ΥΠΟΙΚ: Να αξιοποιήσουμε για την επόμενη γενιά τα κονδύλια από ΕΕ

Μέχρι τέλος του έτους θα είναι έτοιμο το πλάνο της Κύπρου για αξιοποίηση κεφαλαίων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης

Ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, ενημέρωσε σήμερα (28/7) την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για το Νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027. 

Σε δηλώσεις του στη συνέχεια, ευχαρίστησε την Επιτροπή για την πολύ ουσιαστική συζήτηση, επισημαίνοντας ότι το προηγούμενο διάστημα ήταν αρκετά δύσκολο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, όσον αφορά τη συμφωνία για τον καταρτισμό του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, καθώς υπήρχαν διαφορετικές προσεγγίσεις και θέσεις οι οποίες εκφράστηκαν με έντονο τρόπο. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση κλήθηκε να βρει νέα εργαλεία και καινοτόμες μεθόδους ούτως ώστε να βοηθήσει στη διάσωση αρκετών Ευρωπαϊκών οικονομιών που κινδύνευαν και κινδυνεύουν με κατάρρευση. Κάθε κρίση μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία. Όντως με αυτή την κρίση, παρά τις έντονες διαβουλεύσεις που ζήσαμε σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, επετεύχθη μια ιστορική συμφωνία. Μια ιστορική συμφωνία η οποία πιστεύω ότι ανοίγει και ένα άλλο κεφάλαιο για το πού οδεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν οδεύουμε σε μια πιο ομοσπονδιοποιημένη ΕΕ ή μια ΕΕ όπως είναι σήμερα, αντιμετωπίζοντας πολλές στρεβλώσεις σε μια κοινωνία και μια οικονομία που μεταλλάσσεται συνεχώς», πρόσθεσε. 

Δραττόμενοι της ευκαιρίας αυτής της συμφωνίας, που ικανοποιεί, όπως είπε, πλήρως τους στόχους της Κύπρου μετά από μακρά διαπραγμάτευση, έχοντας εξασφαλίσει €1,4 δις στο πλαίσιο του Δημοσιονομικού Πλαισίου αλλά και €1,3 δις στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, «το επόμενο διάστημα θα καταρτίσουμε τον προγραμματισμό μας, ούτως ώστε να αξιοποιήσουμε στον καλύτερο δυνατό βαθμό, για τις μελλοντικές γενεές, αυτό το Ταμείο που θα δώσει ώθηση στις μεταρρυθμίσεις».
 
«Απαιτείται σοβαρότητα, υπευθυνότητα και σκληρή δουλειά από όλους, και από το επιτελείο της κυβέρνησης και από τον πολιτικό κόσμο με τον οποίο θέλουμε με θέρμη να συνεργαστούμε για να καταρτίσουμε αυτό το πλάνο ούτως ώστε, μέχρι το τέλος του χρόνου να καταθέσουμε το πλάνο για το Ταμείο Ανάκαμψης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή», τόνισε. 

«Θα υπάρχουν σημαντικά κριτήρια, είναι λεφτά τα οποία πρέπει να αξιοποιήσουμε για την επόμενη γενιά, θα υπάρχουν συνεχείς αξιολογήσεις, θα υπάρχουν ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα τα οποία πρέπει να τηρούμε για να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε πλήρως αυτά τα κονδύλια, αλλά είναι κάτι που πρέπει να αξιοποιήσουμε για χάρη των μελλοντικών γενεών», εξήγησε ο κ. Πετρίδης.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι ενδεχομένως να υπάρξει κάποια καθυστέρηση, εκφράζοντας την πεποίθησή ότι η ΕΕ μπορεί να βρει τις συναινέσεις ούτως ώστε να προχωρήσει. 

«Δεν πιστεύω ότι θα ναυαγήσει ο πολυετής προϋπολογισμός λόγω του Κοινοβουλίου. Ενδεχομένως να υπάρξουν κάποιες βελτιώσεις που θα πρέπει φυσικά να ικανοποιούν και το Συμβούλιο. Δεν αναμένω όμως κάποιο πολιτικό ναυάγιο λόγω αυτής της διαδικασίας», κατέληξε ο Υπουργός. 
 

 
24986