Υπογράφηκε μνημόνιο συναντίληψης μεταξύ Πόλης Χρυσοχούς και Dahab Αιγύπτου

Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης τελετή υπογραφής μνημονίου συναντίληψης μεταξύ της Πόλης Χρυσοχούς και της πόλης Dahab της Αιγύπτου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Πόλης Χρυσοχούς. 

Σε  χαιρετισμό του κατά την τελετή ο Υφυπουργός Τουρισμού, Κώστας Κουμής, μεταβίβασε τους χαιρετισμούς και τα συγχαρητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος, όπως είπε, τόσο σήμερα από το αξίωμα του Προέδρου όσο και από την προηγούμενη του ιδιότητα ως Υπουργός Εξωτερικών δίδει ιδιαίτερη σημασία και αξία στις σχέσεις Κύπρου – Αιγύπτου.

 Ο κ. Κουμής σημείωσε πως η Αίγυπτος και η Κύπρος είχαν στενές εμπορικές σχέσεις από τα πανάρχαια χρόνια. Είπε πως το 2004 υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού και του  αντίστοιχου οργανισμού της Αιγύπτου ένα μνημόνιο που, όπως ανέφερε, αξιοποιήθηκε την τότε εποχή και είχε ως επακόλουθο  και την υπογραφή κάποιων άλλων επί μέρους μνημονίων. 

Επεσήμανε πως εκείνο που είναι πιο σημαντικό είναι να δίνουμε αξία σ’ αυτά τα μνημόνια και σε αυτές τις συμφωνίες μέσα από την καθημερινότητά μας και μέσα από τους οικονομικούς πυλώνες, το εμπόριο και μέσα από τον τουρισμό.   

Ο κ. Κουμής είπε πως προηγουμένως είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με τον Κυβερνήτη του Νοτίου Σινά, Υποστράτηγο Khaled Fouda, και επιχειρηματίες. Όπως ανέφερε ο Υφυπουργός τουρισμού εντόπισαν κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ της Πόλης Χρυσοχούς και της περιοχής του Νοτίου Σινά προσθέτοντας πως αυτό σημαίνει ότι οι δύο γεωγραφικές περιοχές δύνανται να αναπτύξουν στενές οικονομικές σχέσεις με επίκεντρο τον τουρισμό.

Όπως κατά τη σύσκεψη αυτή αναφέρθηκε πως η Κύπρος είναι μια χώρα φιλική σε ξένες επενδύσεις και πως υπάρχουν Κύπριοι επιχειρηματίες οι οποίοι έχουν επενδύσει στην Αίγυπτο αλλά και Αιγύπτιοι επιχειρηματίες που έχουν επενδύσει σε σημαντικά έργα στην Κύπρο.

Υπογράμμισε πως το Υφυπουργείο Τουρισμού θα στηρίξει την κάθε προσπάθεια συνεργασίας μεταξύ των δύο γεωγραφικών περιοχών και ανέφερε πως έχουν προτείνει να δημιουργηθεί ομάδα εργασίας μεταξύ της Κύπρου και του Κυβερνήτη του Νοτίου Σινά.

Είναι, συνέχισε, γνωστό ότι στο Υφυπουργείο Τουρισμού έχουμε προσφάτως εκπονήσει μελέτη που καλύπτει την περιοχή της Π. Χρυσοχούς  με στόχο να δοθεί περαιτέρω αξία σ’ αυτήν.

Χαιρετισμό ακολούθως απηύθυνε ο Κυβερνήτης Νοτίου Σινά, Υποστράτηγος Khaled Fouda, ο οποίος μέσω διερμηνέα αναφέρθηκε στις αδερφικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου. 

Στόχος μας, επεσήμανε, είναι να ανοίξουμε νέους ορίζοντες μεταξύ των δύο χωρών  ενώ ανέφερε πως αισθάνεται πως βρίσκεται στηνδεύτερη πατρίδα του. Οι σχέσεις των δύο χωρών ανέφερε ο κ. Fouda είναι στενές στον διαπολιτισμικό, στον κοινωνικό, στον τουριστικό και στον πολιτιστικό τομέα. Ακόμη εξέφρασε την επιθυμία για σύσφιξη των σχέσεων των δύο περιοχών .

Εξάλλου σε χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς Γιώτης Παπαχριστοφή ανέφερε πως η τελετή υπογραφής του Μνημονίου Συναντίληψης, το οποίο σηματοδοτεί την έναρξη της συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Πόλης Χρυσοχούς και της πόλης του Dahab της Αιγύπτου τονίζει τις ανέκαθεν φιλικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, οι οποίες δεν περιορίζονται μόνο σε εθνικό επίπεδο, αλλά εκτείνονται στο επίπεδο των τοπικών αρχών, αγγίζοντας την καθημερινότητα των πολιτών.

Η συνεχής προσπάθεια για περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων αυτών είναι, συνέχισε, αποτέλεσμα της κοινής θέλησης, του κοινού οράματος και των κοινών προσδοκιών των δύο χωρών και των λαών μας. Πρόσθεσε πως η  υπογραφή του σημερινού Μνημονίου Συναντίληψης είναι το τυπικό επισφράγισμα της προσπάθειας που άρχισε από το 2019 για την έναρξη συνεργασίας μεταξύ των πόλεών τους αλλά και της επισημοποίησης της έναρξης μιας επιτυχούς και καρποφόρας συνεργασίας των δύο πόλεων.

Η τελετή που πραγματοποιούμε σήμερα, το μνημόνιο που συνυπρογράφουμε, όλα όσα θα προγραμματίσουμε να κάνουμε, είναι, συνέχισε ο κ. Παπαχριστοφή,  φυσικό επακόλουθο των αδελφικών και ιστορικών δεσμών που ενώνουν τους λαούς και τις χώρες μας και η  λογική συνέχεια των πολιτισμικών μας παρακαταθηκών, της αμοιβαίας αποδοχής και σεβασμού της διαφορετικότητας, κυρίως της εθνικής και θρησκευτικής.

Επεσήμανε ακόμη πως η ιστορία της Κύπρου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της Αυγύπτου. Πρόσθεσε πως το Σινά και η Κύπρος αποτέλεσαν ιστορικά σταυροδρόμια πολιτισμών, ιδεών και θρησκειών.

Είπε πως οι σημαντικότερες αξίες που πρεσβεύει η σημερινή υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης είναι η αληθινή φιλία και συνεργασία, που ανέκαθεν χαρακτηρίζουν τη σχέση Κύπρου και Αιγύπτου. Το Μνημόνιο Συναντίληψης, που πλέον υπογράφουμε σήμερα πιστεύουμε και θα επιδιώξουμε να αποφέρει πολύπλευρα και πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στις δύο πόλεις μας, είπε, τονίζοντας πως σήμερα «ανοίγουμε δρόμους συνεργασίας και κοινών δράσεων, αλλά και αναζήτησης κοινών λύσεων, στους τομείς του πολιτισμού, των επιστημών, της εκπαίδευσης, της υγείας, του τουρισμού, του αθλητισμού, του περιβάλλοντος και των εμπορικών σχέσεων για κοινό όφελος των πόλεων και των δημοτών μας».

Επιπλέον υπογράμμισε τον ιδιαίτερο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος, ως γέφυρα διαλόγου και συνεργασίας μεταξύ της Ευρώπης και του Αραβικού κόσμου προς επίτευξη συνθηκών ειρήνης και σταθερότητας στη Μέση Ανατολή, αφού αποτελεί το νοτιοανατολικότερο άκρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής.

Επίσης εξέφρασε τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού, "για την αμέριστη και πολύπλευρη συμπαράσταση του αιγυπτιακού λαού στον αγώνα που διεξάγουμε για λευτεριά και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας, στη βάση του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, κυρίως δε των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων".

Καταλήγοντας ο κ. Παπαχριστοφή ανέφερε πως η  σημερινή τελετή "συμβολικά θεμελιώνει την βάση του οικοδομήματος της συνεργασίας του Δήμου Πόλης Χρυσοχούς και της πόλης Dahab της Αιγύπτου, στη βάση κοινών αρχών και αξιών των δύο πόλεων μας, οι οποίες διαθέτουν αρκετά κοινά χαρακτηριστικά".

"Πρόκειται για δύο παραλιακές, κατεξοχήν τουριστικές πόλεις με κοινά ενδιαφέροντα. Επίσης, το όνομα της πόλης Dahab, που στα ελληνικά σημαίνει χρυσός, συνειρμικά οδηγεί στην  Πόλη της Χρυσοχούς, με την πλούσια ιστορία λόγω των κοιτασμάτων χαλκού που υπήρχαν στην περιοχή, κατέληξε.

Στηνσυνέχεια έγινε ανάγνωση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Πόλεως Χρυσοχούς για υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης και ανάγνωση της απόφασης του Κυβερνείου Νοτίου Σινά για υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης. Ακολούθησε η υπογραφή του Μνημονίου και έγινε ανταλλαγή δώρων.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ανάκρουση των εθνικών ύμνων Κύπρου – Αιγύπτου καθώς και την προβολή βίντεο του Δήμου Πόλης Χρυσοχούς και του Dahab και ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

ΚΥΠΕ