ΥΠΟΙΚ: Οι ιδιοκτήτες να αξιοποιήσουν κίνητρα για μείωση ενοικίων

Ποιο το κριτήριο για παραχώρηση πίστωσης φόρου σε ιδιοκτήτες ακινήτων – Τι διευκρινίζει το Υπουργείο Οικονομικών

Κάλεσμα σε ιδιοκτήτες να εκμεταλλευτούν τα κίνητρα και την κρατική αρωγή και να προβούν σε μειώσεις ενοικίων σε επιχειρήσεις που έχουν υποστεί επιπτώσεις λόγω κορωνοϊού, απευθύνει το Υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του.

Όπως αναφέρει, «η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε σήμερα (22/5) δύο πολύ σημαντικά κυβερνητικά νομοσχέδια στο πλαίσιο του σχεδιασμού για στήριξη της οικονομίας». 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Το πρώτο νομοσχέδιο, αναφέρει, αφορά κίνητρα για μείωση των ενοικίων με την παραχώρηση πίστωσης φόρου ίσο με το 50% της μείωσης του ενοικίου, όταν ο ιδιοκτήτης προβεί σε μείωση ενοικίου για περίοδο μέχρι τριών μηνών εντός του 2020. 

«Για να καταστεί δικαιούχος της πίστωσης, η μείωση του μηνιαίου ενοικίου θα πρέπει να είναι μεταξύ 30% και 50%. Με αυτό τον τρόπο επωφελείται ο ενοικιαστής και δίνεται σημαντικό κίνητρο στον ιδιοκτήτη για να προχωρήσει στη μείωση, ενώ το μισό ποσό της μείωσης το επιμερίζεται ο φορολογούμενος», διευκρινίζει το Υπουργείο Οικονομικών. 

«Η κυβέρνηση καλεί τους ιδιοκτήτες να εκμεταλλευτούν το κίνητρο και την κρατική αρωγή, και να προβούν σε μειώσεις ενοικίων σε επιχειρήσεις που έχουν υποστεί επιπτώσεις λόγω της πανδημίας, προς όφελος τόσο της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων από τις οποίες αποκομίζουν εισοδήματα, όσο και για την προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας γενικότερα. Σημειώνεται ότι, συμπληρωματικά η κυβέρνηση έχει προωθήσει νομοθετική ρύθμιση για απαγόρευση των εξώσεων για περίοδο δύο μηνών, η οποία έχει επεκταθεί μέχρι και το Σεπτέμβριο με πρόταση νόμου», εξηγεί περαιτέρω. 

Το δεύτερο νομοσχέδιο, υπογραμμίζει το Υπουργείο Οικονομικών, αφορά τη στήριξη των επιχειρήσεων και επαγγελματιών στον καίριο για την Κύπρο τομέα του τουρισμού, αλλά και την αξιοπιστία της Κύπρου στο εξωτερικό ως τουριστικός προορισμός. 

«Η ρύθμιση αφορά την παραχώρηση σε διοργανωτές οργανωμένων ταξιδιών, σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, σε εταιρίες κρουαζιέρας καθώς και σε επιχειρήσεις εκμίσθωσης αυτοκινήτων χωρίς οδηγό, του δια νόμου δικαιώματος έκδοσης πιστωτικών σημειώσεων (vouchers) σε περίπτωση ακυρώσεων κρατήσεων λόγω της πανδημίας», αναφέρει. 

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Περιλαμβάνονται επίσης, συνεχίζει, πρόνοιες για έκδοση κρατικών εγγυήσεων προς όφελος των επιχειρήσεων σε περίπτωση αφερεγγυότητας, κάτι που διασφαλίζει στον επισκέπτη ή τον Κύπριο ταξιδιώτη ή τον τουριστικό πράκτορα ότι δεν θα υποστεί ζημιές σε περίπτωση αφερεγγυότητας της κυπριακής επιχείρησης με την οποία έχει κάνει την κράτηση. 

«Το ύψος των εγγυήσεων που δύναται να παραχωρήσει η κυβέρνηση ανέρχεται σε €86.6 εκατ.», καταλήγει το Υπουργείο Οικονομικών.

 
21684