ΥΠΟΙΚ: 8500 νέες θέσεις μέχρι το 2029 μέσω του «ΘΑλΕΙΑ 2021-2027»

Το Πρόγραμμα αναμένεται να έχει και θετικές επιπτώσεις στο ΑΕΠ με αύξηση κατά 5,9%, είπε ο Κ. Πετρίδης

Με την Κύπρο να γίνεται και επίσημα η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση με εγκεκριμένο το πλήρες επενδυτικό της Πρόγραμμα, έπεσαν οι υπογραφές την Παρασκευή, 8 Ιουλίου 2022, στη Λευκωσία, για υλοποίηση του Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής «ΘΑλΕΙΑ 2021-2027», στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη. Το Πρόγραμμα υπογράφηκε από την Επίτροπο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα Ελίζα Φερέιρα και τον Υπουργό Οικονομικών κ. Κωνσταντίνο Πετρίδη.

>>> Διαβάστε επίσης: Που θα διατεθούν τα εκατομμύρια από το «ΘΑλΕΙΑ 2021-27» <<<

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, αφού αναφέρθηκε στους επενδυτικούς πυλώνες του Προγράμματος, εξέφρασε τη χαρά του για την επιτυχία της Κύπρου, συγχαίροντας τον Υπουργό Οικονομικών και την ομάδα του, και ανέφερε πως η συνεχής, οργανωμένη και στοχευμένη προσπάθεια της Κυβέρνησης, έφερε στην Κύπρο όλα αυτά τα χρόνια και άλλες πρωτιές και επιτυχίες: πρωτιές στην απορρόφηση των Ταμείων Πολιτικής Συνοχής και επιτυχίες στη διεκδίκηση αυξημένων κονδυλίων. Υπογράμμισε δε, ότι το πρόγραμμα «ΘΑλΕΙΑ 2021-2027», αποτελεί κριτικής σημασίας εργαλείο προς την περαιτέρω ανάπτυξη που σε συνδυασμό με το εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, θα κληροδοτήσουν στις επόμενες γενιές, την Κύπρο του Αύριο. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο γεγονός ότι οι επενδύσεις επικεντρώνονται σε τομείς που περιλαμβάνονται και στη νέα μακροπρόθεσμη εθνική Στρατηγική ανάπτυξης «Όραμα 2035». 

Η Ευρωπαία Επίτροπος και ο Υπουργός Οικονομικών, ανέδειξαν την τεράστια σημασία που έχει για την Κύπρο η έγκριση του Προγράμματος με επενδύσεις ύψους 1,8 δις ευρώ, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από εθνικούς πόρους.  Πρόκειται, επεσήμαναν, για επενδύσεις που αφορούν πέραν των 120 Έργων και Σχεδίων, που θα ενισχύσουν την προσπάθεια που καταβάλλεται για αλλαγές προς το καλύτερο, στην κυπριακή οικονομία και κοινωνία.

>>> Διαβάστε επίσης: €1.8 δις από ΘΑλΕΙΑ 2021-2027: Επενδύσεις & 120 σχέδια χορηγιών <<<

Το Πρόγραμμα «ΘΑλΕΙΑ» θέτει Θεμέλια Αλλαγής, Ευημερίας, Ισότητας και Ανάπτυξης και καταρτίστηκε με γνώμονα την προώθηση της έξυπνης επιχειρηματικότητας, της πράσινης ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.  Οφέλη, τα οποία αγγίζουν όλες τις πτυχές ανάπτυξης της σύγχρονης κοινωνίας.

Η Ευρωπαία Επίτροπος, αφού έδωσε θερμά συγχαρητήρια στις κυπριακές αρχές, για την επιτυχία της ως το πρώτο Κράτος Μέλος με εγκεκριμένο πλήρες Πρόγραμμα, υπογράμμισε τη σημασία της Πολιτικής Συνοχής στις προσπάθειες για περαιτέρω ολοκλήρωση και ενδυνάμωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνεχίζοντας η κα Φερέιρα, ανέδειξε τις τρεις βασικές προτεραιότητες του Προγράμματος οι οποίες αποσκοπούν σε: 1) Μια σύγχρονη, καινοτόμο και ψηφιακή Κύπρο, 2) Μια πιο πράσινη Κύπρο, με περισσότερη ενεργειακή ασφάλεια, με βάση τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση, 3) Μια πιο δίκαιη και κοινωνική Κύπρο, με ακόμη μεγαλύτερη υποστήριξη στους νέους και στην τοπική ανάπτυξη. Κλείνοντας υπογράμμισε ότι τώρα είναι η ώρα για να περάσουμε από τον σχεδιασμό στην υλοποίηση των έργων που να ξεκλειδώνουν και ιδιωτικές επενδύσεις, που θα μετατρέψουν την Κύπρο σε μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης για όλους. 

khvhj

Στη δική του παρέμβαση ο Υπουργός Οικονομικών εξέφρασε υπερηφάνεια, για την ταχεία έγκριση του Προγράμματος που θα ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις, υπογραμμίζοντας ότι η ετοιμασία έγινε σε συνεργασία με όλα τα αρμόδια Υπουργεία, Υπηρεσίες, Οργανισμούς, Φορείς του ιδιωτικού τομέα, και σε συνεχή διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.  Παράλληλα, τόνισε ότι το Πρόγραμμα αναμένεται να έχει θετικές επιπτώσεις στο ΑΕΠ με αύξηση κατά 5,9% και στην Απασχόληση με τη δημιουργία 8.500 νέων θέσεων εργασίας, μέχρι το 2029.  

>>> Δείτε ΕΔΩ την παρουσίαση του Υπουργού Οικονομικών

Η Επίτροπος και ο Υπουργός Οικονομικών είχαν την ευκαιρία να απαντήσουν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, σε σχέση με το Πρόγραμμα και τις επενδύσεις που θα υλοποιηθούν.  

Στο τέλος της παρουσίασης, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε έκθεση συγχρηματοδοτούμενων έργων.