ΥΠΟΙΚ: Εκτιμά πάνω από 5% ρυθμό ανάπτυξης το 2022

Η απόδοση κατά το 2ο τρίμηνο του 2022 ήταν καθοριστική για τη μετέπειτα εξέλιξη της οικονομίας, λέει το Υπ. Οικονομικών

Η κυπριακή οικονομία συνεχίζει να εκπλήσσει θετικά και το 2ο τρίμηνο του 2022, παρά το δύσκολο οικονομικό κλίμα σε παγκόσμιο επίπεδο, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά τη δυναμικότητα και ανθεκτικότητα της.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας το 2ο τρίμηνο του 2022 υπολογίζεται στο 6,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021 και στο 0,6% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο του 2022.

>>> Διαβάστε επίσης: Πετρίδης: 6,1% o ρυθμός ανάπτυξης – 5ος μεγαλύτερος στην ΕΕ <<<

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο ρυθμός ανάπτυξης για το 1ο τρίμηνο του 2022 αναθεωρήθηκε προς τα πάνω κατά 0,4% και ανήλθε στο 6,0%. Ως εκ τούτου, για το 1ο εξάμηνο του 2022 ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται στο 6%.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, ο ρυθμός αυτός συγκαταλέγεται ανάμεσα στους υψηλότερους μεταξύ των Κρατών Μελών και υψηλότερος κατά περίπου 2 π.μ. τόσο από το μέσο όρο της Ευρωζώνης όσο και της Ε.Ε. που υπολογίζεται στο 3,9% και 4,0% αντίστοιχα.

Η απόδοση κατά το 2ο τρίμηνο του 2022, ήταν καθοριστική για τη μετέπειτα εξέλιξη της οικονομίας. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης και της πολύ καλής απόδοσης του τουρισμού, ενισχύονται οι προσδοκίες για συνέχιση της καλής πορείας της οικονομίας και κατά το δεύτερο μισό του έτους προδιαγράφοντας ότι η κυπριακή οικονομία το 2022 θα επιταχυνθεί με ρυθμό ανάπτυξης μεγαλύτερο του 5%.

Η συνεχιζόμενη συνετή δημοσιονομική πολιτική και οικονομική διαχείριση της Κυβέρνησης, ταυτόχρονα με την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αναμένεται να συμβάλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη και να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα της κυπριακής οικονομίας ώστε να αντιμετωπίσει τις όποιες προκλήσεις, καταλήγει το Υπουργείο Οικονομικών.

 
24350