Λειτουργό, κα Αφροδίτη Κουφτερού, την Ανώτερη Διοικητικό Λειτουργό, κα. Χρυστάλλα Χρίστου και την Διοικητικό Λειτουργό κα Αλεξία Χριστοφή που στήριξαν την όλη προσπάθεια.

Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα, ο οποίος έλυσε το θέμα της μετακίνησης των ιατρικών υπηρεσιών, ένα θέμα που ήταν απαραίτητο να επιλυθεί πριν από την υπογραφή της σύμβασης

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω την αρχιτέκτονα του Μουσείου κα. Θεώνη Ξάνθη. Αγαπητή Θεώνη είμαι σίγουρος ότι όπως και εμείς έτσι και εσύ θα νιώθεις περήφανη που ένα μεγαλεπήβολο και τόσο σημαντικό έργο που ανέλαβες, προχωρά στο στάδιο της υλοποίησης.»

 
24983