ΥΠΟΙΚ: Κίνδυνος χρεοκοπίας εάν δεν αρχίσει η οικονομία να παράγει

Όσο η οικονομία βρίσκεται στον πάγο ελλοχεύει ο κίνδυνος επιχειρήσεις να μην μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν, τόνισε 

Το μήνυμα ότι, τη συγκεκριμένη στιγμή, το σημαντικό είναι να αρχίσει η οικονομία να παράγει, διότι σε αντίθετη περίπτωση είναι ορατός ο κίνδυνος της χρεοκοπίας, έστειλε σήμερα (22/4) ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, προειδοποιώντας, παράλληλα ότι, όσο η οικονομία βρίσκεται στον πάγο ελλοχεύει ο κίνδυνος επιχειρήσεις να μην μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν.

Σε δηλώσεις του στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ ο κ. Πετρίδης έκανε λόγο για παγκόσμιο οικονομικό σοκ, τονίζοντας ότι όλα τα κράτη βρίσκονται αντιμέτωπα με μια βαθιά ύφεση, που έχει ως κύριο χαρακτηριστικό τη σοβαρή κρίση ζήτησης.

Την ίδια ώρα, τόνισε ότι η οικονομία θα αρχίσει να λειτουργεί σταδιακά, ενδεχομένως με μέτρα τα οποία θα περιορίζουν την παραγωγικότητα, προκειμένου να αποτραπεί η πιθανότητα εξάπλωσης του ιού, υπογραμμίζοντας πως, ως εκ των πραγμάτων οι δημοσιονομικοί στόχοι έχουν αναθεωρηθεί.

>>> Διαβάστε ακόμη Επί τάπητος ο οδικός χάρτης σταδιακής άρσης περιοριστικών μέτρων <<<

Όπως είπε, τη συγκεκριμένη στιγμή, το σημαντικό είναι να αρχίσει η οικονομία να παράγει, διότι σε αντίθετη περίπτωση είναι ορατός ο κίνδυνος της χρεοκοπίας, επισημαίνοντας ότι, εάν χρεοκοπήσουν οι οικονομίες, τότε θα καταρρεύσουν και τα συστήματα υγείας και θα χαθούν πολύ περισσότερες ζωές.

Παράλληλα τόνισε ότι, κάθε μήνα που η οικονομία βρίσκεται στον πάγο, η ζημιά που προκαλείται είναι δυσανάλογα μεγαλύτερη, με κίνδυνο πολλές επιχειρήσεις να μην μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν.

Ανέφερε, ακόμη, ότι στις αποφάσεις που θα ληφθούν, θα προσμετρήσει μεταξύ άλλων, ο αριθμός των επιχειρήσεων στον κάθε τομέα, ο αριθμός των υπαλλήλων που εργοδοτούν, η συνεισφορά του κάθε τομέα στο ΑΕΠ, ως επίσης και η δυνατότητα κάποιων επιχειρήσεων να προσφέρουν on-line εξυπηρέτηση.

Τέλος, ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι, μέχρι τις 29 Απριλίου θα καταρτιστεί ο κατάλογος των επιλεγμένων τομέων της οικονομίας που θα επαναλειτουργήσουν αρχικά, και επισήμανε ότι οι πρώτες επιχειρήσεις θα επαναδραστηριοποιηθούν αρχές Μαΐου.