ΥΠΟΙΚ προς Υπουργεία: «Εδώ πανδημία: Μειώστε τις δαπάνες σας»

  • Οροφές δαπανών στα ίδια επίπεδα ή μειωμένες
  • Προτάσεις ανάλογα με τις δημοσιονομικές ανάγκες
  • Το Υπουργείο Οικονομικών συμμαζεύει τα έξοδα του κράτους

Γράφει η Χρύσω Αντωνιάδου

Συγκρατημένη πολιτική και οροφές δαπανών στα ίδια επίπεδα σχεδιάζει το Υπουργείο Οικονομικών για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2022 και το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Ο κύριος λόγος είναι η πανδημία του κορωνοϊού.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών έχει ήδη καλέσει τα Υπουργεία και τις Υπηρεσίες του δημοσίου να παρουσιάσουν προτάσεις στη βάση συγκεκριμένων οδηγιών: οι οροφές δαπανών να διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα ή ακόμη να μειωθούν λόγω των δυσμενών δεδομένων που δημιουργεί η
συνεχιζόμενη πανδημία. Επίσης, επικαλείται την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέροντας ότι «η Ε.Ε. αναμένεται να επαναφέρει την εφαρμογή των προνοιών του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης με έμφαση στην τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων μέσω του κανόνα δαπανών».

Εξαιρέσεις

Εξαιρέσεις για τη διαφοροποίηση των οροφών είναι:

Α. Το κόστος του μισθολογίου: για τον υπολογισμό θα πρέπει να ληφθούν υπόψη μόνο οι αλλαγές που επηρεάζουν σημαντικά τις οροφές δαπανών των Υπουργείων/Υφυπουργείων/Τμημάτων και Υπηρεσιών όπως:

  • σημαντικός αριθμός νέων θέσεων που έχουν εγκριθεί και δεν περιλαμβάνονταν στο υφιστάμενο ΜΔΠ 2021 - 2023.
  • εξοικονομήσεις ανάλογα με την πορεία πλήρωσης των θέσεων δεδομένου ότι στο υφιστάμενο ΜΔΠ για τα έτη 2022 και 2023, για όλες τις κενές θέσεις έχει συμπεριληφθεί πρόνοια για 12 μήνες (η πρόνοια θα είναι για 3 μήνες για το 2022 και για τις θέσεις προαγωγής θα είναι για 6 μήνες).

Β. Πολιτικές οι οποίες έχουν εγκριθεί μετά την ψήφιση του ΠΥ του 2021 και του ΜΔΠ 2021 – 2023 με αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για την υλοποίηση των οποίων θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια μέσω εξοικονομήσεων.

Γ. Υφιστάμενες συμβάσεις/έργα μεγάλης αξίας, πέραν του 1 εκατ. ευρώ που έχουν αλλαγές στα συμβόλαια όπως συμβάσεις λεωφορείων, συμβόλαια συντηρήσεων, αγορές υπηρεσιών.

Δ. Έργα που έχουν κατακυρωθεί και έχουν σημαντικές αλλαγές στη χρηματική τους ροή.

Ε. Αλλαγές σε έργα και σχέδια πέραν του 0,5 εκατ. ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί αλλά δεν θα υλοποιηθούν εντός του 2022 λόγω αλλαγής πλάνων (ακύρωση ή και αναβολή κατασκευής, αγοράς κτηρίου που προϋπολογίστηκε, τερματισμός σχεδίου που προϋπολογίστηκε).

Έργα

Ακόμη, όσον αφορά τα συγχρηματοδοτούμενα έργα για τα οποία η Διαχειριστική Αρχή είναι η Γενική Διεύθυνση ΕΠΣΑ έχει ενσωματωθεί συγκεντρωτική πρόνοια στον Π/Υ της Γ.Δ. ΕΠΣΑ για κατανομή σε άλλα Υπουργεία/Υφυπουργεία/Τμήματα και Υπηρεσίες. Ως εκ τούτου, στο ΠΣ δεν θα πρέπει να περιληφθούν πιστώσεις που αφορούν τα έργα αυτά.

Τα ανταγωνιστικά προγράμματα που έχουν ήδη εγκριθεί καθώς και τα Σχέδια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, περιλαμβάνονται στους προϋπολογισμούς των υπηρεσιών και θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στον καθορισμό της οροφής.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Σε ό,τι αφορά τα Ταμεία Εσωτερικών Υποθέσεων περιλήφθηκε συγκεντρωτική πρόνοια στον Π/Υ του Υπουργείου Εσωτερικών για κατανομή σε άλλες υπηρεσίες. Ως εκ τούτου, στο ΠΣ δεν θα πρέπει να περιληφθούν δαπάνες που αφορούν τα ΤΕΥ.

Τέλος έργα και μεταρρυθμίσεις που έχουν ενταχθεί στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα πρέπει να περιληφθούν στον προϋπολογισμό του κάθε Υπουργείου/Υφυπουργείου/Τμήματος και Υπηρεσίας κατά προτεραιότητα, ανάλογα με τη σημαντικότητά τους.

Ο Γενικός Διευθυντής Γιώργος Παντελή δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθηθεί αναφέρει πως «η ορθή ετοιμασία του ΠΣ είναι πολύ σημαντική γιατί θα βοηθήσει τον Υπουργό Οικονομικών να διαμορφώσει τελικές εισηγήσεις για τις οροφές δαπανών που θα υποβάλει προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο μέσω του ΣΠΔΠ λαμβάνοντας υπόψη τις δημοσιονομικές ανάγκες του κράτους».

Χρύσω Αντωνιάδου